Turun alueen ravintoloita ja asukkaita kannustetaan juhlistamaan Itämeripäivää elokuun viimeisenä torstaina syömällä ja tarjoamalla lähikalaa sekä muuta ilmastoystävällistä ruokaa.

Lisätiedot:

Turun Itämerihaasteen koordinaattori Tove Holm, tove.holm@turku.fi, p. 040 484 6979
Turun Itämeripäivän 2021 koordinaattori, korkeakouluharjoittelija Milla Stenström, milla.stenstrom@turku.fi p. 040 513 4180

Turun alueen asukkaita kannustetaan syömään Itämerestä kalastettua lähikalaa Itämeripäivän kunniaksi. Syömällä Itämerestä kalastettua lähikalaa voi pienentää meren fosforikuormitusta ja osallistua rehevöitymisen vastaiseen työhön. Myös TSYKin lukio haastaa jo toista kertaa kaikki Suomen koulut mukaan syömään Itämeren lähikalaa Itämeripäivänä.

Turun jätevesien fosforikuormitus vuonna 2020 oli 3,2 tn, (sisältäen myös teollisuuden jätevedet), ja asukkaita on liittyneinä 300 000. Siitä suoraan jakamalla saadaan keskimääräiseksi vesistöön päätyväksi fosforikuormitukseksi 11 grammaa per asukas. Jos silakka-aterian syö 14 kertaa vuodessa fosforia poistuu Itämerestä 11 grammaa, joka vastaa omaa keskimääräistä kuormitusta. 

Asukas, osallistu näin:

  • Suosi ravintoloita jotka osallistuvat tapahtumaan ja tarjoavat lähikalaa.
  • Syö Itämerestä kalastettua lähikalaa tai muuta ilmastoystävällistä ruokaa.
  • Osallistu muuhun Itämeripäivän ohjelmaan!

Ravintolat haastetaan mukaan kehittämään omia Itämeriaiheisia menyitä Itämeripäivän kunniaksi. Tarjoamalla lähikalaa osallistuu meren kuormituksen vähentämiseen, sillä yksi 200 gramman silakka-annos sisältää 0,8 grammaa fosforia. Lisäksi kestävästi pyydetty kotimainen kala on ilmastoystävällinen vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle. Perinteinen rannikkokalastuselinkeino on tärkeä osa elinvoimaista Saaristomeren kulttuuria. Särkikalojen arvostuksen kasvu voi lisätä ammattikalastuksen kannattavuutta.

Ravintola, osallistu näin:

  • Tarjoa lähikalaa tai muuta ilmastoystävällistä ruokaa.
  • Ilmoita ravintolasi mukaan Itämeripäivään.
  • Hyödynnä Itämeripäivän viestintämateriaalia ja näytä tukesi Itämeren puolesta.

(Ilmoita ravintolasi mukaan: milla.stenstrom@turku.fi tai tästä)

Itämerihaaste jakaa osallistumiseen kannustavia esitteitä 8.7. Turun seudun ravintoloille.

Itämeripäivänä järjestetään myös leikkimielinen kokkikisa “Itämeri lautasella”, jolla halutaan kannustaa kaikkia syömään enemmän lähikalaa. Tapahtumassa keittiömestarit Oula Hänninen Viking Linelta ja Mikko Pakola Voi Veljien Ravintola Smöristä loihtivat kolmen ruokalajin illallisen Itämeren antimista. Kokkien kanssa kilpailevat Turun yliopiston rehtori Jukka Kola ja Åbo Akademin rehtori Moira von Wright sekä Turun uusi pormestari tai apulaispormestari. Tilaisuuden juontaja, Lola Odusoga, kertoo ammattikalastuksen tärkeydestä tapahtumien juontamisen ohessa. 

Kokkikisa järjestetään torstaina 26.8 klo 18.00-19.00 Forum Marinumin edustalla. Tapahtuma on maksuton ja kilpailussa käytetyt reseptit jaetaan tapahtumassa ja sosiaalisessa mediassa tapahtuman jälkeen.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta. 

Päivän valtakunnallinen ohjelma kootaan sivustolle itameripaiva.fi

Asiasanat: