Turun yliopistossa opiskeleva Rasha Elmansuri on asunut useissa maissa Libyasta Englantiin, mutta Turku on hänelle ylitse muiden. Aurajoki rantoineen on Elmansurille kauneinta Turkua.

RASHAN TÄRPIT TURKULAISKAHVILOIHIN

 • Cafe Art
  "Lempikahvilani ihanalla jokimaisemalla. Täällä suosikkini on porkkanakakku. Olen periaatteessa vegaani, mutta voin tehdä ruokavaliooni poikkeuksen esimerkiksi juuri porkkanakakun kohdalla."
   
 • Fontana
  "Viihtyisä paikka istuskella aivan Turun keskustassa. Tilaan mieluiten chailatten sekä tuplasuklaacookien. Siinä on niin paljon sokeria, että se sopii hyvin latten kanssa."
   
 • Kembuz Café
  "Todella kiva pieni kahvila, jossa on hyvä vegaanisten tuotteiden valikoima. Heidän erikoisuutensa on punajuurilatte. Siinä on aivan erityinen maku; outo mutta hyvä!"

Rasha Elmansurin kaikki tiet vievät Turkuun. Tai oikeastaan: tiet voivat viedä pois Turusta, väliaikaisesti, mutta paluu Aurajoen rannalle on aina väistämätön.

- Turulla on oma taikansa. En tiedä mikä siinä on, mutta jotain se tekee ihmiselle – et halua enää lähteä täältä. Voit toki käydä jossain, mutta haluat aina palata takaisin, hän naurahtaa.

Elmansuri asettui Turkuun yli kahdeksan vuotta sitten. Sitä ennen hän asui Libyassa, Egyptissä ja Isossa-Britanniassa. Ennen korona-aikaa hän matkusteli paljon ja vietti vaihto-opiskelijavuotensa Amsterdamissa. Maailman näkeminen ei ole laimentanut Elmansurin rakkautta Turkuun.

- Tykkään matkustaa todella paljon, mutta tänne on ihana palata. En voi jättää Turkua, hän tuumaa.

Turussa kaikki mitä opiskelija tarvitsee

Mikä Turussa sitten viehättää? Ainakin Aurajoki ihanine rantoineen. Elmansuri kävelee joen rannassa usein, välillä päivittäinkin.

- Ja aina, kun kävelen jokirannassa, minun täytyy ottaa kuva. Olen asunut täällä yli kahdeksan vuotta ja kulkenut joen vartta lukuisia kertoja, mutta edelleenkään en voi ohittaa sitä ottamatta valokuvaa, hän nauraa.

Aiemmin Turun ammattikorkeakoulusta valmistunut, nyt Turun yliopistossa maisterin tutkintoa tekevä Elmansuri pitää Turkua myös mahtavana kaupunkina opiskelijoille.

- Täällä on kaikki, mitä opiskelija voi tarvita – ja kaikki on kävelymatkan päässä. Myös ihmiset ovat mukavia ja sosiaalisia, erityisesti kesällä. Turussa itsensä tuntee tervetulleeksi.

Turun ihanat kahvilat

Elmansuria kiehtoo myös turkulainen kahvilakulttuuri. Hän ei halua ostaa take away -kahvia kiireisen kaupunkilaisen tyyliin, vaan nauttii kahviloissa istuskelusta.

- Menen kahvilaan joko ystävien seurassa tai yksin kirjan kanssa. Koronasulun aikana harmitti, kun kahvilat olivat kiinni, mutta nyt niihin onneksi pääsee taas.

Hänen lempikahvilansa on jokirannassa sijaitseva Cafe Art. Se viehättää Elmansuria paitsi sijaintinsa, myös muun olemuksensa vuoksi.

- Se on jotenkin ihanan kotoisa. Se oli myös ensimmäinen kahvila, johon istahdin, kun muutin Turkuun. Siihen liittyy siis paljon muistoja, hän hymyilee.

”Kahvi on kuin vettä”

Elmansurin suosikkikahviloihin lukeutuvat myös muun muassa Auradulla sijaitseva Fontana sekä Hämeenkadun Kembuz Café. Toisaalta kahvi maistuu kotioloissakin.

- Pidän siitä, että kahvista ei tehdä täällä samalla tavalla numeroa kuin esimerkiksi Libyassa. Siellä kahvi on iso juttu, ja sitä tarjotessa pitää nähdä vaivaa. Täytyy olla hienot astiat ja aina jotain tarjottavaa. Täällä kahvi on normaali juttu, kuin vettä, Elmansuri naurahtaa.

Leipomista harrastava Elmansuri haluaa kuitenkin välillä tehdä jotain kahvin kyytipojaksi. Sellaiseksi sopivat hyvin suklaatäytteiset briossit, joiden reseptin hän lupaa paljastaa Opiskelijakaupunki Turun Instagram-tilillä 9. heinäkuuta.

- Se on salainen resepti, joka ei kylläkään sitten enää ole kovin salainen. Suomalaisista herkuista pidän erityisesti kanelipullasta sekä puolukkapiirakasta jäätelön kera, Elmansuri hymyilee.