Juhannusmasto on julkinen taideteos taiteilijakaksikko FRAUDilta (Kanada/Espanja). Teos on ollut esillä Turun Varvintorilla toukokuun lopusta heinäkuun alkuun. Turusta teos jatkaa 6.7. matkaansa Seilin saarelle, jossa se muovautuu uudeksi teokseksi.

Juhannusmasto-tilausteos on tehty Sigyn museolaivan restauroinnissa puretuista vanhoista mastoista. Sen taustalla on taiteilijoiden tutkimus suomalaisten metsien ja maailmanlaajuisen merenkulun historiallisista yhteyksistä. Teoksen toteutuksessa tuotiin yhteen puuseppien ja veneenveistäjien elävää perinnetietoa. 

Teos puretaan Varvintorilla ja sen puuosat kuljetetaan perinteisesti uittaen Seiliin, yhteistyössä Saaristomeren tutkimuslaitoksen kanssa. Seilin saaressa Juhannusmasto muovautuu uudeksi Fields of May -teokseksi: penkeiksi kuvitteellisen nuotion ympärille, aikamme polttavien ympäristökysymysten äärelle.

Juhannussalkojen jo unohtuneen perinteen, kansantuomioistuinten, innoittamana Juhannusmaston äärellä Turussa aloitettiin haastattelujen sarja eri alojen asiantuntijoiden kanssa teoksen teemoista: metsien kytköksistä niin globaaliin merenkäynnin historiaan kuin nykypäivän hiilikauppaan, sekä metsien ja merten ekosysteemien muutoksista ilmaston lämpenemisen ja luonnonvarojen kestämättömän kulutuksen myötä. Keskustelut jatkuvat uuden teoksen äärellä Seilissä 2021-2022.

Juhannusmasto-teoksen on tilannut ja tuottanut CAA Contemporary Art Archipelago. Teos pystytetiin Turkuun Sigynin rinnalle yhteistyössä Forum Marinumin kanssa. Teos on toteutettu Turun kaupungin kaunistamisrahaston tuella osana kulttuuripääkaupungin kymmenenvuotisjuhlaa