Lupapysäköintialueita on lisätty ja pysäköintilupien maksuja korotettu. Hinnat on määritelty vuoden 2024 loppuun saakka.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 1.6.2021 uudet asukas- ja yrityspysäköintilupien säännöt ja uudet lupapysäköintialueet. Lupapysäköinnin maksut vuosille 2021–2024 lautakunta vahvisti 8.6.2021. Maksut otetaan käyttöön 1.7.2021 alkaen. Lupapysäköinnin hinta on porrastettu kolmeen maksuvyöhykkeeseen. Lupa on kallein ydinkeskustassa (16 €/kk) ja edullisin keskustan ulkopuolella (12,90 €/kk).

13 lupapysäköintialuetta

Turussa on jatkossa mahdollista ottaa käyttöön kuusi uutta lupapysäköintialuetta. Lupapysäköintialueita on määritelty nyt yhteensä 13 aluetta, kolmella eri maksuvyöhykkeellä. 

Lupapysäköintialueiden rajoihin on tullut joitain muutoksia. Koulukadun itäpuolella aiemmin alueen D korttelit ovat nyt osittain aluetta A ja osittain aluetta H. Alueet B ja E ovat laajentuneet, ja niiden raja kulkee nyt Kaskenkatua pitkin.

Lupapysäköintialueilla on käytössä asukas- ja yrityspysäköintilupia sekä yhteiskäyttöautojen pysäköintilupia. Luvat oikeuttavat pysäköimään erikseen liikennemerkin lisäkilpien osoittamilla pysäköintipaikoilla. Olemassa olevien pysäköintipaikkojen kylttimuutokset merkitään maastoon heinäkuun alussa. H-alueen uudet paikat pyritään saamaan merkittyä heinäkuun aikana.

Asukaspysäköintilupa maksaa edelleen alle euron päivässä

Asukaspysäköintimaksu on ollut tähän saakka 12,40 euroa kuukaudessa (sis. alv 24 %). Asukaspysäköintiluvan hinta on 1.7.2021–31.12.2022:

  • vyöhykkeellä 1 (alueet A ja H) 16,00 €/kk (sis. alv 24 %)
  • vyöhykkeellä 2 (alueet B, C, D, E, G, I ja J) 14,00 €/kk (sis. alv 24 %)
  • vyöhykkeellä 3 (alueet F, K, L ja M) 12,90 €/kk (sis. alv 24 %)

Vuonna 2023 ja 2024 hinnat nousevat kaksi euroa vyöhykkeellä 1, euron vyöhykkeellä 2 ja 0,25 € vyöhykkeellä 3. 

Asukaspysäköintiluvan hinta on erityisesti keskustassa varsin edullinen verrattuna tonteilla olevien pysäköintipaikkojen vastikkeisiin ja uusien rakennusten pysäköintiosakkeiden hintaan vaikkei lupa takaakaan paikan saamista tietystä paikkaa.

Yrityspysäköintiin kaksivuotinen kokeilu

Yrityspysäköintilupaa voi hakea yritys, jonka toimipiste sijaitsee lupapysäköintialueella. Yrityspysäköintilupien osalta tässä kohtaa muuttuvat vain aluerajaukset, jotka ovat samat kuin asukaspysäköinnissä. Nämä luvat saadaan sähköiseen varausjärjestelmään jossain vaiheessa syksyllä. Toistaiseksi lupaa haetaan Kauppatorin Monitorista (Aurakatu 3). 350 euron arvonlisäverollinen vuosihinta ja 29,17 euron kuukausihinta säilyvät ennallaan. Kaksivuotinen kokeilu mahdollistaa yrityspysäköinnin kaikilla lupapysäköintialueilla 700 euron vuosihintaan ja 58,33 euron kuukausihintaan.

Yhteiskäyttöautojen pysäköintiluvan eli z-luvan hinta on sama kuin tavallisella yrityspysäköintiluvalla eli 350 €/v ja 29,17 €/kk.

Pysäköintiluvat verkosta

Asukaspysäköintiluvan voi saada ajokortin haltija, joka asuu jollain asukaspysäköintialueista. Hakijan ei tarvitse omistaa ajoneuvoa, jolle lupaa hakee. Turun kaupungin asukaspysäköintilupia voi hakea Varauspalvelusta uudella varaustyypillä "asukaspysäköinti 2021". Jos sinulla on jo asukaspysäköintilupa ja haluat luvan myös jatkossa, tarkista mikä on asuinalueesi tunnus, kirjaudu Varauspalveluun ja lunasta jatko.

  • Lupaa voi hakea loppuvuodeksi tai kuukaudeksi kerrallaan 
  • Jos haet lupaa ensimmäistä kertaa, rekisteröidy Varauspalveluun lunastaaksesi luvan
  • Asukaspysäköintiluvan voimassaolo tarkastetaan rekisteritunnuksen perusteella