Taidetta kotiin -hanke tarjoaa ikäihmisille mahdollisuuden taiteen harjoittamiseen omassa kodissaan. Hankkeen avulla taide saavuttaa sellaisetkin ihmiset, jotka eivät tavallisesti lähde kotoaan minnekään.

KULTTUURIHYVINVOINNIN JUTTUSARJA

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.

Osa 1: OmaKirjasto tuo kulttuurin kotisohvalle
Osa 2: Tanssiteatterista kuoromusiikkiin – taidetta kotoa käsin
Osa 3: Tanssikummi®n kanssa mielenterveyskuntoutuja voi päästä kiinni sanattomaan
Osa 4: Satuvideoista sirkustyöpajoihin – matalan kynnyksen kulttuuria lapsille 
Osa 5: Taidetta kotiin -hanke tuo taiteen iloa ikäihmisille
Osa 6: Elinvoimaa kulttuurista -tapahtumakokonaisuus tuo hyvinvointia ja taide-elämyksiä arkeen 
Osa 7: Kulttuuria ja liikuntaa huokein hinnoin
Osa 8: Saavutettavat orkesterit -pilotti vei virtuaaliselle musiikkimatkalle läpi elämänkaaren
Osa 9: Sanataide kannustaa luovaan ilmaisuun
​​​​​​​
Osa 10: Hyvinvoinnin ideahaun oivallukset ilahduttavat monipuolisuudellaan

Taidetta kotiin -hanke käynnistyi vuonna 2019 Turun kaupungin vanhuspalvelujen kotihoidon yksikön ja Turun lähimmäispalveluyhdistys ry:n yhteistyönä. Tänä vuonna yhteistyötä jatketaan Turun kaupungin testamenttirahojen tuella. Hankkeen tavoitteena on tuoda taiteen tekemisen ja kokemisen iloa ikäihmisille.

Projektissa ikäihmisille tarjotaan mahdollisuus harjoittaa kuvataidetta erilaisilla tekniikoilla. Kuvataiteen lisäksi koteihin on viety myös musiikkia Laulavan joulukortin muodossa. Maarit Haapasaari ja Timo Heinonen ovat vieneet musiikillisia tervehdyksiä kotihoidon asiakkaille.

Projektissa mukana oleva Marjukka Irni on työskennellyt mm. kuvataitelijana, valokuvaajana sekä kuvataideterapeuttina. Hän tuntee taiteen merkityksen ja uskoo taiteen tekemisen olevan ikäihmisille virkistävää ja kuntouttavaa toimintaa. Taiteen avulla voidaan käsitellä esimerkiksi lapsuus- ja nuoruusmuistoja sekä elämän vaikeita kipukohtia. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi asiakkaan vanhoja valokuvia tai aikakauslehtiä.

Kuvakollaasitekniikalla voidaan palata vanhoihin muistoihin. Moderneista aikakauslehdistä löytyy materiaalia myös menneiden aikojen muisteluun. Kuva: Marjukka Irni

Virkistävää ajanvietettä ja uusi harrastus

Marjukka Irni vierailee jokaisen asiakkaan luona viisi kertaa. Kotikäyntien aikana pyritään toteuttamaan asiakkaan omia toiveita. Irni on opastanut asiakkaitaan esimerkiksi maalaamisessa, piirtämisessä ja valokuvaamisessa. Kotikäyntien lisäksi Irni on myös vienyt asiakkaitaan taidemuseoon ja jopa taideostoksille. Kotoa poistuminen on ollut asiakkaille virkistävä kokemus.

- Monilla asiakkaillani on vaikeuksia liikkumisen kanssa, he kulkevat joko rollaattoreiden kanssa tai pyörätuolissa eivätkä he pysty itsenäisesti liikkumaan. Erityisesti he ovat kokeneet tärkeänä sen, että pääsevät kodin ulkopuolelle, Marjukka Irni sanoo.

Asiakkaille hanke onkin ollut mieluinen, ja osa on innostunut jatkamaan tapaamisten jälkeenkin. Jotkut ovat löytäneet uuden mieluisan harrastuksen.

- Eräs asiakkaani on innostunut meidän yhteisten valokuvaustuokioiden jälkeen valokuvaamisesta niin, että siitä on tullut hänelle uusi harrastus ja hän on uusinut kotinsa sisustuksen ripustamalla seinille ottamiaan valokuvia, Irni kertoo.

Taidemuseokäynnit ovat olleet asiakkaille mieluisia. Kuva: Marjukka Irni

Omakuvasta voimaa

Marjukka Irni on työstänyt myös omakuvia muutaman asiakkaan kanssa. Eräs asiakas epäröi aluksi omakuvan maalaamista. Silloin Irni ehdotti, että asiakas voisi käyttää peiliä maalaamisen apuna. Asiakas epäröi edelleen, mutta seuraavalle tapaamiskerralle hän oli jo kaivanut peilin ja maalaustarvikkeet valmiiksi esiin. Hän alkoi heti maalata intohimoisesti.

Asiakas oli aikoinaan käynyt sunnuntaimaalareissa maalaamassa, mutta harrastus oli vähitellen jäänyt vähemmälle huomiolle. Nyt rakkaaseen harrastukseen palaaminen sai asiakkaan voimaantumaan ja toi hänen taiteilijaidentiteettinsä esiin. Asiakkaalle oli tärkeää huomata, että hän kykeni edelleen maalaamaan, vieläpä paremmin kuin hän olisi itse uskonut.

- Omakuvatyöskentelyn tärkeys ja voima on siinä, että sitä tehdessä itsetunto vahvistuu, Irni kertoo.

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.

Teksti: Alina Kauppi

Kuvat: Marjukka Irni