Turun kaupunki on siirtynyt Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän perjantaina 4.6. tekemän linjauksen mukaisesti koronan vakavimmasta leviämisvaiheesta alemmalle tasolle eli kiihtymisvaiheeseen.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA

Koko kesän ajan ajantasaisin tieto Turun koronatilanteesta ja rokotusten etenemisestä löytyy nettisivuiltamme:

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän tiedote tiistaina 1.6.2021

Turun kaupungissa linjaus tarkoittaa rajoitusten keventämistä kaupungin eri toiminnoissa.
  
Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa sitä, että tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat poistuvat. Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset velvoitetaan järjestämään niin, että ihmiset voivat tosiasiallisesti välttää lähikontaktia toisiinsa. 

Monet kaupungissa tehdyt torjuntatoimet ovat auttaneet Turussa maalis-huhtikuun erittäin hankalan epidemiavaiheen yli ja nyt rajoituksia pystytään keventämään. Turussa koronaepidemia on rauhoittunut kuluvan viikon kuluessa entisestään.

– Koronapandemia rauhoittuu Turussa, mutta rajoituksia jää avautuviin palveluihin. Vastuu siirtyy entisestään jokaiselle meistä. Muistetaan siis turvavälit, maskit ja hyvä hygienia edelleenkin, Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Turun kaupunki huolehtii edelleen, että kaupungin palvelut ovat terveysturvallisia. Kävijämäärien kehitystä seurataan ja tarvittaessa niitä rajoitetaan tai lievennetään. Kävijöitä ohjeistetaan turvaväleistä ja hygieniasta niin pukukopeissa kuin museoissa sekä esimerkiksi leiriläisiä tarkemmin ohjekirjeillä.

Turun kaupunki haluaa muistuttaa, että vaikka tilanne kaupungissa, maakunnassa ja koko maassa kohenee, maailmalla koronatilanne on edelleen heikko monessa lähialueenkin maassa. 

Suomi rajoittaa maahantuloa lähes kaikista maista. Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 27.6.2021 asti. Maailmanlaajuinen matkustamista koskeva yleissuositus on välttää tarpeetonta matkustamista.

– Ulkomaille ei voi edelleenkään matkustaa kuin välttämättömistä syistä. Suositaan siis tänä kesänä lähimatkailua Suomessa ja ihanassa kotikaupungissa, sanoo Jutta Peltoniemi. 

Rajoitusten keventäminen vaikuttaa Turun palveluihin seuraavilla tavoilla:

Liikuntapalvelut

Turussa sekä sisä- että ulkoliikuntapaikoilta poistetaan henkilömäärärajoituksia maanantaista 7.6. alkaen. Asiakkaiden on huolehdittava siitä, että turvaetäisyydet sisätiloissa, pukuhuoneissa ja saunoissa säilyvät. 
 
Turun kaupungin sisäliikuntapaikat 7.6. alkaen

  • Sisätiloissa yli 20-vuotiaat voivat kilpailla ilman kontaktia. Turvaetäisyydet tulee huomioida.
  • Henkilömäärärajoitukset poistuvat yli 20-vuotiaiden toiminnasta. Liikuntapalvelut lähettää liikuntatilojen henkilömääräsuositukset vuoron varanneille.
  • Sisätiloissa yli 15-vuotiaat käyttävät edelleen maskia muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana ja huolehtivat turvaetäisyyksien säilymisestä. 

Turun kaupungin ulkoliikuntapaikat 7.6. alkaen 

  • Myös yli 20-vuotiaille sallitaan ottelu- ja kilpatoiminta sekä lähikontaktit ulkoliikuntapaikoilla.
  • Ulkokenttien pukuhuoneet avataan. Turvaetäisyydet on huomioitava.  
  • Henkilömäärärajoitukset poistuvat omatoimiliikunnassa ulkokentillä.

Turun kaupungin uimalaitokset 7.6. alkaen 

  • Impivaaran uimahallissa sekä Kupittaan että Samppalinnan maauimalassa kävijämäärää rajoitetaan edelleen ja henkilökunta seuraa kävijämäärää. Käyttöaikarajoite säilyy kahdessa tunnissa. 
  • Impivaaran uimahallin ja Samppalinnan maauimalan saunat otetaan käyttöön. Saunoissa on pidettävä turvavälit. 
  • Maauimaloiden vesijumppien osallistujamäärät nousevat. Kupittaan maauimalan vesijumppiin voi osallistua 50 asiakasta kerrallaan ja Samppalinnan vesijumppiin 20 asiakasta kerrallaan. Vesijumppiin ilmoittaudutaan edelleen etukäteen.  

Kirjastopalvelut

Varattavat palvelut (digitointi, mikrofilmien lukeminen, soittohuone) ovat käytettävissä ja varattavat tilat otetaan käyttöön 7.6. alkaen. Lähikirjastojen omatoiminen käyttö on mahdollista 1.7. alkaen arkisin kesäaukioloajoin (ma–pe) klo 7–19. Kirjaston kesän tapahtumat toteutuu sovitusti verkossa tai kasvotusten koronarajoitukset huomioiden.

Nuorisopalvelut

Nuorisoleirialueita vuokrataan 7.6. alkaen enintään 50 henkilön ryhmille. Myös kesäleirejä järjestetään. Leirille saapuville toimitetaan tarkat ohjeet koronaan liittyen OKM:n ohjeiden mukaisesti.

Turun filharmoninen orkesteri

Orkesterin kevätkausi on päättynyt. Elokuussa orkesteri jalkautuu pienryhmäkokoonpanoilla ympäri kaupunkia, ja Itämeripäivänä 26.8. orkesteri esittää Luontosinfonian. Elokuun tapahtumiin on vapaa pääsy ja tarkemmat tiedot päivitetään osoitteeseen tfo.fi.

Turun museokeskus

Turun museokeskuksen museoissa voi vierailla ilman ennakkovarausta maanantaista 7. kesäkuuta alkaen. Museoiden kävijämääriä seurataan ja museoihin pääsyä voidaan tarvittaessa rajoittaa tilanteen mukaan. Jo ennakkovarauksen kesäkuulle tehneiden museovierailut ovat voimassa kesäkuun loppuun saakka. 

Turun Kaupunginteatteri

Kaupunginteatterin kesäkomedia 39 askelta nähdään Naantalin Emma Teatterissa 4.6.–14.8. Koomisen jännittävän brittidekkarin pääroolissa seikkailee Hannes Suominen. Ohjeistus turvalliseen teatterikäyntiin löytyy teatterin verkkosivuilta ja lähetetään lipun ostaneille näytösviikolla. 

Föli

Seudullisen joukkoliikenteen Fölin busseissa on edelleen maskipakko.

Kevätjuhlien varotoimet säilyvät, työväenopistot palaavat lähiopetukseen

Aiemmin annetut ohjeistukset kevät- ja valmistujaisjuhlista pysyvät voimassa. Päiväkotien ja oppilaitosten kevätjuhlat sekä ylioppilas- ja päätösjuhlat järjestetään ilman isoja kokoontumisia ja vain rajatulle määrälle lapsia ja nuoria, mikäli turvaväleistä voidaan huolehtia.
 
Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin kesäkurssit palaavat lähiopetukseen. Lisää tietoa kesäkursseista ja niille ilmoittautumisesta Turun suomenkielisen työväenopiston sivuilta opistopalvelut.fi/turku sekä Åbo svenska arbetarinstitutin sivuilta aboarbis.fi.
 
Osa päiväkodeista on suljettu kesän aikana, mutta varhaiskasvatusta on tarjolla muissa päiväkodeissa oman päiväkodin henkilökunnan kanssa.
 
– Varhaiskasvatuksessa kesä on suunniteltu siten, että lasten oleskelu päiväkodissa voidaan toteuttaa väljästi, niin hyvin kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista, varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala kertoo.
 
Kerhot ja leikkipuistot ovat avoinna kesäkuussa. Avoin päiväkotitoiminta alkaa elokuussa. Huoltajille tiedotetaan kesäajan palveluista päiväkotikohtaisesti.
 
Kattava listaus kesän aukioloajoista löytyy kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden verkkosivuilta.