Turun yliopiston opiskelija Alexander Spicer viettää kesäpäivät pyörän satulassa. Hän nauttii pyöräilystä Varsinais-Suomessa ja erityisesti saaristomaisemissa.

VINKKEJÄ PITKÄN MATKAN PYÖRÄILYYN

•    Ota mukaan riittävästi vettä. Kuumina kesäpäivinä on tärkeä juoda tarpeeksi. Jos matka on pitkä, kannattaa ottaa mukaan myös urheilujuomaa.

•    Suojautuminen ennen kaikkea! Älä koskaan pyöräile ilman kypärää ja laseja, jotka suojaavat paitsi auringolta, myös tuulelta, roskilta ja hyönteisiltä. Muista myös aurinkorasva – auringonpaisteessa pyöräillessä iho palaa herkästi. Älä unohda lisätä aurinkorasvaa säännöllisesti.

•    Muista syödä. Pitkät pyörämatkat kuluttavat paljon energiaa, mutta jos reitti on tasainen ja allasi on hyvä pyörä, et välttämättä huomaa sitä – ennen kuin on liian myöhäistä. Ota siis aina jotakin syötävää mukaan, esimerkiksi rusinoita ja pähkinöitä, energiageelejä tai välipalapatukoita. Myös karkki toimii hyvin pyöräilyeväänä. Muista myös pitää jäätelön mittainen tauko!

•    Hanki hyvät pyöräilyshortsit. Jos et tiedä miksi, polkaise parin tunnin kierros tavallisissa housuissa – sen jälkeen tiedät! Monet pyöräilijät vannovat henkselillisen mallin nimeen, sillä se on usein mukavin.

Brittiopiskelija Alexander Spicerin intohimona on maantiepyötäily. Hän osti ensimmäisen maantiepyöränsä neljä vuotta sitten ja on sittemmin pyöräillyt ympäri Eurooppaa: Belgiassa, Hollannissa, Saksassa – ja nyt Suomessa.

- Pyöräily Suomessa on mahtavaa. Tämä on yksi parhaista maista pyöräilyyn. Suomessa on pyöräteitä kaikkialla, ja ne ovat myös hyviä teitä, Spicer kehuu.

Hän osti hiljattain uuden, laadukkaan pyörän suomalaiselta pomoltaan. Sen jälkeen pyöräily on ollut entistäkin nautinnollisempaa.

- Se on loistava tapa tutustua Varsinais-Suomeen. Olen pyöräillyt esimerkiksi Maskuun, Rymättylään, Paraisille ja Nauvoon. Myös Ruissalo on kiva kohde erityisesti, jos sattuu pitämään luonnosta ja uimisesta.

 

Pyöräilyn terveysvaikutukset

Spicer pyöräilee paitsi tutustuakseen uusiin paikkoihin, myös lajin terveysvaikutusten vuoksi. Hän on huomannut, että säännöllinen pitkän matkan pyöräily auttaa häntä myös nukkumaan paremmin.

- Mitä enemmän pyöräilen, sitä paremmin nukun. Ennen heräilin kolmelta aamuyöllä enkä pystynyt enää nukahtamaan. Nyt voin mennä sänkyyn jo yhdeksältä illalla ja nukkua yhdeksän tuntia heräämättä. Pyöräily myös parantaa työkykyäni. Pystyn keskittymään paremmin, ja työni on laadukkaampaa, hän kertoo.

Spicerin seuraava suunnitelma on pakata pyörä junaan ja viedä se Ouluun, jossa hänen ystävänsä asuu.

- Olen tosin hieman huolissani mäistä siellä. Siinä osassa Englantia, josta olen kotoisin, ei ole lainkaan mäkiä, hän nauraa.

- Aion myös ajaa Saariston Pienen Rengastien pyörällä elokuussa, hän lisää.

Alexanderin pyöräreittivinkit Turun alueella

Turku-Parainen-Turku

Parainen on kaunis kohde sopivan matkan päässä Turusta. Täällä näet upeita maisemia, ja pyörätiet ovat hyvät. Pidä tauko Sattmarkin kahvilassa, josta löydät valikoiman suomalaisia leivonnaisia – tai lounasta kahvilan vieressä olevassa bistrossa. Sattmarkin kahvilarakennus on peräisin 1700-luvulta; se oli alunperin laivamiestorppa. Jos päivä on kuuma, voit viilentää itseäsi meressä, sillä kahvila-alueen alapuolella on pieni ranta.

Reitin pituus: ~ 65 km

Polkaisu Lietoon

Matkalla Turusta Lietoon tutustut paikallisiin maisemiin väsyttämättä itseäsi liikaa. Liedossa voit pitää tauon frisbeegolfin parissa. Liedon keskustan frisbeegolfrata sijaitsee lähellä Lietohallia (Urheilutie 2). Muista tuoda oma frisbeesi!

Reitin pituus (Turku-Lieto-Turku): ~ 30 km

Tour de Kakskerta

“Tour de Kakskerta" on paikallisten maantiepyöräilijöiden vakioreitti. Se kulkee Kakskerran ja Hirvensalon saarten ympäri. Reitillä on helppo pulahtaa uimaan – Brinkhallin ja Ekvallan rannat sopivat tarkoitukseen mainiosti. Jos kulttuuri kiinnostaa, käväise Brinkhallin kartanossa. Sen historia ulottuu aina 1500-luvulle asti.

Reitin pituus: ~ 50 km

Masku ja/tai Naantali

Masku on mainio määränpää, jos haluat käydä uimassa jossakin muualla kuin meressä. Maskusta löytyy puhtaalla pohjavedellä täyttyneitä hiekkakuoppia, joita paikalliset kutsuvat Maskun Rivieraksi. Jos puhtia riittää, polkaise Naantaliin asti. Sieltä löydät rantoja meren ääreltä, ihania kahviloita ja ravintoloita – ja tietysti myös Muumimaailman!

Etäisyydet: Turku-Masku-Turku ~ 32 km
                   Turku-Masku-Naantali-Turku ~ 50 km
                   Turku-Naantali-Turku ~ 35 km

Etkö omista pyörää? Älä huoli, Turussa voit myös vuokrata pyörän  tosin maantiepyöriä ei ehkä ole saatavilla. Jos olet vasta-alkaja pitkän matkan pyöräilyssä, voit aina huijata vähän ja vuokrata sähköpyörän.

Lue lisää: