Kristiinankadulla kokeillaan tänä kesänä uudenlaista kaupunkitilan käyttöä. Kadun viihtyisyyttä lisätään istutuksilla sekä oleskelu- ja kävelyalueilla. Myös ravintoloiden kesäterasseilla on lupa laajentua kesäkatukokeilun ajaksi. Kesäkatua elävöittävät kausitorit ja erilaiset tapahtumat, joita järjestetään Tapahtumamatolla.

Kristiinankadun kesäkatu 1.7.–30.8.2021

  • Kokeilu toteutetaan osana Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelman laadintaa ja URBACT Space4People -hanketta (2020–2022).
  • Kesäkatukokeilua rahoitetaan myös keskustan kehittämisen kärkihankkeesta.
  • Kokeilusta kerätään palautetta ja kokemuksia eri tavoin, kuten liikennelaskennoilla, alueen käytön havainnoinnilla ja kyselyillä.
  • Kesäkatukokeilun Kerro kantasi -kysely 1.7.–31.8.2021: kerrokantasi.turku.fi/kesakatu

turku.fi/space4people

Seuraa kadun yrittäjiä Instagramissa @kesakatuturku ja jaa myös omia tunnelmiasi #kesäkatuturku.

Kristiinankadun kesäkatu 2021 on väliaikainen kokeilu, jonka tavoitteena on parantaa kävelyn olosuhteita, tehdä kaupunkitilasta viihtyisämpi sekä lisätä ydinkeskustan vetovoimaa. Kesäkatu on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa, mikä näkyy kadun leikkisässä ja värikkäässä ilmeessä.

- Juhlavuotta ilmentävät muun muassa oranssiksi maalattavat istutustynnyrit, joita tulee kesäkadulle lähes 30 kappaletta. Rouheat materiaalit, kuten ruosteinen viljelyseinämä ja betonipenkit, ovat myös osa kesäkadun ilmettä, maisema-arkkitehti Marie Nyman kertoo.

- Lapset ja leikkimieliset voivat osallistua Etsi leppis -leikkiin, jossa kesäkadulta etsitään eri paikoissa piilottelevia leppäkerttuja, Nyman vinkkaa.

Toreja ja tapahtumia

Kesäkadulla järjestetään kesällä monenlaista toimintaa. Sieltä ovat löytäneet paikkansa myös keskustan kehittämiskilpailusta Sytytä Turku syntyneet ideat Tapahtumamatoista ja nuorten kesäyrittäjätorista.

Kristiinankadun Tapahtumamatto on asfalttiin rajattu 6 x 4 metrin alue, jonka voi varata vaikkapa katuesitystä tai käsitöiden myymistä varten. Varaaminen on aina maksutonta yleishyödyllisille yhdistyksille sekä kaikille esitystoimintaa varten. Muunlaisista varauksista peritään maksu yrityksiltä sekä yksityishenkilöiltä. Koko päivän vuokra on 20 euroa ja puolen päivän 10 euroa. Tapahtumamatoilla nähdään lisäksi Turku 2029 -säätiön tuella ja osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kymmenvuotisjuhlaohjelmaa toteutettavia esityksiä.

Tapahtumamattojen tavoitteena on mahdollistaa kaupunkilaisille kaupunkitilojen, kuten katujen ja puistojen käyttöönotto matalalla kynnyksellä.

- Tapahtumamattojen tavoitteena on mahdollistaa kaupunkilaisille kaupunkitilojen, kuten katujen ja puistojen käyttöönotto matalalla kynnyksellä. Tätä varten luodaan Käytä kaupunkiasi -konsepti, jota testataan tänä kesänä Kristiinankadun ja Rettiginrinteen tapahtuma-alueilla, projektipäällikkö Minna Heiniö kuvailee uutta toimintaa.

Heinäkuun lopulla 12.7.–1.8. Kristiinankadulla järjestetään nuorten kesäyrittäjätori. Yrittäjät ovat 13–29-vuotiaita nuoria, jotka on valittu torille vapaamuotoisen hakemuksen perusteella. Torilla he myyvät ja esittelevät omia tuotteitaan tai palveluitaan.

Nuorten torin jälkeen tori jatkuu Kristiinankadun kesätorina 2.–30.8. Kesätorin myyntikojut ovat vuokrattavissa myyntitoimintaan samalla konseptilla kuin viime kesänä Vanhalla Suurtorilla.

Sekä Tapahtumamatot että torin myyntikojut tulevat varattaviksi kaupungin Varaamo-palveluun sivuille varaamo.turku.fi.

Autoliikennettä rajoitetaan kokeilun ajaksi

Kristiinankadun pysäköintiruutuihin on jo alkukesästä toteutettu kadunvarren ravintoloiden kesäterasseja. Näitä kesäterasseja on kokeilun aikana mahdollista laajentaa. Myös muilla kadunvarren yrityksillä on tilaisuus tuoda toimintaansa katualueelle.

Jalankulkijoille, oleskelulle ja yritysten toiminnalle varattavan tilan vuoksi Kristiinankadun läpiajoliikenne katkaistaan Linnankadun ja Eerikinkadun välisellä osuudella kesäkadun ajaksi 31.8. asti.  Linnankadun ja Eerikinkadun välisellä osuudella tontille ajo ja huoltoajo ovat sallittuja Linnankadun suunnasta.

Vallitseviin ajoreitteihin ei ole yhden kortteliosuuden sulkemisen lisäksi muita muutoksia. Kristiinankadun pysäköintihalleille, P-Stockmann ja P-Centrum, pääsee edelleen ajamaan Eerikinkatua pitkin. Idän suunnasta saavuttaessa on kuitenkin voimassa Kauppatorin väliaikaisiin liikennejärjestelyihin liittyvä Aurakadun ja Linnankadun läpiajokielto arkisin klo 7–9 ja 15–17.

Ajoreitit Kristiinankadun suljetun osuuden ympäristössä.