Osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa toteutetaan kaksi erilaista maataideprojektia, joiden toteuttamiseen kutsutaan kaikki kaupunkilaiset mukaan. Muodonmuutos-teokseen voit osallistua luomalla omaa maataidetta Varsinais-Suomen maakuntakala silakan muodossa. Maisemanvaihdos-teoskokonaisuuteen taas kerätään kaupunkilaisten nauhoittamia äänimaisemia eri kaupunginosista.

Luo oma maataidesilakka!

Muodonmuutos-teos rakentuu maataidesilakoista, joiden kuvia kerätään suureksi silakkaparveksi 19.9. asti. Projekti huipentuu Turun päivänä, jolloin tehdään yhdessä suursilakka-maataideteos Halisiin.

Rakenna luonnonmateriaaleista iso tai pieni silakan muotoinen maataideteos, ota siitä kuva ja julkaise sosiaalisessa mediassa tunnisteella #maataidesilakka. Mikäli et halua tai voi käyttää #-julkaisua, voit osallistua lataamalla kuvasi mukaan osoitteessa: https://bit.ly/maataidesilakka

Maataidesilakan voit tehdä esimerkiksi niitetyistä vieraslajeista, oksista, kävyistä, kivistä, havunneulasista, leikata sen pitkään nurmikkoon, pinota klapit silakan muotoon, istuttamalla siemeniä, kasata kitketyistä rikkaruohoista, muotoilla hiekasta – mitä ikinä keksitkään!  Muistathan, että et kerää rauhoitettuja kasveja tai revi eläviä kasveja turhaan. Osallistu materiaaleilla, jotka joka tapauksessa poistettaisiin tai on jo valmiiksi irronnut. 

Maataidesilakoita tekemällä on tavoitteena suunnata ajatukset vesistöjen tilaan ja kalojen elinolosuhteisiin. Samalla huomio kiinnittyy myös teoksen ympäristöön, sen materiaaleihin ja mittakaavoihin.

Kollasi eri luonnonmateriaaleista tehdyistä maataidesilakoista. #maataidesilakka

Miltä Turun kaupunginosat kuulostavat?

Voiko kaupunginosan tunnistaa äänistä? Maisemanvaihdos-teoskokonaisuuteen etsitään arkisia äänimaisemia alueilta Paattinen, Länsiranta, Lauste, Uittamo ja Teräsrautela. Kerro, mitä kuulet, kun astut kadulle, lähiympäristöön tai kävelet tuttuja reittejä. Äänitervehdykset voivat muodostua puheesta, laulusta tai taustaäänistä, se voi olla hiljaisuutta tai melua, liikenteen ääntä tai puiden huminaa. 

Jokainen kaupunginosassa asuva tai siellä vieraileva on tervetullut osallistumaan! Ääntä voi tallentaa helposti esimerkiksi kännykällä. Nauhoitteen voi lähettää 15.8. mennessä WhatsApp-numeroon 046 889 4294 tai sen voi lähettää sähköpostitse maisemanvaihdos@gmail.com. Kerro viestissäsi, mistä kaupunginosasta ääni on nauhoitettu sekä oletko kaupunginosan asukas vai vierailemassa.

Äänitervehdyksistä koostetaan kaupunginosan äänimaisema. Äänimaisemat tulevat osaksi Maisemanvaihdos-nimistä teoskokonaisuutta, jossa yhdistyy palanen kaupunginosan fyysistä maisemaa ja ääntä. Maisemanvaihdos-installaatiossa kaupunginosasta irrotettu pieni maisemapalanen ja äänimaisema siirretään toiseen kaupunginosaan vierailulle. 

Teoksen tavoitteena on tuoda kaupunginosia tutuksi ja lähemmäksi toisiaan, lisätä kaupunkilaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja aktivoida kaupunkilaisia löytämään tutusta jotain uutta ja vieraasta jotain tuttua. Teokset ovat nähtävissä syksyn 2021 aikana mukana olevissa kaupunginosissa. Tarkemmat sijaintipaikat ilmoitetaan myöhemmin. Teoksen toteuttaa työryhmä Heini Vanhanen ja Paula Pehkonen.

Työryhmä Heini ja Paula Varvintorilla.