Turun kaupungin ensimmäinen välimuotoisen asumisen yksikkö, Karinaranta, on aloittanut toimintansa Hirvensalossa. Karinarannan ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet asuntoihinsa toukokuun aikana. Välimuotoinen asuminen on uusi, erityisesti ikäihmisille suunniteltu palvelumuoto, joka tarjoaa yhteisöllisyyttä ja tukea arkeen.

Välimuotoinen asuminen soveltuu erityisesti ikäihmisille, jotka asuvat omassa asunnossaan, mutta kaipaavat yhteisöllisyyttä ja jonkin verran palveluita. Karinaranta on 14 asunnon pienkerrostalo Meri-Karinan hyvinvointikeskuksen alueella Hirvensalossa. Karinarannan asukkaat vuokraavat Lounais-Suomen Syöpäyhdistykseltä omat esteettömät asunnot, minkä lisäksi heidän käytössään on yhteisiä oleskelutiloja sisällä ja ulkona.

Yhteisöllisyyttä, turvaa ja helpotusta arkeen

Yhteiset tilat ja yhdessä tekeminen mahdollistavat sen, että asukkaat tutustuvat toisiinsa ja heistä on toisilleen seuraa. Tämä onkin yksi välimuotoisen asumisen tavoitteista. Yhteisöllisyyden lisäksi asukkaat saavat kuitenkin yksityisyyttä asumalla omassa asunnossaan.

– Odotamme Karinarantaan erityisesti yhteisölliseen asumiseen sitoutuvia asiakkaita, kertoo Katri Tolonen, Vähäheikkilä-Hirvensalon kotihoidon palveluesimies.

Välimuotoinen asuminen on uusi palvelumuoto kotihoidon palveluiden rinnalle. Karinarannassa lähtökohtana on, että asukkailla on tarve kotihoidon palveluille. Turun kaupungin Vähäheikkilä-Hirvensalon kotihoidon tiimi tuottaa Karinarannan asukkaiden tarvitsemat palvelut Turun kaupungin kotihoidon ja tukipalvelujen myöntämiskriteerien mukaisesti. Asukkaiden toivotaan osallistuvan uuden asumismuodon ja yhteisten aktiviteettien suunnitteluun ja kehittämiseen.

– On mukavaa olla mukana kehittämässä uutta ihan alusta asti. Luomme yhdessä Karinarannan tulevien asukkaiden kanssa tästä meidän näköisemme jutun, toteavat lähihoitaja Henna Pekkarinen ja sairaanhoitaja Tiina Laine.

Karinarannan läheisyydessä on myös tarjolla Meri-Karinan hyvinvointipalveluita ja kahvila-ravintola, ryhmäliikuntaa, lenkkipolkuja ja kaunista merimaisemaa.

Välimuotoista asumista tulevaisuudessa enemmän

Konseptimalli välimuotoisen asumisen ratkaisuista luodaan osana Avara-hanketta. Konseptimallin luomiseksi hankkeessa on kartoitettu välimuotoisen asumisen nykytilannetta Turussa. Hankkeen tavoitteena on edistää ikäasumista ja tehdä pitkän aikavälin suunnitelma vuoteen 2030 saakka.

–Tavoitteena on, että kolme prosenttia 75 vuotta täyttäneistä olisi välimuotoisen asumisen piirissä vuoteen 2030 mennessä, Avara-hankkeen projektijohtaja Outi Korpelainen Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kertoo.

Avara-hanke on Ympäristöministeriön rahoittama ja osa Turun kaupungin sopeuttamisohjelman toimenpiteitä.

 

Kuvassa vasemmalta sairaanhoitaja Tiina Laine, palveluesimies Katri Tolonen ja lähihoitaja Henna Pekkarinen.

 

Juttu on julkaistu Turkupostissa 3/2021