Video Art Festival Turkua järjestävä Ääriö ry sekä Turku Animated Film Festivalia järjestävä Turun elokuvatapahtumat ry yhdistävät voimansa kesällä 2021 kotiinkuljetettavilla ulkoilmanäytöksillä. Portaali-nimisen taidenäytöksen ja sen teknisen toteutuksen voi tilata maksutta kotipihalle, lähipuistoon tai vaikka autotalliin minne tahansa asuinalueelle Turussa.

Turun elokuvatapahtumat ry:n Turku Animated Film Festival, eli tuttavallisemmin TAFF, järjestetään viidettä kertaa Suomen animaatiopääkaupungissa Turussa elokuun lopussa. TAFF pyrkii laajentamaan elokuvanäytösten konseptia saattamalla yhteen elokuvataidetta sekä muita luovuuden ja viihteen muotoja.
  
Ääriö ry on turkulainen, voittoa tavoittelematon yhdistys ja videotaiteen asiantuntijataho, jonka tarkoitus on edistää audiovisuaalisen taiteen näkyvyyttä. Yhdistys järjestää erilaisia nykytaidetapahtumia, joista tärkeimpänä kerran vuodessa järjestettävä Video Art Festival Turku (VAFT). 

Yli vuoden kestänyt kuiva kausi kulttuurikokemusten sekä matkailun suhteen on herättänyt nälän yhteiselle taidekokemukselle. Kokoontumisrajoitukset ovat alkaneet jo hellittää, mutta turvallisten kulttuurielämysten tarjoaminen haastaa tekijöitä ja kulttuurin tuottajia keksimään uusia tapoja kerääntyä taiteen ja elämysten äärelle. 

Taiteella turvallisesti uusiin maailmoihin 

TAFF:in ja VAFT:in Portaali-projekti vastaa tähän tarpeeseen kotiinkuljetuspalveluiden viitoittamin keinoin. Vaikka videomuodossa näytettävä taide sopii hyvin verkossa esitettäväksi, livestreamit ja verkkosisällöt eivät kokonaan voi korvata yhdessä paikan päällä jaettua taide-elämystä.
  
Läheisten kanssa nautittavaksi toimitettava Portaali-näytös päästää katsojansa matkaamaan aivan uuteen maailmaan kutkuttavan video- ja animaatiotaiteen kautta turvallisessa ja yhteisöllisessä ympäristössä. Portaali on väylä uuteen ulottuvuuteen ja näytösten teemat heijastelevatkin eskapismia, fantasiaa ja mielikuvituksellisiin paikkoihin sukeltamista.
  
Haku Portaaliin on 5.–19.7. ja näytökset esitetään 19.–22.8. välisenä aikana. Näytöspaikkojen valinnassa korostetaan avoimia, saavutettavia ja turvallisia näytösympäristöjä, jotka jakautuvat mahdollisimman laajasti ympäri Turkua. Portaali tuo mukanaan projisointi- ja ääneentoistolaitteiston sekä valkokankaan, jolle 70-minuuttinen videotaidetta ja animaatiota yhdistelevä ohjelmisto heijastetaan. Näytöksen tilaajalle jää sopivien istumapaikkojen järjestäminen ja lähipiirinsä näytökseen kutsuminen. 
  
Hakulomake: Kutsu Portaali luoksesi
  
Turku viettää Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa vuonna 2021. Portaali toteutetaan osana merkkivuoden ohjelmaa.