Vaihtamalla kulkuneuvojen voimanlähde vähäpäästöisempään vaihtoehtoon voidaan vähentää päästöjä ja parantaa kaupungin ilmanlaatua. Kirjasto otti käyttöön sähkökäyttöisen kirjastoauton, jolla voidaan merkittävästi vähentää päästöjä.

KIRJASTON ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

  • Sähkökäyttöinen kirjastoauto vähentää merkittävästi hiilidioksidi ja muita päästöjä verrattuna vanhaan polttomoottori käyttöiseen kirjastoautoon
  • Uusi kirjastoauto tuottaa 6552 kg vähemmän CO2:ta kuin edellinen polttomoottorikäyttöinen kirjastoauto
  • Sähkökäyttöinen kirjastoauto on parempi vaihtoehto myös ilmanlaadun kannalta

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. Kaikkia sarjan osia pääset tarkastelemaan tästä linkistä.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

Lue lisää yritysten ja yhteisöjen ilmastoteoista Hiilineutraali Turku -ilmastotekojen tietokannasta.

Kirjasto vastaa viiteen kysymykseen ilmastoteosta.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Kirjaston kahdesta kirjastoautosta toisen tilalle päätettiin hankkia kokonaan sähkökäyttöinen kirjastoauto, joka saatiin käyttöön kesäkuussa 2020. Auto itsessään ei tuota hiilidioksidipäästöjä lainkaan, vaikka sähkön tuottaminen aiheuttaa päästöjä. Olemme laskeneet, että vuodessa uusi kirjastoautomme (Lieke) tuottaa 6552 kg vähemmän CO2:ta kuin polttomoottorikäyttöinen kirjastoautomme.

2. Miten tekonne vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Uudella kirjastoautolla ajettavat reitit ovat yhtä pitkiä kuin edeltäjällään, mutta käyttövoimanaan sähköä käyttävä auto ei ajettaessa tuota hiilidioksidipäästöjä.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Elinympäristömme elinkelpoisuus on meille kaikille äärettömän tärkeä asia. Tämän lisäksi kirjasto on perusajatukseltaankin eräänlainen kierrätyskeskus. Näin ollen ympäristöystävällisempi vaihtoehto logistiikan toteuttamiseen sopii kirjaston edustamaan arvomaailmaan kuin ”nakutettu”.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Kirjastoautojen ohella kirjastojen aineistokuljetukset ovat merkittävä osa kirjastojen perustoimintaa tänä päivänä.

Näiden aineistokuljetusten järjestämisessä tullaan jatkossa huomioimaan ympäristöön liittyvät asiat nykyistä paremmin. Ylipäätään voidaan sanoa, että kirjaston toiminnoissa on jo nyt huomioitu ympäristöön liittyviä asioita. Esimerkiksikirjojen muovituksesta on osin luovuttu ja tilojen kalustuksessa hyödynnetään kierrätyskalusteita.

5. Minkälaisen viestin haluat lähettää muille toimijoille?

Ympäristötalkoissa tarvitaan meitä kaikkia!