Turun koronatilanne ei ole parantunut viime viikosta ja tartuntoja ja altistumisia tapahtuu nyt erityisesti ravintoloissa. Myös ulkotiloissa lähikontaktien aiheuttama tartuntariski on nyt korkea helposti tarttuvan deltavariantin vuoksi. Rokotukset etenevät ja rokotusaikoja voi varata kolmella eri tavalla. EU:n yhteinen koronarokotustodistus uudistuu.

Turussa todettiin viikolla 27 (5.–11.7.2021) 87 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 76/100 000/14 vrk (12.7.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on 89 %.

– Turun koronatilanne ei ole parantunut viime viikosta, kertoo ylilääkäri Suvi Vainiomäki

– Tartuntoja ja altistumisia tapahtuu nyt erityisesti ravintoloissa. Erittäin helposti tarttuva deltavariantti otti nopeasti valtaviruksen aseman Turussa. Myös ulkotiloissa lähikontaktien aiheuttama tartuntariski on nyt korkea, hän muistuttaa. 

Ravintoloissa vierailevia kehotetaan pysymään omissa seurueissaan. Myös ulkotiloissa juhlimisen olisi tapahduttava omassa seurueessa ulkopuolisia kontakteja välttäen. 

Koronavirusinfektiolta suojaudutaan tehokkaimmin muistamalla seuraavat asiat: 

  • Jos saat oireita tai epäilet altistuneesi koronavirukselle, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona. 
  • Minimoi kontaktit ja muista yli 2 metrin turvaväli. 
  • Pese kädet, yski hihaan. 
  • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä. 
  • Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita. 
  • Ota rokote, kun vuorosi tulee. 

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän päätöksellä Turussa siirryttiin koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen torstaina 8.7. Aluehallintoviraston päätöksellä Turussa rajoitetaan 9.7. alkaen yli 10 henkilön tilaisuuksia sisätiloissa ja yli 50 henkilön tilaisuuksia rajatuissa ulkotiloissa.  

Rokotusajan voi varata verkosta tai puhelimitse 

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 112 891 turkulaista (57,8 %) ja molemmat rokoteannokset 47 905 (24,6 %) turkulaista. Yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on 92,1 %, 70–79-vuotiaiden 93,75 %, 60–69-vuotiaiden 88 %, 50–59-vuotiaiden 82,9 %, 40–49-vuotiaiden 73,4 % ja 30–39-vuotiaiden 60,45 %. Lähde: THL 12.7.2021. 

Messukeskuksessa rokotetaan koko kesän ajan.

Rokotusajan voi varata kolmella eri vaihtoehtoisella tavalla: 

Mikäli et löydä eTerveyspalveluista aikaa heinäkuulle, tarkistathan elokuun aikatarjonnan. Rokotusten sujuvuuden takaamiseksi on toivottavaa, ettei saatuja aikoja muutettaisi.  

Koronatodistuksen saa Omakannasta 

EU:n koronarokotustodistus uudistuu siten, että se sisältää jatkossa kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronasta. Uudistettu koronarokotustodistus on saatavissa Omakannassa 14.7.2021 alkaen. Mikäli sinulla ei ole pääsyä Omakantaan, todistuksen voi välittömän tarpeen takia pyytää myös terveydenhuollosta.

Matkustajia suositellaan käyttämään Finentry-palvelua 

Suomeen matkustaville suositellaan maahantuloa nopeuttavaa sähköistä Finentry-palvelua. Finentryn kautta lähetteen koronavirustestiin saa automaattisesti. Finentry palvelee useilla kielillä osoitteessa: 
• finentry.fi 

 

Ajankohtaiset koronaan ja rokotuksiin liittyvät tiedot päivittyvät nettisivuille 

Koko kesän ajan ajantasaisin tieto Turun koronatilanteesta ja rokotuksista löytyy nettisivuiltamme:  
turku.fi/korona
turku.fi/koronarokotus

Todetut koronatapaukset Turussa tartuntapäivän mukaan ja koronavirustapausten ilmaantuvuus Turussa 14 päivän liukuvalla ajanjaksolla (13.7.2021), lähde: THL