Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi mm. leikkipaikkaohjelman vuosille 2021-2026. Ohjelma lisää leikkipuistoihin kohdistuvien toimenpiteiden ja kunnossapidon suunnitelmallisuutta.

Turun leikkipaikkaohjelma

Leikkipaikkaohjelma sisältää leikkipaikkaverkoston ja sen sisällöllisen kehittämisen tavoitteet vuosille 2021-2026. Ohjelman tavoitteena on lisätä leikkipuistoihin kohdistuvien toimenpiteiden ja kunnossapidon suunnitelmallisuutta.

Turussa on 152 puistoleikkipaikkaa ja niiden lisäksi 107 sellaista koulu- ja päiväkotipihaa, joita voidaan käyttää iltaisin ja viikonloppuisin. Leikkipaikat on ohjelmassa jaettu kolmeen eri tasoon: lähi-, alue- ja keskusleikkipaikkaan. Luokituksen avulla laajempia ja monipuolisempia leikkipaikkoja voidaan sijoittaa niin, että ne sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä kaikille käyttäjille.

Ohjelma sisältää leikkipaikkojen peruskorjausohjelman viidelle vuodelle sekä palvelulupaukset, joihin tiivistyvät asiakkaiden toiveet ja asiantuntijatyöryhmän huomiot.

Ohjeistus yhteiskäyttöisten pienliikennevälineiden operaattoreille

Sähköpotkulautoja ja muita niiden kaltaisia yhteiskäyttöisiä pienliikennevälineitä vuokraaville yrityksille on laadittu ohjeistus, jonka lautakunta hyväksyi. Tavoitteena on, että liikkumisvälineiden käyttö olisi toimivaa ja turvallista, ja että niiden käyttö liittyisi luontevasti muiden kulkumuotojen joukkoon.

Ohjeistus kattaa käyttäjien opastamisen ja turvallisuuden, kulkuvälineisiin, pysäköintiin, operointiin ja siir-toihin liittyvät huomiot sekä yhteistyön eri toimijoiden välillä. Ohjeet sisältävät myös laitteiden käytössä syntyvän datan keräämisen ja käyttämisen.

Ohjeistus on laadittu yhteistyössä operaattoreiden kanssa. Ohjeistus otetaan käyttöön 14.6. alkaen.

Lausunto Parkin kentän suojeluesityksestä

Parkin kentän ystävät ry on esittänyt, että Parkin kenttä määrättäisiin suojeltavaksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun Iain nojalla. Varsinais-Suomen ELY-keskus on pyytä-nyt kaupungin lausuntoa kiinteistöjen ja huoltorakennuksen omistajana.

Lautakunta hyväksyi lausunnon, jonka mukaan suojeluesitystä ei puolleta. Alueen suojelutarpeet tutkitaan ja ratkaistaan vireillä olevan asemakaavamuutoksen yhteydessä.

Lausunto Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksestä

Tilapalvelut on pyytänyt lausuntoa Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksestä. Lautakunta hyväksyi lausunnon, jonka mukaan Kurjenmäkikotien toiminnan siirtyminen pois Kurjenmäestä on strategisen maankäytön mukaista.

Korvaavat tilat voidaan toteuttaa Kuralankatu 2:ssa, jonka kaavanmuutostyö on alkamassa. Tilatarveselvityksessä edellytetty viihtyisä, toiminnallinen ja yhtenäinen piha-alue on toteutettavissa Kuralankadun puolelle.

Edellisestä kokouksesta käsittelyyn tulevia asioita:

Lupapysäköintijärjestelmän maksut v. 2021 eteenpäin

Lautakunta hyväksyi asukaspysäköintilupien, yrityspysäköintilupien ja yhteiskäyttöautojen pysäköintilupien maksut vuosille 2021 - 2024.

Asukaspysäköintilupa maksaa 1.7. alkaen ydinkeskustaan rajautuvalla 1-vyöhykkeellä 16 euroa kuukaudessa. 2-vyöhykkeellä hinta on 14 euroa ja uloimmalla 3-vyöhykeellä 12,90 euroa. Samalla päätetään myös vuosien 2023 ja 2024 alkua koskevista hintojen tarkistuksista.

Yhden alueen yrityspysäköintiluvan hintaan ei tule muutosta. Uutena lupana ollaan ottamassa käyttöön yrityspysäköinti-lupa Y, jolla voi pysäköidä kaikilla lupapysäköintialueilla.

Itäisen Rantakadun hankesuunnitelma ja yleissuunnitelma

Hankesuunnitelma koskee Itäisen Rantakadun aluetta välillä Purserinpuisto-Rettiginrinne.

Tavoitteena on sovittaa yhteen alueen pyörätiesuunnitelmat rannan muun käytön ja toimintojen kanssa. Katualuetta kehitetään siten, että pintojen uusimisella ja pienillä tasauksilla saadaan pyöräilylle omat yksi-suuntaiset pyörätiet molemmille puolille katua.

Lautakunta hyväksyi vaihtoehdon, jonka mukaan hanke toteutetaan siten, että koko pyöräteiden katuosuus on rakennettu valmiiksi ennen rantabulevardin rakentamista. Tämän jälkeen rantabulevardin alue toteutetaan kolmessa osassa. Rakennusvaiheiden kesto on 5 vuotta.

Asemakaavanmuutosehdotus; Teollisuuskatu 35

Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue muutetaan liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi, jolla voidaan harjoittaa myös ympäristöhäiriöitä aiheuttamatonta teollisuustoimintaa sekä tutkimus- ja opetustoimintaa. Lautakunta hyväksyi ehdotuksen, joka sisältää rakennusalat VIII ja II -kerroksisille toimistorakennuksille. Alueella on aikaisemmin sijainnut rakennustarvike- ja rautakauppa.

Kokouksen esityslista