Miten kulttuuripääkaupunkivuosi näkyy Turussa kymmenen vuoden jälkeen? Juttusarjan neljännessä osassa kerrotaan turkulaisesta ravintolakulttuurista. Turku on jo pitkään tunnettu monipuolisesta ja laadukkaasta ravintolatarjonnastaan. Yhtenä syynä kukoistavaan ravintolakulttuuriin on pidetty Turun kulttuuripääkaupunkivuotta 2011.

PYSYVÄT JÄLJET -JUTTUSARJA

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Tässä juttusarjassa kerrotaan, mitä pysyvää vuosi 2011 jätti Turkuun.

Osa 1: Julkiset taideteokset muistuttavat kulttuuripääkaupunkivuodesta
Osa 2: Aurajoen kirsikkapuita tullaan katsomaan kauempaakin
Osa 3: Jazz soi kuorma-auton lavalla ja etäkonserteissa
Osa 4: Kulttuuripääkaupunkivuosi mullisti Turun ravintolakulttuurin

2000-luvun alkupuolella Turun ravintolatarjonta rakentui lähinnä ketju- ja pihviravintoloiden varaan. Kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen kentälle on kuitenkin ilmaantunut paljon uusia toimijoita, jotka ovat avanneet Turkuun omia ravintoloitaan. Myös kysyntä on selvästi lisääntynyt.

- Ravintoloitsijoiden keskuudessa kulttuuripääkaupunkivuotta pidetään jonkinlaisena jakoviivana. Monet ravintolat ovat vasta silloin alkaneet ottaa varauksia. Sitä ennen Turussa oli ollut kulttuuri, että ravintolaan pystyi vain kävelemään sisään, kertoo kirkkopuiston terassin tuottaja Samuli Pasanen (kuvassa ylhäällä).

Yksi syy kysynnän vilkastumiseen on lisääntynyt turismi, mutta myös kulutustottumusten muutoksella on osuutta asiaan. Ravintolassa käymisestä on tullut tavanomaisempaa, ja kuluttajat ovat valmiita maksamaan aiempaa enemmän, jotta saisivat hyvää ruokaa. Korkeiden odotusten mukana myös ravintoloiden perustaso on noussut.

- Turku on ottanut valtavan suuret harppaukset. Muistan, että lapsuudessani oli vain muutamat ravintolat, ja ravintolassa syötiin harvoin. Nyt kaikki on toisin, Pasanen toteaa.

Uudet innovaatiot syntyvät

Kymmenen vuoden aikana kaupungissa on avattu paljon uusia ravintoloita, mutta myös muunlaiset ruokailukonseptit ovat kasvattaneet kysyntäänsä. Esimerkiksi erilaiset ruokafestivaalit ovat rantautuneet myös Turkuun. Tunnettuja Turussa järjestettyjä ruokatapahtumia ovat esimerkiksi Turku Food & Wine Festival, Turku Food and Art sekä Neitsytperunafestivaali. Yksi uusimmista ruokafestivaaleista on Vegånia, joka on Suomen ensimmäinen vegaaninen katuruokatapahtuma. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 2017.

Kymmenen vuoden aikana kaupunkiin on syntynyt myös kokonaan uusia ravintola-alueita. Erityisesti jokirannan ja Vähätorin alue on vilkastunut. Yksi uusista innovaatioista on myös viime vuonna avattu Kirkkopuiston terassi, jossa asiakkaille tarjoillaan ruokaa, juomaa ja musiikkia. Terassilla on useampia ravintoloita, jotka jakavat saman tilan.

Kirkkopuiston terassin tuottajan Samuli Pasasen mukaan terassitoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Palaute on ollut lähinnä positiivista ja yhteistyö eri tahojen kanssa on sujunut vaivattomasti. Pasanen uskoo, että yksi syy koko Turun ravintolakulttuurin kukoistukseen on juuri yhteistyökyky ja hyvät verkostot:

- Täällä on tiiviit verkostot ja paljon osaamista. Ihmiset tuntevat toisensa ja opettavat ja tukevat toisiaan. Jotkut ovat käyneet harjoittelemassa Helsingissä tai ulkomailla saakka ja tulevat sitten takaisin tänne uudet opit mukanaan.

Vähätorille on syntynyt viihtyisä terassialue, jossa toimii useita ravintoloita.

Tulevaisuuden ravintolakulttuuri

Miten Turun ja koko Suomen ravintolakulttuuri tulee kehittymään seuraavien 10 vuoden aikana? Samuli Pasanen uskoo ainakin rennomman syömisen trendin jatkuvan. Lisäksi hän on varma, että ainakin ruokailutapahtumat tulevat muuttumaan.

- Luulen, että ruokatapahtumat tulevat integroitumaan osaksi muita tapahtumia. Tapahtumat varmasti muutenkin monipuolistuvat, sillä ruokatapahtumissa ihmiset kaipaavat muutakin kuin ruokaa, ja toisaalta musiikkitapahtumissa halutaan panostaa hyvään ruokaan.

Kehitystä on jarruttanut keväällä 2020 iskenyt koronaviruspandemia. Pandemia oli kova isku ravintola-alalle, sillä pahimpina kausina ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa kokonaan. Myös suurin osa kesän 2020 tapahtumista jouduttiin perumaan. Pandemia-ajan jälkeen ravintola-alalla on toivottavasti kuitenkin luvassa uutta kasvua. On myös mahdollista, että pandemia muuttaa ruokailukulttuuria pysyvästi.

- On mielenkiintoista nähdä, mihin pandemian jälkeen palataan. Tulevatko turistit takaisin? Jatkuuko take away -syöminen? Ravintoloille tällaiset asiat ovat äärimmäisen keskeisiä, ja jään mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tapahtuu. Se on kuitenkin varmaa, että Turku kehittyy eteenpäin, Pasanen summaa.

 

Turun kulttuuripääkaupungista tulee tänä vuonna kuluneeksi kymmenen vuotta. Tässä juttusarjassa kerrotaan, mitä pysyvää tuo vuosi jätti Turkuun.

Teksti: Alina Kauppi