Tartuntamäärät ovat olleet Turussa juhannuksen jälkeen nousussa. Siksi suosituksia käsihygieniasta, turvaväleistä ja maskin käytöstä on edelleen erittäin tärkeää noudattaa. Huonontunut koronatilanne näkyy myös puhelinpalveluissa: terveysasemien ajanvarausnumero, koronaneuvontapuhelin ja koronarokotuspuhelin ovat ruuhkautuneet. Puhelimiin kannattaa soittaa vain kiireellisissä tapauksissa.  

Turussa on todettu tällä viikolla (ma 28.6.–pe 2.7.) jo 52 tartuntaa. Viikolla 25 (21.6.–27.6.) todettiin 7 tartuntaa ja viikolla 24 (14.–20.6.2021) 13 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 30/100 000/14 vrk (2.7.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on 80 prosenttia. Turussa ja Varsinais-Suomessa ollaan yhä perustasolla, mutta moni kiihtymisvaiheen kriteeri täyttyy. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaisi lisää rajoituksia. Tartuntoja todetaan tällä hetkellä 20-30 -vuotiaissa nuorissa aikuisissa. Huolena on erityisesti delta-variantti ja sen tartuttavuus. 

Turussa on tähän mennessä todettu 21 henkilöllä Pietarin-matkaan liittyvä koronavirustartunta ja kolme jatkotartuntaa.  

Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, kaupungin toimipaikoissa sekä terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa. Etätyötä suositellaan edelleen. 

– Epidemian aikana jo omaksuttuja käytäntöjä käsi- ja hengitystiehygieniassa sekä turvaväleistä on syytä jatkaa. Yksityistilaisuudet tulee järjestää terveysturvallisesti ja huomioida kaikessa toiminnassa pahentunut koronatilanne, ylilääkäri Suvi Vainiomäki sanoo. 

Kesälomista huolimatta 2. rokotteelle tulisi hakeutua ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä annettuna ajankohtana.  

– Rokotustilanne on Turussa hyvä, mutta koronarokote ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Yhden tai kaksikin rokoteannosta saaneiden tulee huolehtia edelleen turvaväleistä, käyttää kasvomaskia, pestä käsiä ja noudattaa muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi, tuotantojohtaja Laura Saurama hyvinvoinnin palvelukokonaisuudesta kertoo.  

Turun terveysasemien puhelinpalvelut ruuhkautuneet  

Turun kaupungin terveysasemien puhelinpalvelut (terveysasemien ajanvaraus, koronaneuvontapuhelin ja koronarokotuspuhelin) ovat ruuhkautuneet pahoin. Puheluruuhkaa lisäävät esimerkiksi viime päivien Pietarin matkailuun liittyvät tiedustelut koronatesteistä. Henkilöstövajetta on syntynyt, koska  terveydenhuollon henkilökunnasta on pulaa koko Varsinais-Suomen alueella. Puhelinpalvelun henkilökuntaa on siirretty tartunnan jäljitykseen, jotta epidemian leviämistä voidaan hillitä ja kesälomakausi vaikuttavat osaltaan resurssien riittävyyteen.  

– Kun resurssimme ovat tiukilla, toivomme, että terveysasemien puhelimiin otetaan yhteyttä vain kiireellisissä asioissa. Myös sähköisessä asioinnissa on viiveitä. Toiveena on, että asiakkaat eivät pyydä koronarokotustodistuksia tai muutakaan koronaan liittyvää todistusta ilman välitöntä tarvetta, kuten esimerkiksi töihin liittyvä ulkomaanmatka, ylilääkäri Suvi Vainiomäki toteaa.   

Terveysasemien puhelinpalvelussa pyritään vastaamaan kiireellisiin soittoihin. Jos asiakas ei saa takaisinsoittoa puhelinpalvelusta sinä päivänä, jolloin hän on soittanut ja kyseessä on kiireellinen terveyteen liittyvä asia, tulee hänen olla yhteydessä Tyks Akuuttiin, p. 02 313 8800.