Kesäinen Turku on täynnä tapahtumia, joihin voi osallistua yhdessä läheisen tai vaikkapa naapurin kanssa. Lisäksi Tykkää turkulaisesta! -kampanjan kesä tarjoaa lukuisia mielenkiintoisia mahdollisuuksia tutustua aivan uusiin ihmisiin. Tässä ”tärppejä” kesäkuulle!

Lähde kaupunkiliftaamaan ma 5.7.! 

Kaupunkiliftaamisen (Urban hitchhiking) tarkoituksena on tutustua tuntemattomiin vastaantulijoihin liftaamalla hetkeksi heidän seuraansa. Liftaaja seisoo peukku pystyssä paikassa, jossa kulkee ihmisiä ja tarjoutuu kulkemaan hetken aikaa toisen kanssa. Liftaaminen antaa mahdollisuuden nähdä väläyksiä ihmisten elämästä ja jakaa ajatuksia. Liftaajalla ei ole mitään agendaa tai tavoitteita, vaan hän tarjoaa kumppanuutta toiselle ihmiselle. Tämä kaikki kuulostaa hieman oudolta, mutta outoja asioita kannattaa toisinaan kokeilla.

Tule mukaan liftaamaan maanantaina 5.7. klo 10-13. Kokoonnumme aluksi Vamoksen tiloihin (Yliopistonkatu 25 A (4. krs.), 20100 Turku), jossa osallistujille järjestetään perehdytys liftaamiseen. Tämän jälkeen liftataan reilu pari tuntia, jonka jälkeen jaetaan yhteisiä kokemuksia. Ainoa osallistumisvaatimus on kokeilunhalu. Liftaamiseen tulee varautua sään mukaisella vaatetuksella.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Teemu Hälli, 0403417266, teemu.halli@evl.fi

Föli tutuksi kaverin kanssa

Vie seniori bussiin -kampanja kannustaa  lähtemään tutustumaan kaupunkiin yhdessä sellaisen henkilön kanssa, jolle bussilla kulkeminen ja bussilinjat eivät ehkä ole tuttuja. Kaverin kanssa on helpompi tutustua reitteihin, erilaisiin palveluihin ja Föli-sovellukseen.

Ja jos omasta lähipiiristä ei löydy sopivaa kaveria, voit kääntyä Turun Seudun Vanhustuen Fölikavereiden puoleen! Fölikaverit ovat vapaaehtoisia senioreita, jotka opastavat ja auttavat ikätovereita Fölin käytössä. Toiminta pohjautuu Föli-treffeihin, joille kuka tahansa ikäihminen voi tulla oppimaan Fölin palveluista ja joukkoliikenteen käytöstä. Treffien jälkeen fölikaverin kanssa voi lähteä tutustumaan reitteihin ja kokeilemaan bussia ja muita Fölin palveluja omakustanteisesti. Fölikaverin kanssa voi sopia myös yhteisiä tapaamisia jollekin toiselle päivälle. Föli-treffejä järjestetään kesän aikana to 3.6., to 29.7. ja pe 20.8 klo 14. Toiminta on käynnissä kesäkuusta elokuun loppuun.

Föli-treffeille vaaditaan ilmoittautuminen: puh. 044 536 7741 / Turun Seudun Vanhustuki ry

Lisätietoa: www.foli.fi/fi/vie-seniori-bussiin  

Toimintaa, tukea ja apua kesällä lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen

Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n jäsenjärjestöissä työskentelee suuri joukko osaavia ammattilaisia, vapaaehtoisia ja vertaisia. Kesäajan palveluista osa saatavilla koko Varsinais-Suomessa tai digipalveluina, mutta tarkemmat tiedot voit tarkistaa lisätiedoista. Järjestöihin voivat olla yhteydessä niin kuntien ammattilaiset kuin tukea tarvitsevat. 

Lisätietoa järjestöjen kesäajan toiminnasta: vslj.fi/kesa-2021

Paina puuta - ja vaihda kuulumisia 

Kevään Tykkää turkulaisesta! -ideointityöpajassa syntyi ajatus puistonpenkeistä, johon istahtamalla voisi kertoa, että on valmis juttutuokioon tuntemattomankin kanssa. Turun kaupunkiympäristö-toimiala lahjoitti kampanjan käyttöön penkit, jotka saavat parhaillaan kampanjaan sopivan uuden maalikerroksen Healthy Boost -hankkeen kustantamana. Kesän aikana Turkuun putkahtaakin kaksi puistonpenkkiä, jotka kannustavat: ”Tässä olisi kuulumisten vaihtamisen paikka! Det skulle vara på sin plats att fråga ”vad hörs”!” Seuraa lisätietoja Tykkää turkulaisesta! -somekanavissa.

Tutustu Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen kesäisiin meno- ja tekemisen vinkkeihin!

Liikkuva resurssikeskus on päivittänyt senioreille suunnatut Menovinkit-esitteiden ”korona-ajan korvikkeet” eri tahojen tekemisen vinkkejä sisältäviksi kesäkirjeiksi. Löydät teemakirjeet osoitteesta www.kotikunnas.fi/menovinkit.
Lisätiedot: menovinkit@kotikunnas.fi tai puh. 045 7750 0068

Turun Siskot ja Simot tarjoavat kertaluonteisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia kaikille! Kesällä käynnistyy TAIO KÄSILLÄSI YLLÄTYKSIÄ VANHUKSILLE -tempaus (1.6.–31.8.). Voit kotosalla omaan tahtiisi esimerkiksi nikkaroida, virkata tai kutoa jonkin pienen yllätyksen. Yllätys voi olla vaikka linnunpönttö, pussukka, älypeli, hypistelymuffi, itse tehty ristikko tai mitä tahansa tuleekaan mieleen! Tempauksessa kerätyt kotitekoiset yllätykset menevät kotona asuville yksinäisille vanhuksille. Tuotokset kerätään 16.–31.8.
Lisätietoa menovinkit@kotikunnas.fi tai p. 045 7750 0197 ja 045 7750 0068. Keräyspaikoista tietoa myös elokuussa www.facebook.com/Turunsiskotjasimot

Jos kaipaat kesällä mukavaa tekemistä, ilmoittaudu mukaan Sippe-nettikutsuille! Kutsuilla keskustellaan hyvinvoinnista turvallisesti videoyhteyden välityksellä. Keskustelua virittelee koulutettu Sippe-vapaaehtoinen, ja kutsujen teema voi olla esimerkiksi uni, kirjallisuus tai musiikki. Liittymiseen tarvitset tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen. Kutsut ovat maksuttomat. 

Syksyllä käynnistyy myös koulutus uusille Sippe-vapaaehtoisille, johon voit alustavasti jo ilmoittautua mukaan. Tule mukaan mukavaan porukkaan!
Lisätiedot: www.sippe.fi ja vesa.lehto@kotikunnas.fi / puh. 044 7290 496

Kohdataan ja jutellaan

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä tarjoaa kesälläkin mahdollisuuden keskustelutukeen ja kuulumisten vaihtamiseen helposti. Puhua voi mistä tahansa, vaikkapa ihan vain puhumisen tarpeesta!

Hautausmaapappi Peter Eriksson on tavattavissa Turun hautausmaalla pääsääntöisesti keskiviikosta perjantaihin klo 12–16 elokuun loppuun saakka. Häntä voi kysellä myös muilta hautausmaan työntekijöiltä, jotka voivat soittaa papin paikalle, jos miestä ei löydy.

Turun Tuomiokirkossa on puolestaan pappi tai diakoniatyöntekijä tavattavissa päivittäin klo 15-17. Työntekijälle voi tulla puhumaan matalalla kynnyksellä erilaisista mieltä painavista asioista tai ihan vain vaihtamaan kuulumisia. Tervetuloa keskustelemaan!

Tykkää turkulaisesta! -kampanjaa koordinoi Tukenasi ry yhdessä Turun kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Louhos Digital Oy:n kanssa. Valtakunnallisena yhteistyökumppanina on Lähdeliike.