Yksinäisyys on harmittavan yleistä – joka kymmenes nuori tuntee olonsa yksinäiseksi melko usein tai jatkuvasti. Mitä aiheesta tuumaavat Ella ja Helmi, jotka pyörittävät etenkin nuorten keskuudessa suosittuja YouTube- ja TikTok-kanavia?

Lähden mukaan Ellan ja Helmin TikTok-haasteeseen

– Yksinäisyydestä ei juuri puhuta somessa, moni ehkä ei kehtaa, vaikka asiassa ei ole mitään hävettävää. Some-vaikuttajat voisivat nostaa asiaa enemmän esiin, Ella tuumaa. Ella ja Helmi lähtivätkin mukaan Tykkää turkulaisesta! -kampanjaan, jossa kannustetaan vähentämään yksinäisyyttä toteuttamalla itselleen sopivia pieniä tai suurempia hyviä tekoja.  

Ella ja Helmi ovat yhtä mieltä siitä, että yksinäisyyttä voi aistia esimerkiksi heidän videoihinsa tulleissa kommenteissa, joissa seuraajat kertovat viettävänsä taas yhden illan tai viikonlopun yksin. Tällaisissa tilanteissa he pyrkivät vastaamaan viestiin jotakin kannustavaa.

He myös rohkaisevat pyytämään porukoihin mukaan ne hiljaisemmatkin luokkakaverit tai tutut, jotka vaikuttavat yksinäisiltä. Vaikka toinen vaikuttaisi isossa porukassa hiljaiselta, voi hän nauttia seurasta.

– Ei ole iso vaiva pyytää mukaan, ja se piristää paljon! Ella pohtii.

Vaikka some voi lisätä yksinäisyyden tunnetta, sen kautta voi myös löytää uusia kavereita, jotka ovat innostuneet samoista asioista.

– Moni meidänkin seuraaja on ystävystynyt keskenään. Somessa kynnys jutella tuntemattomillekin on pieni, Helmi tuumii.

Ella ja Helmi ovat tavanneet toisensa alakouluiässä voimisteluharrastuksen parissa. Heidän mielestään harrastaminen onkin oiva tapa tavata uusia kavereita.

– Siellä ujompikin pääsee usein juttuihin mukaan, kun tavataan usein, kannustaa Helmi, joka kertoo itsekin olleensa nuorempana ujo.

Entä miten yhteisöllisyyttä voisi lisätä arjessa?

– Kavereita ja tuttuja voi muistaa pienillä tavoilla. Voi vaikka soittaa tai mennä käymään ja kysyä kuulumisia. Ei tarvitse järjestää mitään isoa, vaan pienet teot vaikuttavat ja kertovat, että välität, Ella ja Helmi tiivistävät.