Turun kaupunki on mukana valtakunnallisissa vieraslajitalkoissa. Asukkaat voivat osallistua Soolotalkoot-kampanjan kautta jättipalsamin ja komealupiinin torjuntaan kaupungin osoittamissa talkookohteissa, jotka on merkitty maastoon Soolotalkoot-kyltein. 

Soolotalkoot-kampanjaan voi osallistua torjumalla vieraskasveja omalla pihalla, puutarhapalstalla ja muilla paikoilla maanomistajan luvalla. Turun kaupungilla on omat talkookohteensa: Haritussa ja Skanssissa kitketään jättipalsamia ja Katariinanlaaksossa ja Kuninkojalla komealupiinia.

Jättipalsami on yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Jättipalsamin torjunta kannattaa aloittaa ennen kukintaa ja siementen kypsymistä, sillä kasvi sinkoaa siemenet monien metrien päähän. Jättipalsamilla ei ole Suomessa luonnollisia vihollisia ja kasvi onkin haitallinen vieraslaji koko EU:n alueella.

Jättipalsamia kannattaa kitkeä ennen kukintaa (Kuva: Heidi Metsälä)

- Yksi jättipalsamiyksilö voi muodostaa jopa 4000 siementä, kertoo projektisuunnittelija Heidi Metsälä Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta.

Komealupiini on parhaimmillaan poimittuna (Kuva: Emma Kosonen)

Komealupiini valloittaa uusia kasvupaikkoja tehokkaasti ja vie samalla tilaa alkuperäisiltä niittykasveilta, joista monet ovat uhanalaisia. Tutkimuksissa on myös havaittu, että lupiinien siitepölyn sisältämä lupaniini voi haitata kimalaisten lisääntymistä. Komealupiinia torjutaan Katariinanlaaksossa ja Kuninkojalla. Merkittyjen kohteiden lisäksi lupiinia saa poimia maljakkoon myös kävelyteiden varsilta ja kaupungin omistamilta joutomaa-alueilta, liikkumisturvallisuus huomioiden. 

Poimi juhannuksen kaunein kimppu lupiineista!

Espanjansiruetana levinnyt Turkuun

Kaupunki kannustaa asukkaita torjuntatoimiin myös haitallisen espanjansiruetanan leviämisen estämiseksi. Kaikkiruokainen, suurikokoinen espanjansiruetana lisääntyy tehokkaasti ja on levinnyt Turussakin useille alueille. Espanjansiruetanat kannattaa poistaa, jos niitä esiintyy omassa puutarhassa tai lähialueilla, esimerkiksi kävelyteiden varsilla. Tehokkainta torjunnan aloittaminen on heti keväällä ennen kuin etanat ehtivät munia, mutta etanat tulisi kerätä pois aina niitä havaitessaan. Säännöllisillä ja sinnikkäillä torjuntatoimilla kannan kasvua on mahdollista hillitä.

Espanjansiruetanaa ei kuitenkaan pidä sekoittaa harmittomaan ukkoetanaan tai metsäetanaan, jotka ovat alkuperäistä lajistoamme ja joista kumpikaan ei yleensä aiheuta tuhoa puutarhoissa. Vieraslajit.fi-sivuilla on hyvät ohjeet espanjansiruetanan tunnistamiseen ja asianmukaiseen torjuntaan.