Sari Nurminen työskentelee osastonsihteerinä Kaupunginsairaalan geriatrisella osastolla. Työnkuva on muuttunut paljon vuosien saatossa, mutta hän kokee yhä tekevänsä tärkeää työtä.

Turun tekijät -juttusarjassa tutustutaan turkulaisiin työntekijöihin, jotka rakentavat turkulaisten arkea. Kesän aikana tutustutaan myös kesäsesongin työpaikkoihin. Sarjaa voi seurata Turun kaupungin verkkosivuilla sekä somessa tunnuksella #turuntekijät.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

- Olen Sari Nurminen ja työskentelen Kaupunginsairaalassa geriatrisella osastolla 1 osastonsihteerinä.

Mitä osastonsihteeri tekee?

- Osastonsihteerin työnkuvaan kuuluvat esimerkiksi potilasasiakirjaliikenne, puhelimeen vastaaminen, varastotilauksien tekeminen, potilaskyytien tilaaminen, potilaiden sisään- ja uloskirjaus ja lähetepotilaiden kutsuminen osastolle puhelimitse. Kun potilas kotiutuu tilaan tarvittaessa myös jatkotutkimuksia. Potilaiden kanssa en ole kovin paljon tekemisissä, mutta joskus tulee tilanteita, joissa tarvitsen potilaan mielipiteen esim. jatkotutkimusaikojen tilaamiseen liittyen.  Enemmän olen tekemisissä omaisten kanssa esimerkiksi puhelimitse.

- Osastonsihteerin työnkuva vaihtelee paljon sen mukaan, millaisella osastolla työskentelee. Myös sairaaloiden välillä on paljon eroja. Olen joskus sijaistanut toisilla osastoilla, ja vaikka olen ollut talossa pitkään, on uudella osastolla silti aina paljon opeteltavaa. Me sihteerit teemme itse asiassa paljon yhteistyötä ja soittelemme toisillemme, jos jokin asia mietityttää. Jos ei itse tiedä johonkin kysymykseen vastausta, niin joku muu varmasti tietää.

Mikä on geriatrinen osasto?

- Geriatria liittyy iäkkäiden ihmisten hoitamiseen, joten osastomme hoitaa pääsääntöisesti iäkkäitä ihmisiä. Meillä on hoidossa esimerkiksi muistisairaita, joille tehdään muistitestejä tilanteen arvioimiseksi. Osastomme on lyhytaikainen yksikkö, jossa arvioimme potilaiden tilaa ja pohdimme, mikä olisi paras tapa jatkaa hoitoa. Jotkut potilaat saattavat olla hoidossa pidemmänkin aikaa, jos tarve vaatii.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

- Tyypillistä työpäivää on vaikea kuvailla, koska työpäivät vaihtelevat ja koostuvat monenlaisista asioista. Kun tulen töihin, katson koneelta uudet potilaat ja tarkastan, että sisäänkirjaukset on tehty oikein ja paperit ovat kunnossa. Lisäksi vien aamuisin lääkärin pöydälle uuden potilaslistan ja tutkimustulokset joita lääkäri ei ole vielä nähnyt.  Yhdeksältä on aamupalaveri, jossa käsitellään kiireellisimmät potilasasiat ennen lääkärinkiertoa. Aamurutiinien jälkeen hoidan mm. kotiutuvien potilaiden paperiasioita. Puhelimen soidessa vastaan siihen muun työn ohessa. Työaikani on maanantaista perjantaihin puoli kahdeksasta vartin yli kolmeen.

Miten korona-aika on vaikuttanut osaston toimintaan?

- Vierailut oli jonkin aikaa kielletty, mutta nyt kun tilanne on hellittänyt, niin vieraat saavat taas tulla. Meillä on edelleen maskipakko sekä vierailijoille että työntekijöille, ja maski otetaan pois ainoastaan silloin, kun käydään syömässä. Muuten noudatamme tietysti tavallisia ohjeistuksia.

Miten olet päätynyt sihteeriksi geriatriselle osastolle?

- Olen alun perin koulutukseltani hammashoitaja, mutta vaihdoin alaa, koska allergisoiduin hammashoitajan työlle. Olen kouluttautunut myös julkishallinnon merkonomiksi. Tähän taloon olen tullut vuonna 1989. Alkuaikoina olen kiertänyt eri osastoilla ja ollut esimerkiksi röntgenissä. Nykyinen yksikköni perustettiin vuonna 2001, ja olen ollut täällä alusta alkaen. Yhdistyimme toisen osaston kanssa joitakin vuosia sitten.

- Sihteerit voivat ovat taustaltaan lähihoitajia tai merkonomeja. Osastonsihteereinä on paljon myös terveydenhuollon sihteerin koulutuksen käyneitä Rasekosta.

Miten työpaikka on muuttunut urasi aikana?

- Täällä on tapahtunut paljon muutoksia niiden yli 30 vuoden aikana, jotka olen täällä työskennellyt. Silloin kun tulin töihin, ei ollut edes tietokoneita, kun taas nykyään täytyy sopeutua uusiin tietokoneohjelmiin. Lisäksi esimerkiksi organisaatiomuutoksia on ollut urani aikana useita ja viimeisin uudistus on juuri käynnissä, kun olemme muuttuneet Turun kaupungin hyvinvointitoimialasta hyvinvoinnin palvelukokonaisuudeksi. Tässä työssä täytyy sopeutua jatkuviin muutoksiin.

Mitkä urasi hetket ovat jääneet parhaiten mieleen?

- Ei tule heti mitään erityistä mieleen, mutta kyllä täällä sattuu ja tapahtuu. Joskus tulee pieniä kommelluksiakin, mutta henkilökunta on kuitenkin niin osaavaa, että asiat saadaan hoidettua parhain päin. Ne hetket, kun omaiset soittavat ja kiittävät hyvästä hoidosta, jäävät tietysti aina hyvin mieleen.

Mikä on parasta työssäsi?

- Täällä on paljon ihmisiä, ja kaikki tekevät yhteistyötä keskenään. Tällä osastolla parasta on hyvä työyhteisö, monipuolinen työ ja se, että koen olevani omimmillani sairaalamaailmassa. Koen, että työni on oikeasti tärkeää ja vaikka teenkin toimistotyötä, teen kuitenkin tärkeää työtä ihmisten hyväksi.

- Täytyy myös sanoa, että toimistotyönä tämä työ on mielenkiintoista, koska päivät ovat todella erilaisia. Esimerkiksi puhelimen soidessa vastaan voi tulla mitä vain, joten työni on todella vaihtelevaa. En osaisi kuvitella itseäni tyypilliseen toimistotyöhön tietokoneen ääreen, vaan olen omimmillani sairaalamaailmassa.

Asiasanat: