Viimeisen viikon aikana Turun yöelämässä on todettu runsaasti uusia koronatartuntoja. Erityisesti Dynamo Clubissa 16.7. ja 17.7. sekä Utopia Clubissa 17.7. olleista illanviettäjistä moni on sairastunut koronaan. Koronatartuntoja on saatu myös ravintola-alueiden ulkopuolelta Turun jokirannassa, kun iltaa on vietetty tiiviisti yhdessä.

Altistumispaikat Turussa

Turussa koronalle on voinut altistua ainakin seuraavissa paikoissa kyseisinä ajanjaksoina: turku.fi/korona/tartunnat-ja-altistukset 

Ajankohtaiset koronaan ja rokotuksiin liittyvät tiedot päivittyvät nettisivuille 

Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 152 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 130/100 000/14 vrk (23.7.2021). Tartuntojen jäljitys on heinäkuun aikana ruuhkautunut siinä määrin, että osa Runosmäen terveysaseman henkilökunnasta siirrettiin jäljitystyöhön 20.7. alkaen. 

- Heinäkuun aikana erityisesti nuorten aikuisten tartunnat ovat lisääntyneet ja tilastoissa näkyvät nyt illanvietoista saadut tartunnat, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo. 

Viimeisen viikon aikana Turun yöelämässä on todettu runsaasti uusia koronatartuntoja. Erityisesti Dynamo Clubissa 16.7. ja 17.7. sekä Utopia Clubissa 17.7. olleista illanviettäjistä moni on sairastunut koronaan. Koronatartuntoja on saatu myös ravintola-alueiden ulkopuolelta Turun jokirannassa, kun iltaa on vietetty tiiviisti yhdessä.  

- Yöelämässä on tällä hetkellä iso riski koronatartunnoille. Moni illanvietoissa sairastunut on oma-aloitteisesti ilmoittanut kontakteilleen tartunnastaan. Tämä on erittäin vastuullista toimintaa ja nopeuttaa tartuntojen jäljitystyötä, Peltoniemi kiittelee.   

Turussa pääasiallinen virustyyppi on tällä hetkellä deltavariantti. Tästä syystä myös työpaikoilla on lomakauden päättymisen jälkeen tärkeä noudattaa kaikkia koronavarotoimia: maskin käyttö, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä testeihin hakeutuminen vähäisissäkin oireissa. Muussa tapauksessa riski työpaikka-altistumisille on suuri. Etätyösuosituksesta päättää aina työnantaja. 

Turkulaisia kannustetaan ottamaan rokote, opiskelijoiden pop-up-rokotuspäivät valmistelussa 

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 118 059 turkulaista (60,5 % turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 55 129 (28,3 % turkulaisista) turkulaista. 

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 92,3 %, 70–79-vuotiailla 93,9 %, 60–69-vuotiailla 88,6 %, 50–59-vuotiailla 83,4 %, 40-49-vuotiailla 74,2 %, 30-39-vuotiailla 62,4 % ja 20-29-vuotiailla 43,6 %. 12-19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 16,6 %. 

Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla:  

  • jättämällä yhteystiedot otanrokotteen.turku.fi-sivulle 
  • varaamalla ajan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta vahvan tunnistautumisen avulla (turku.fi/eterveyspalvelut)
  • soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8-14)  

- Valmistelemme parhaillaan opiskelijoille pop-up-rokotuspäiviä yhdessä Turun kaupungin opiskeluterveydenhuollon kanssa. Nuorten ja nuorten aikuisten rokotuskattavuus on tärkeä saada korkeammalle tasolle epidemiatilanteen vuoksi. Haluamme nopeuttaa rokotuksia ja tarjota heille helpon mahdollisuuden saada rokote opiskelupaikkakunnalla. 19-29-vuotiaiden ikäryhmä on Turussa hyvin suuri (n. 40 000 henkilöä) ja heidän rokottamiseen menee oma aikansa, Peltoniemi sanoo. 

12 viikon rokotusannosvälin lyhentäminen Turussa 

THL:n ohjeen mukaan mRNA-rokotteiden 12 viikon annosväliä voidaan lyhentää paikallisen harkinnan perusteella, mikäli rokotteiden saatavuus alueella on hyvä, eikä annosvälin lyhentäminen viivästytä kenenkään muun ensimmäisen rokoteannoksen saamista. Annosväliä voi tällöinkin lyhentää korkeintaan 8 viikkoon, jotta rokotuksilla saavutetaan edelleen mahdollisimman hyvä ja pitkäkestoinen suojateho.  

- Turussa rokotusten annosvälin lyhentäminen ei ole vielä ajankohtaista, koska ensimmäisiä rokotteita on vielä paljon antamatta. Kun ensimmäisen rokotteen saaneita on riittävästi ja rokotteiden kysyntä hiipuu, annamme tarkemman ohjeen annosvälin lyhentämisestä, Peltoniemi sanoo. 

Rokotusvastaanotto siirtyy Messukeskuksesta Satakunnantielle 16. elokuuta 

Koronarokotukset siirtyvät Messukeskuksesta Satakunnantie 105 (entinen SPR:n Kontin tila), sillä Messukeskus Oy tarvitsee tiloja muuhun käyttöön. Uusi rokotusvastaanotto sijaitsee hyvien bussiyhteyksien varrella ja rakennukseen saadaan sijoitettua Messukeskusta vastaavat rokotustilat. Rokotukset jatkuvat Messukeskuksessa 13.8. asti ja maanantaista 16.8. alkaen rokotuksia annetaan Satakunnantien rokotusvastaanotolla.