Turussa todettiin viikolla 23 (7.–13.6.2021) 18 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 20/100 000/14 vrk (15.6.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on 89 %.

- Olemme Turussa koronaviruspandemian perustasolla ja tilanne on rauhallinen, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Vaikka Varsinais-Suomessa on siirrytty alueellisen koronakoordinaatioryhmän päätöksellä epidemian perustasolle, on tartuntatautilain pykälä 58 c edelleen voimassa. Varsinais-Suomessa maskisuositus on voimassa julkisissa tiloissa. Fölin joukkoliikenteessä on vielä voimassa maskipakko. Joukkoliikennelautakunta käsittelee 16.6. kokouksessaan mahdolliseen maskisuositukseen siirtymistä.

Sisätiloissa toiminta tulee jatkossakin järjestää koronaturvallisesti ja riittävällä väljyydellä. Yksityistilaisuudet suositellaan järjestettävän terveysturvallisesti. Turun kaupungin kaikissa palveluissa huomioidaan tartuntatautilain mukainen toiminta.

- Koronatestiin hakeutuminen on edelleen tärkeää. Maailmalla ja Suomen lähialueilla pandemia on aktiivinen ja vain koronaturvallisella toiminnalla voimme estää paikallisen epidemian huononemisen uudelleen. Riittävää rokotuskattavuutta ei olla vielä saavutettu, Peltoniemi muistuttaa.

Rokotusaikoja jaetaan Turussa kaikille yli 18-vuotiaille, 16–17-vuotiaat saavat aikoja rokotuspuhelimesta

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 93 059 turkulaista (55,2 % yli 16-vuotiaista turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 30 418 turkulaista (18,1 % yli 16-vuotiaista turkulaisista).

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 91,7 %, 70–79-vuotiailla 93,4 %, 60–69-vuotiailla 86,8 %, 50–59-vuotiailla 81,1 %, 40–49-vuotiailla 68,8 % ja 30–39-vuotiailla 31,9 %.

Tällä viikolla rokotuksia annetaan Messukeskuksessa 30 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmilla turkulaisille. Rokotusaikoja lähetetään kaikille yli 18-vuotiaille, jotka ovat jättäneet yhteystietonsa otanrokotteen.turku.fi-sivulle. 16–17-vuotiaat voivat varata rokotusajan Turun koronarokotuspuhelimesta.

- 30 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat on saatu rokotettua varsin kattavasti, joten voimme avata ajanvarauksen kaikille yli 16-vuotiaille turkulaisille, Peltoniemi kertoo.

Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla:

  • jättämällä yhteystiedot otanrokotteen.turku.fi-sivulle
  • varaamalla ajan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta vahvan tunnistautumisen avulla (turku.fi/eterveyspalvelut)
  • soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14)

Turkuun saapuvien lento- ja laivamatkustajien koronatestit ovat yhä harvemmin positiivisia

AVI:n päätös pakollisista terveystarkastuksista rajavalvonnassa on voimassa 30.6. saakka. Päätöksen mukaisesti sekä satamassa että lentokentällä on jokaisen matkustajan osallistuttava terveystarkastukseen. Tarkastukseen kuuluu koronatesti, mikäli matkustajalla ei ole todistusta sairastetusta koronataudista, lähtömaassa tehdystä negatiivisesta koronatestituloksesta, annetusta koronarokotuksesta tai hän ei ole ennakolta täyttänyt Finentryn verkkolomaketta ja varannut sitä kautta aikaa koronatestiin (tulossa Varsinais-Suomessa käyttöön 17.6.).

Koronantorjuntabussi on Turun satamassa vastassa Ruotsista tulevia matkustajia joka aamu ja ilta. Lentokentällä terveysviranomaiset ovat vastassa ulkomailta Turkuun saapuvia lentoja, jotka tulevat riskimaista. Riskimaat ovat maita, joissa koronavirustaudin ilmaantuvuus on yli 25/100 000/14 vrk. Ruotsissa 14 vrk ilmaantuvuus on tällä hetkellä 165, Puolassa 24,1 ja Suomessa 23,4.

- Seuraamme Puolan tilannetta ja jos ilmaantuvuus on ensi viikolla alle 25, harkitsemme terveystarkastuksista luopumisesta Gdanskin lentojen osalta, asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo.

Kesällä matkustajamäärien oletetaan kasvavan sekä Turun satamassa että lentokentällä, mikäli matkustajarajoituksia lievennetään valtion exit-strategian mukaisesti.

16.1.–14.6. välisenä aikana Ruotsista Turkuun on saapunut n. 24 000 laivamatkustajaa. Heistä on testattu 16 %. Analysoiduista näytteistä positiivisten osuus on laskenut kesää kohti, kesäkuussa positiivisia on ollut 0,4 % testatuista. Laivamatkustajista 90 %:lla on todistus sairastetusta taudista, negatiivisesta testituloksesta tai rokotustodistus. Noin 0,7 % matkustajista jättää menemättä pakolliseen terveystarkastukseen koronantorjuntabussille, vaikka heille on annettu määräys ja ohjeistus asiasta. Näiden matkustajien tiedot annetaan poliisille ja kotikuntaan.

Vuoden 2021 alusta ulkomailta Turun lentokentälle on tullut n. 3 460 matkustajaa. Heistä n. 62 % on testattu lentokentällä. Analysoiduista näytteistä positiivisten osuus on laskenut myös kesää kohti, kesäkuussa positiivisia on ollut 1,4 % testatuista. Noin 70 %:lla Turkuun saapuvista lentomatkustajista on todistus sairastetusta taudista, negatiivisesta testituloksesta tai rokotustodistus. Lentomatkustajat noudattavat hyvin määräystä pakollisesta terveystarkastuksesta.

Vuoden 2021 alusta 14.6. saakka ulkomailta on tullut Turkuun n. 300 tartuntaa (sisältää kaikki raja-alueet, ml. Helsinki-Vantaan lentokentän).

Turun liikuntapaikkojen henkilömäärärajoitukset poistuvat

Henkilömäärärajoitukset päättyvät Turun kaupungin liikuntapaikoilla keskiviikosta 16.6. alkaen. Asiakkaiden huolehdittava siitä, että turvaetäisyydet sisätiloissa, pukuhuoneissa ja saunoissa säilyvät.
 
Turun kaupungin sisäliikuntapaikat 16.6. alkaen
Aikuisten harrastetoiminnassa sallitaan kontaktit ja kilpailutoiminta myös sisätiloissa. Aikuiset käyttävät edelleen maskia muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana ja huolehtivat turvaetäisyyksien säilymisestä. Liikuntapalvelut ohjeistaa ja valvoo toimintaohjeiden noudattamista sekä rajoittaa tarvittaessa asiakkaiden määrää ja tilojen käyttöä terveysturvallisuuden takaamiseksi. 

Turun kaupungin ulkoliikuntapaikat 16.6. alkaen
Ulkotiloissa ei tarvita pääsääntöisesti maskia (pois lukien esim. tietyt yleisötapahtumat).

Turun kaupungin uimalaitokset 16.6. alkaen
Impivaaran uimahallissa, Kupittaan ja Samppalinnan maauimalassa kävijämäärä- ja käyttöaikarajoitukset poistuvat. Saunoissa on pidettävä turvavälit. Maauimaloiden vesijumppien ennakkoilmoittautuminen jatkuu.

Ajankohtaiset koronaan ja rokotuksiin liittyvät tiedot päivittyvät nettisivuille

Koko kesän ajan ajantasaisin tieto Turun koronatilanteesta ja rokotuksista löytyy nettisivuiltamme: