Turun kaupungin Suuntaa lukemiseen! -projekti kannustaa kaikki lapsiperheet ja turkulaiset mukaan toista kertaa järjestettävälle lastenkirjasuunnistukselle 16.6.–13.7.2021. Lastenkirjasuunnistuksella kannustetaan lapsia lukemisen ja kirjojen pariin hauskoilla rasteilla Turun ulkoilualueilla ja kirjastojen läheisyydessä.

Viime marraskuussa järjestetty suosiota kerännyt ensimmäinen lastenkirjasuunnistus houkutteli suunnistukselle perheiden lisäksi myös uteliaita ohikulkijoita, päiväkoti- ja kouluryhmiä. Tänä vuonna myös kaikille avointa ja maksutonta lastenkirjasuunnistusta järjestävät Suuntaa lukemiseen! -projektin lisäksi Ordkonst hela vägen -projekti, Sanojen sinfonia Lounais-Suomessa -hanke ja Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saaga. 

– Kesän lastenkirjasuunnistuksessa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan lukemiseen hauskojen tehtävien ja kirjavinkkien avulla suomeksi sekä ruotsiksi. Kirjasuunnistus sopii turvaväleillä kaikille, viimevuotinen suunnistus sai innostuneen vastaanoton myös seniorien keskuudessa. Lastenkirjasuunnistuksesta löytyy myös selainpohjainen verkkoversio, joten suunnistukselle voi osallistua missä ja milloin vain, vaikka mökillä tai omalla pihalla säästä riippumatta, kertoo Suuntaa lukemiseen! -projektin vastaava lukukoordinaattori Henrik Hurme

Lastenkirjoista ja lukulinnuista lähiluontoon ja -kirjastoihin 

Eri puolilla Turkua sijaitsevat neljä suunnistusreittiä ovat lapsille helppokulkuisia ja reitit voi kulkea myös lastenrattaiden kanssa. Lastenkirjojen ja sanataiteen lisäksi osallistujat pääsevät tutustumaan kaupungin lähiluontoon ja esimerkiksi lähikirjastoihin. 

– Suunnistuksessa on otettu huomioon medialukutaito sekä digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet. Jokaisessa rastissa on QR-koodi, joka johdattaa kirjavinkin sivulle Vaski-verkkokirjastossa. Sieltä sen voi vaikka varata tai käydä suunnistuksen jälkeen lainaamassa kirjastosta. Suunnistusrastien toiminnallisia tehtäviä voi tehdä myös kotona osana yhteistä lukuhetkeä, avaa Suuntaa lukemiseen! -projektin lukukoordinaattori Pirita Kärkkäinen

Sanataiteesta pontta lukemiseen  

Suunnistuksen toiminnallisia tehtäviä laadittaessa on huomioitu erityisesti sanataide. Sanataiteella voidaan tarkoittaa oikeastaan ihan kaikkea, mitä sanoilla tehdään. 

– Sanataidetta on niin puhuttu kuin kirjoitettukin kieli, ja sanataidetta voi harjoittaa esimerkiksi leikkien, runojen, satujen ja liikkeen avulla. Sanataiteesta puhuttaessa on tärkeä muistaa, että siinä ei ole oikeita ja vääriä vastauksia. Myöskään suunnistuksen tehtäviin ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, kertoo Ordkonst hela vägen -projektin projektisuunnittelija Lina Hassel.  

Kirjasto kannustaa yhteisen satuhetken viettoon  

Kesän lastenkirjasuunnistuksen kirjavinkit pohjautuvat Turun kaupunginkirjaston iltasatupassin kirjoihin. 

– Kirjaston iltasatupassi on suunnattu erityisesti pienemmille, alle kouluikäisille lapsille sekä heidän vanhemmilleen. Lukupassin avulla kannustamme lapsia ja vanhempia yhteisen satuhetken viettoon. Myös lastenkirjasuunnistuksen toivotaan kannustavan lapsiperheitä lukemaan yhdessä, kertoo kirjastovirkailija Miia Utriainen Turun kaupunginkirjaston lastenosastolta. 

Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistuksen lähtöpisteet

  • Katariina: Katariinanlaakson lunnonsuojelualueen P-paikka, Sigridinpolku 5  
  • Kupittaanpuisto: Kupittaanlähteen leikkipaikka, Kupittaankadun alusta lähtevän kävelytien alussa  
  • Runosmäki: Runosmäen kirjasto, Piiparinpolku 13 
  • Varissuo: Varissuon kirjasto, Nisse Kavon katu 3