Kolmiperhepäivähoito on hoitomuoto, jonka muodostavat kunnallinen perhepäivähoitaja ja 1 – 4 perhettä, kaikkiaan 4 lasta. Hoito tapahtuu vuorotellen, tai miten perheet sopivat, jokaisen lapsen kotona.

Kysy kolmeperhepäivähoidosta varhaiskasvatuksen palveluohjaukselta, 022625610, arkisin 9 – 15, keskiviikkoisin 9 – 12

Perhepäivähoidonohjaajilta, Jaana Virta 040 689 8146 ja Hanna Heikinmatti p. 040 5706 825

Yli 30 vuoden kokemuksella

Päivi Äikää (kuvassa) toimii hoitajana Vasaramäen alueella. Hän on ollut kolmeperhepäivähoitajana yli 30 vuotta ja nauttii työstään. Retket lähiluontoon ja satujen ja tarinoiden lukeminen lapsille ovat monen muun toiminnan lisäksi lähellä Päivin sydäntä. Monista perheistä on tullut läheisiä tuttavia ja myös perheet ovat ystävystyneet keskenään.

Vertaistukea hän saa alueen muilta perhepäivähoitajilta. He vaihtavat ajatuksia ja työvinkkejä. Päivin mukaan netti on löytölaari, josta saa ideoita niin askarteluihin, kuin leikkeihinkin. Perhepäivähoidonohjaajat jakavat uutta tietoutta niin kasvatus- kuin työhyvinvointiasioissakin.

Maarit Peippo työskentelee kolmeperhepäivähoitajana Pohjolan alueella. Hänkin on toiminut työssään jo 30 vuotta ja nauttii siitä. Maaritin mukaan lapsista huomaa, että he nauttivat niistä viikoista, jolloin hoitovuoro on omassa kodissa. Lapsi saa jäädä aamulla kotiin rauhassa heräilemään ja leikkimään tutuilla leluilla. Toisaalta lapsista on hauska päästä myös toiseen, tuttuun kotiin, jossa on eri lelut ja eri ympäristö. Maaritin mukaan lähes kaikki kodit sopivat kolmeperhepäivähoitoon. Lapsille pitää olla nukkumapaikat ja tilaa leikkiä. Pienikin asunto voi olla toimiva, kunhan huomioidaan neljän lapsen tarpeet.

Myös Maarit saa vertaistukea alueen muilta perhepäivähoitajilta. Yhteiset ulkoiluajat lähipuistoissa on tärkeitä paitsi lapsille, myös hoitajille.

Pienessä tutussa hoitoringissä joustavat sekä perheet, että hoitaja.

 

Kolmiperhepäivähoito pähkinänkuoressa

Ryhmän muodostavat 1 – 4 perhettä ja enintään neljä lasta. Hoitaja ja lapset ovat vuoroviikoin jokaisessa kodissa. Hoitaja voi tarvittaessa lainata kaksostenrattaita, pottia, syöttötuoleja. Perheiden ei siis tarvitse hankkia näitä tarvikkeita itse.

Perheet valmistelevat päivän aterian joko kokonaan, tai osittain ja huolehtivat, että kotoa löytyy tarvikkeet aamu- ja välipaloihin. Perheen ei tarvitse antaa koko kotia käyttöön, kunhan lapsille on riittävät nukkuma- ja leikkitilat.

Perhe saa korvauksen sekä ruoasta, että kodin kulumisesta.

Varhaiskasvatusmaksu perheille on sama kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa yleensäkin, eli perustuu huoltajien tuloihin.