Vapaaehtoiset ovat puhelimitse kyselleet korona-ajan kuulumisia yli 70-vuotiailta turkulaisilta viime heinäkuusta lähtien. Puheluista on välittynyt ikäryhmän aktiivinen arki. Esimerkiksi yhdeksän kymmenestä tavoitetusta käy itsenäisesti kaupassa. Soitot päätettiin lopettaa ennen juhannusta 2021 mm. parantuneen koronatilanteen myötä. Ikäryhmästä ehdittiin tavoitella noin neljäsosaa.

KomPAssi - Varsinais-Suomen iäkkäiden keskitetty asiakasneuvonta ja ohjauspalvelu

www.asiakasneuvonta.fi

Ikäryhmälle soittaminen ja kuulumisten kysyminen koetiin niin puheluita soittavien kuin soiton vastaanottajien mielestä erittäin positiivisena. Puheluiden tarkoituksena on ollut kartoittaa elämän sujumista korona-aikana. Yli 70-vuotiailta on tiedusteltu mm. yleisestä voinnista, palvelujen tarpeesta ja toimintakyvystä. Puheluissa on kannustettu myös toimintakyvyn ylläpitoon. Lisäksi kaikille on annettu maakunnallisen KomPAssi – asiakasneuvonta- ja ohjauspalvelun yhteystiedot mahdollisia jatkokysymyksiä ja myöhempiä palvelutarpeen arviointeja varten.

Soittojen perusteella 70 vuotta täyttäneet turkulaiset ovat aktiivisia, hyväkuntoisia ja itsenäisesti toimeen tulevia kansalaisia. Tavoitetuista esimerkiksi 91,3 prosenttia käy itse kaupassa, 90,5 % pääsee itsenäisesti liikkeelle. Reilusti yli puolella (68,6 %) on käytössä älylaite. Jonkin verran koettiin myös yksinäisyyttä.

Koronatilanteen paranemisen myötä soitot päätettiin juhannuksena

Soitot päätettiin lopettaa juhannuksen alla 24.6., sillä koronatilanne on merkittävästi parantanut mm. rokotusten etenemisen myötä. Soitot vaativat myös paljon työtä. Vapaaehtoisia on ollut haastavaa rekrytoida tehtävään mm. siksi, että heitä on tarvittu esimerkiksi Messukeskuksen koronarokotusten ohjaustehtävissä.

Soitot aloitettiin 79-vuotiaista ja puheluissa edettiin ikävuosi kerrallaan 76-vuotiaisiin. Lisäksi kaikki ruotsinkieliset 70–79-vuotiaat kontaktoitiin. Kaikkiaan tässä ajassa tavoitettiin noin neljäsosa ikäryhmästä. 70 vuotta täyttäneitä turkulaisia, jotka eivät ole säännöllisen Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden palveluiden piirissä, on n. 18 000. Keväällä 2020 kaupungin työntekijät soittivat kaikille yli 80-vuotiaille turkulaisille. 

- On hienoa, että ehdimme tavoittaa vapaaehtoisvoimin yhteistyössä seurakuntayhtymän ja SPR:n kanssa näinkin paljon turkulaisia ikäihmisiä. Moni yli 70-vuotias tiesi odottaa soittoa ja vapaaehtoisille puheluiden soittaminen oli mieluinen tehtävä. Olemme erittäin kiitollisia vapaaehtoisten avusta, asiakkuusjohtaja Johanna Ritvanen Turun kaupungin asiakkuusyksiköstä kertoo.

Soittaminen vaatinut paljon työtä

Ikäihmisen tavoittelu on vaatinut paljon työtä. Puheluja on soitettu yhteistyössä Turun kaupungin vanhuspalveluiden, Suomen Punaisen Ristin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Yhteistyötahot ovat yhdessä järjestäneet soittajille myös koulutusta. Soitettavia on tavoiteltu useamman kerran: jollei henkilöä ole tavoitettu ensimmäisellä soitolla, hänelle on yritetty soittaa uudelleen kolmena eri kertana. Puhelut on soitettu tuntemattomasta numerosta.

Jos turkulainen ikäihminen tarvitsee neuvontaa tai ohjausta arkeensa, esimerkiksi kotiin liittyvissä asioissa, yhteyttä voi ottaa:

KomPAssi - Varsinais-Suomen iäkkäiden keskitetty asiakasneuvonta ja ohjauspalvelu

- www.asiakasneuvonta.fi-nettisivuilla voi pyytää asiakasohjaajan yhteydenottoa. Asiakasohjaaja soittaa yhteystietonsa jättäneelle asiakkaalle takaisin.
- Nettisivulta löytyvän chatin kautta voi myös ottaa yhteyttä asiakasohjaajaan.

- puhelimitse:
p. 02 262 6164, arkisin klo 9–15
på svenska, tfn 02 262 6174, vardagar kl. 9–12