Matkailijoita opastetaan Turussa monin eri tavoin. Helga ja Sofia työskentelivät Turku-helppeinä kuukauden ajan ja kertovat kokemuksistaan.

Turun tekijät -juttusarjassa tutustutaan turkulaisiin työntekijöihin, jotka rakentavat turkulaisten arkea. Kesän aikana tutustutaan myös kesäsesongin työpaikkoihin. Sarjaa voi seurata Turun kaupungin verkkosivuilla sekä somessa tunnuksella #turuntekijät.

Keitä olette ja mitä teette työksenne?

- Olemme Sofia ja Helga ja työskentelemme kesähelppeinä Turun kaupungin matkailuneuvonnassa.

Mitä kesähelpit tekevät?

- Kesähelpit ovat nuoria, jotka liikkuvat Turun alueella ja neuvovat täällä käyviä turisteja. Meiltä voi kysyä apua, ja meillä on myös jaettavana karttoja ja esitteitä Turusta. Saamme itse päättää, missä liikumme, mutta pyörimme erityisesti paikoissa, joissa on enemmän turisteja.

Miten teidät tunnistaa kaupungilla?

- Liikumme pareittain kaupungilla ja meidät tunnistaa keltaisista liiveistä, joissa lukee ”Turku Help”.

Miten kauan työskentelette?

- Työskentelemme yhteensä kuukauden ajan, eli koko kesäkuun. Työpäivämme ovat kuusituntisia.

Mitä olette pitäneet työstä?

- Aluksi hakiessa mietitytti, että mitä matkailuneuvonta on ja pystymmekö kesätyöntekijöinä auttamaan turisteja. Nyt kaikki tuntuu kuitenkin tutulta. Oli positiivinen yllätys, kun työ oli näinkin kivaa ja monipuolista. Meillä on myös käynyt hyvä tuuri, koska joka päivä on ollut hyvät kelit.

- On todella mukavaa, kun saa olla ulkona ja ihmisten ilmoilla. Tämä työ on tarkoitettu 15-17-vuotiaille ja on ehkä paras vaihtoehto kesätyöksi. Työ ei vaadi muuta kuin että on ulospäin suuntautunut ja positiivinen. Työssä saa tavata ihmisiä ja pääsee hyvin tutustumaan työkaverinkin kanssa, koska työtä tehdään pareittain.

Onko jotain erikoista sattunut töitä tehdessä?

- Ei mitään kovin ihmeellistä. Turistit ovat yleensä hyvällä mielellä ja todella mukavia, joten mitään ikävää ei ainakaan ole sattunut. Kerran joku tuli kysymään meiltä laastaria, vaikka ensiapu ei kuulukaan varsinaisesti meidän työnkuvaamme. Sattumalta mukana kuitenkin oli laastari, ja annoimme sen.

Kenelle suosittelisitte tätä työtä?

- Työssä ei ole erityisiä vaatimuksia, ja se sopiikin hyvin kesätyöksi nuorille. Avoimella mielellä sekä iloisella ja reippaalla asenteella pääsee pitkälle. Pitää osata myös pysyä rauhallisena ja keskustella asiallisesti ihmisten kanssa. Oma-aloitteisuudesta ja aktiivisuudesta on varmasti hyötyä.

- Jos haluaa olla kesällä paljon ulkona, niin tämä työ on hyvä valinta. Kesällä on enimmäkseen hyvät kelit. Tässä työssä saa mukavasti liikuntaa.

Mikä on paras paikka Turussa?

- Jokiranta ehdottomasti, sillä se on lähellä keskustaa, satama on sen varrella ja kaikki on muutenkin joen lähellä. Turku ei olisi näin suosittu kaupunki, jos Aurajokea ei olisi. Sillat, Föri, vesibussit, vuokrapyörät ja -veneet ja ravintolat luovat eloa joen ympäristöön. Muita hienoja paikkoja ovat Ruissalo ja Kupittaa.

Kesähelpit auttavat matkailijoita Turussa.