Mikaelin koulun oppilaat tutustuivat Juniori AMK:n työpajassa Turun AMK:n autolaboratorioon. Jatkossa kaikki turkulaiskoulujen oppilaat osallistuvat Juniori AMK:hon.

Ajoneuvo- ja kuljetustekniikkaa oppimassa

Mikaelin koulun viitosluokkalaiset Emil ja Elias vähentävät ilmanpainetta kartingauton renkaista. Sen jälkeen lehtori Timo Turtiainen pyytää Emiliä vetämään autoa pari metriä ja katsomaan vetovaa’asta tulosta.

- Kymmenen pilkku viisi kiloa, Emil kertoo ja Turtiainen merkitsee tuloksen vanhanaikaiseen fläppitauluun.

Olemme Turun ammattikorkeakoulun autolaboratoriossa, jossa opiskellaan ajoneuvo- ja kuljetustekniikkaa. Viitosluokkalaisten tehtävänä on tutkia auton rullausvastusta eri kuormilla ja rengaspaineilla, sillä pienet valinnat vaikuttavat ekologisuuteen ja taloudelliseen ajamiseen.

Hetken päästä lehtori Rami Wahlsten kertoo oppilaille sähköautoista ja niiden tankkaamisesta. Sitten käydään lyhyellä ajelulla. Työpajan aikana tutustutaan myös EDU Cityn uusiin tiloihin sekä Turun AMK:n koulutustarjontaan.

Emil ja Elias ovat tyytyväisiä päivän antiin.

- Kymppi kautta kymppi, Elias kehuu.

Juniori AMK innostaa nuoria matemaattiseen ajatteluun

Työpaja on osa Juniori AMK:ta, jossa peruskoululaiset saavat mahdollisuuden oppia taidetta, tekniikkaa ja terveyttä innostavalla ja käytännönläheisellä tavalla. Tavallisesti työpajaa vetävät AMK:n opiskelijat, mutta koronan ja ajankohdan takia työpaja on osittain lehtoreiden vastuulla.

Työpajan tavoitteena on innostaa nuoria matemaattiseen ajatteluun ja osoittaa, mikä yhteys sillä on tekniikan aloihin.

- Jos haluaa lähteä myöhemmin teknisille aloille, peruspohjan on oltava kunnossa. Ei tarvitse olla huippumatemaatikko, vaan perusasioiden hallinta riittää, Turtiainen kertoo.

Työpajat voivat lisätä oppilaiden kiinnostusta ja motivaatiota opiskeluun

Opettaja Minna Tenho on osallistunut luokkansa kanssa autolaboratorion lisäksi suuhygienistin päivään. Hänen mielestään Juniori AMK:n työpajoista on paljon iloa oppilaille.

- Tämän ikäiset eivät vielä tiedä ammateista tai muusta opiskelusta, mutta nämä pajat voivat tuoda kiinnostusta ja motivaatiota opiskeluun.

Myös opettajalle Juniori AMK tarjoaa piristystä arkeen.

- Itsekin saa uutta potkua, kun näkee, kuinka oppilaat innostuvat erilaisista asioista.

Jatkossa kaikki turkulaiskoulujen viitosluokkalaiset osallistuvat Juniori AMK:hon

Juniori AMK on STEAM Turun ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyön tulosta. Koulutuksen kehittämisen johtavan asiantuntijan Marjo Joshin mukaan Juniori AMK:n pajoja on järjestetty aikaisemmin muun muassa ensiapuun, musiikkiin, kemiaan ja paloturvallisuuteen liittyen.

Ensi lukuvuodesta alkaen Juniori AMK on Turun suomenkielisessä perusopetuksessa osa Elämyspolkua. Tällä hetkellä viitosluokkien velvoittavia Elämyspolku-käyntejä ovat esimerkiksi käynnit Turun Linnassa ja Wäinö Aaltosen museossa.

- Kaikki turkulaiset viidesluokkalaiset osallistuvat ensi vuonna Juniori AMK:n työpajoihin. Kaikkiaan erilaisia pajoja järjestetään noin kuusikymmentä, Joshi kertoo.

Erityisasiantuntija Katja Mäkisen mielestä Juniori AMK:ssa on hienoa se, että siellä pääsee kokeilemaan erilaisia asioita.

- Juniori AMK ei ole museo, mihin mennään katsomaan kädet selän takana. Siellä saa mennä itse räpläämään, koskemaan ja jopa toteuttamaan hiukan itseään.