Turkuseura ja Turun kaupunki järjestävät lauantaina 14.8. klo 12–15 maksuttoman Lasten Suurtori -tapahtuman, jossa lapset pääsevät suunnittelemaan alueelle toimintaa ja tekemistä. Lasten leikinomaista työskentelyä ohjaavat Brinkkalan poliisimestari, taiteilija ja leipuri apulaisineen.

Tapahtumassa lapset saavat itse kertoa, mitä he haluavat kokea, nähdä ja maistaa tulevaisuudessa Brinkkalan pihalla ja Vanhalla Suurtorilla. Lapset pääsevät osallistumaan maalaamalla, piirtämällä ja äänestämällä. Tapahtumassa kierretään rasteja, joilla on apuna erilaisia hahmoja.

Yhdellä rastilla työskentelyä ohjaa Brinkkalan poliisimestari, toisella taiteilija. Kolmannella rastilla kohdataan leipuri apulaisineen. Reitti päättyy venäläisen kenraalikuvernöörin pisteelle, jossa lapset pääsevät tekemään päätöksiä.

Historiaa, musiikkia ja pomppulinna

Rastien hahmot kertovat myös alueen rikkaasta historiasta: Brinkkalan talon toiminnasta, Turun kansainvälisestä historiasta ja eri aikakausien turkulaisherkuista.

- Leipuri tietää esimerkiksi sen, että vuonna 1815 Turussa oli 18 ravintolan pitäjää eli trahtööriä. Taiteilija osaa kertoa, että alueella järjestettiin aikoinaan paljon tanssiaisia, joihin lapsetkin osallistuivat, kertoo Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen.

Suunnittelurastien lisäksi koko perheen tapahtumassa pompitaan historia-aiheisessa pomppulinnassa ja kuullaan sirkusmusiikkia FlouTila-duon tarjoilemana. Naposteltavaa tarjoilee kaffetaukopyörä Tyyne.

Vanhasta Suurtorista kohtaamispaikka

Turun kaupungin tavoitteena on, että Vanhakaupunki nostetaan arvoiseensa asemaan paitsi vetovoimaisena matkailukohteena myös eurooppalaisuutta huokuvana kohtaamisten keitaana. Lapset ja lapsiperheet ovat tärkeitä kohderyhmiä alueen sisältöjä määriteltäessä.

Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa siitä, mitä lapset haluaisivat nähdä ja tehdä Vanhan Suurtorin alueella. Tapahtumasta kootaan materiaalia, jonka avulla pystytään viemään alueen kehitystä eteenpäin.

- Alueesta halutaan luoda kohtaamispaikka, josta löytyy monipuolisesti palveluja ja tapahtumia, sanoo Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen.

Turkuseura on sitoutunut Vanhankaupungin kehittämiseen teoilla. Yhdistys organisoi Vanha Suurtori -ryhmää, jossa suunnitellaan ja toteutetaan alueelle toimintoja.

Lasten Suurtori -tapahtumaa tukevat Brinkkalan ja Vanhan Suurtorin toimijat. Alueen putiikit ovat avoinna tapahtuman aikana.