Koronatilanne on Turussa jatkunut rauhallisena. 16 vuotta täyttäneiden turkulaisten koronarokotusten ajanvaraus avautui viime viikolla. Avatut rokotusajat on varattu erittäin nopeasti. Turkulaisilta toivotaankin kärsivällisyyttä, uusia aikoja avataan ja rokotukset jatkuvat koko kesän.

Varsinais-Suomi on koronapandemian perusvaiheessa. Tartuntamäärät ovat olleet Turussa laskussa. Turussa todettiin viikolla 24 (14.–20.6.2021) 13 koronavirustartuntaa (viikolla 23 tartuntoja todettiin 18). Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä alle 20/100 000/14 vrk (22.6.2021).

Kuvissa Turussa todetut tautitapaukset ja ilmaantuvuusluku maaliskuun 2021 alusta.

Rokotusaikoja yli 16-vuotiaille turkulaisille

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 100 833 turkulaista (61,4 % yli 16-vuotiaista turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 35 297 turkulaista (21,8 % yli 16-vuotiaista turkulaisista). Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 91,9 %, 70–79-vuotiailla 93,9 %, 60–69-vuotiailla 87,6 %, 50–59-vuotiailla 82,7 %, 40–49-vuotiailla 71,8 % ja 30–39-vuotiailla 48,6 %. (THL, Rokotusrekisteri, 22.6.2021) 

Rokotusten tehosteannoksia annetaan koko ajan. 80 vuotta täyttäneistä 86 prosenttia on saanut 2. rokoteannoksen ja esimerkiksi kotihoidon asiakkaista lähes kaikki ovat saaneet molemmat rokoteannokset.

Rokotuksia on tällä viikolla annettu Messukeskuksessa jo myös 16–29-vuotiaille turkulaisille. Ikäryhmän rokotusajanvaraus avautui viime viikolla. Rokotusaikoja lähetetään satunnaisessa järjestyksessä, ei siis enää vanhimmasta nuorimpaan, kaikille yli 18-vuotiaille, jotka ovat jättäneet yhteystietonsa otanrokotteen.turku.fi-sivulle. Myös eTerveyspalveluihin avataan säännöllisesti vapaita aikoja. Jos rokotusajat on hetkellisesti varattu loppuun, tilanne kannattaa tarkistaa hetken päästä uudelleen. 16–17-vuotiaat varaavat rokotusajan Turun koronarokotuspuhelimesta.

Rokotusajan voi varata kolmella eri vaihtoehtoisella tavalla:

  • jättämällä yhteystiedot otanrokotteen.turku.fi-sivulle
  • varaamalla ajan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta (turku.fi/eterveyspalvelut)
  • soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14)

Rokotusaika kannattaa varata sähköisesti, jos se on mahdollista. Näin rokotuspuhelimen kuormitusta voidaan vähentää.

- On hienoa, että nuoret ovat kiinnostuneet ottamaan rokotuksen heti, kun se on mahdollista. Toivomme kuitenkin kärsivällisyyttä ajanvaraukseen. Avasimme viime viikolla rokotusajat isolle ryhmälle yhdellä kertaa ja se vaikuttaa siihen, että aikoja ei riitä heti kaikille. Rokotamme myös kesällä eli kaikki halukkaat tulevat rokotteen saamaan, tuotantojohtaja Laura Saurama hyvinvoinnin palvelukokonaisuudesta kertoo.

Rokotusajan peruminen

Ilmoittautuminen otanrokotteen.turku.fi-sivuilta on helppo poistaa, mikäli saakin rokotteen muuta kautta.

Jos on itse varannut ajan eTerveyspalveluista, ajan voi perua osoitteessa turku.fi/eterveyspalvelut 24 tuntia ennen rokotusaikaa tai soittamalla Turun koronarokotuspuhelimeen, jonne jätetään ääniviesti ja ilmoitetaan nimi, syntymäaika ja rokotusaika, joka halutaan perua. Puhelimessa ajan voi perua ympäri vuorokauden. 

Riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden rokotukset käynnistyneet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotusten aloittamista. Turussa ryhmään kuuluvat tai heidän huoltajansa voivat varata rokotusajan koronarokotuspuhelimesta (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14). Rokotukset annetaan Turun Messukeskuksessa. Riskiryhmään kuulumisesta pyydetään esittämään todistus Messukeskuksessa rokotuksen yhteydessä. 

Lisätiedot: turku.fi/koronarokotus

EU:n koronarokotustodistus käytössä Suomessa

Kansallinen koronarokotustodistus vaihtuu EU:n koronarokotustodistukseen Omakannassa automaattisesti. 

Tavoitteena on, että myös muut EU:n koronatodistuksista eli todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakannasta 14.7. alkaen.

Kaikki EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta, jos sitä tarvitaan välttämättömästi esimerkiksi matkustamiseen. 

Lisätiedot: Kanta.fi/koronatodistus

Ajankohtaiset koronaan ja rokotuksiin liittyvät tiedot päivittyvät nettisivuille

Koko kesän ajan ajantasaisin tieto Turun koronatilanteesta ja rokotuksista löytyy nettisivuiltamme: