Varsinais-Suomi on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen ja ihmisiltä toivotaan vastuullisuutta virukselta suojautumisessa. Rokotukset etenevät Turussa täydellä kapasiteetilla, ja 16–17-vuotiaat voivat nyt varata ajan koronarokotukseen myös eTerveyspalveluiden kautta. (päivitetty 8.7.2021)

Varsinais-Suomi kiihtymisvaiheeseen - kokoontumisrajoituksia 9.7. alkaen

Koronasuositukset ja rajoitukset Turussa | Turku.fi (sivua päivitetään)

Varsinais-Suomi siirtyy tänään koronan kiihtymisvaiheeseen (vsshp.fi)

 

Turussa todettiin viikolla 26 (28.6.–4.7.2021) 59 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 42/100 000/14 vrk (5.7.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on 80 %. 

– Turun koronatilanne on huonontunut ja tartuntamäärät kasvaneet. Tartuntoja saadaan esimerkiksi ravintoloissa. Toivomme, että ihmiset muistaisivat edelleen huolehtia turvaväleistä, maskin käytöstä ja käsihygieniasta. Jos tartuntamäärät kasvavat edelleen, vaarana on rajoitusten lisääntyminen, toteaa ylilääkäri Suvi Vainiomäki.

Jalkapallon EM-kisamatkoista Pietariin seurasi 23 koronatartuntaa ja 7 jatkotartuntaa Turussa. Matkat Pietariin ja sieltä saadut tartunnat aiheuttivat lukuisia karanteeneja Turussa.

– Matkustamista Pietariin on syytä välttää.

Maskin käyttäminen, käsien peseminen ja turvavälien noudattaminen etenkin sisätiloissa ja ahtailla terasseilla on edelleen tärkeää. Ihmisten toivotaan pysyvän omissa seurueissaan ravintoloissa käydessään.

Matkustajamäärät kymmenkertaistuneet satamassa

– Kesälomat näkyvät laivaliikenteessä. Matkustajamäärät ovat kymmenkertaistuneet keväästä, kertoo asiantuntijalääkäri Jane Marttila.

– Suurimmalla osalla laivamatkustajista on ennakkotodistus, jonka avulla satama-alueelta pääsee nopeasti pois jatkamaan matkaansa.

Ennakkotodistus on joko rokotustodistus, todistus sairastetusta koronavirusinfektiosta tai todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. 

Etenkin mikäli matkustajalla ei ole ennakkotodistusta, hänen kannattaa kirjautua sähköiseen Finentry-palveluun. Finentry-palvelun kautta koronatestilähetteen saaminen sujuu automaattisesti, rajalle ei tarvitse jäädä näytteenottoon ja matka etenee nopeammin. Finentry-palvelun avulla pystyy myös varaamaan ajan toiseen, 72–120 tunnin kuluttua tehtävään testiin.

Lentomatkustajilla ennakkotodistus on lähes poikkeuksetta olemassa. Sähköinen maahantuloa nopeuttava Finentry-palvelu on myös lentomatkustajien käytössä ja sen laajaa käyttöä suositellaan.

Finentry palvelee useilla kielillä osoitteessa:
• finentry.fi

Rokotukset etenevät täydellä kapasiteetilla

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 109 928 turkulaista (56,3 %) ja täyden rokotussarjan 41 594 turkulaista (21,3 %).

 Yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on Turussa 92 %, 70–79-vuotiaiden 93,6 %, 60–69-vuotiaiden 87,6 %, 50–59-vuotiaiden 82,7 %, 40–49-vuotiaiden 73 %, 30–39-vuotiaiden 59,7 %, 20–29-vuotiaiden 29,3 % ja 12–19-vuotiaiden 8,7 %. (lähde: THL rokotusrekisteri).

Messukeskuksessa rokotetaan täydellä kapasiteetilla koko kesän ajan. Rokotusten sujuvuuden takaamiseksi toivotaan, ettei saatuja rokotusaikoja muutettaisi.

16–17-vuotiaat voivat nyt varata ajan koronarokotukseen myös eTerveyspalveluiden kautta. eTerveyspalvelut vaatii vahvan tunnistautumisen 16–17-vuotiaalta tai puolesta-asiointioikeuden huoltajalta.

Täysi-ikäisen puolesta asiointia varten tarvitaan kirjallinen asiointivaltakirja tai sähköinen puolesta-asioinnin sopimus.
• Toisen puolesta asiointi eTerveyspalveluissa | Turku.fi

Leila-robotti lähettää päivittäin rokotusaikoja otanrokotteen.turku.fi-sivulle yhteystietonsa jättäneiden kesken satunnaisjärjestyksessä. 

otanrokotteen.turku.fi palvelee kolmella kielellä seuraavissa osoitteissa:

otanrokotteen.turku.fi
jagtarvaccinet.turku.fi
myvaccine.turku.fi

Omakannan koronarokotustietojen korjaaminen

Omakannan rokotustodistuksessa kuuluu näkyä pelkästään jälkimmäisenä saadun rokotteen kauppanimi. Omakannassa sen sijaan näkyvät molemmat saadut rokotteet. Jos Omakannan rokotustodistuksen tulostamisessa on ongelmia tai koronarokotustietosi on kirjattu Omakantaan virheellisesti, voit ottaa yhteyttä sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta ja pyytää korjausta Koronarokotusmerkinnän korjauspyyntölomakkeella.

Ajankohtaiset koronaan ja rokotuksiin liittyvät tiedot päivittyvät nettisivuille

Koko kesän ajan ajantasaisin tieto Turun koronatilanteesta ja rokotuksista löytyy nettisivuiltamme:  

turku.fi/korona
turku.fi/koronarokotus

 

Todetut koronatapaukset Turussa tartuntapäivän mukaan (7.7.2021), lähde: THL

 

Koronavirustapausten ilmaantuvuus Turussa 14 päivän liukuvalla ajanjaksolla (7.7.2021), lähde: THL