Kaikille avoimet Ants in the pants -ulkoilmatyöpajat keskittyvät viiden päivän ajan hyönteisyhteisöjen ahdinkoon.

Lisätiedot:

Lotta Leka

lotta.leka@gmail.com

Kuvataiteilijoiden Ulrika Hagqvistin ja Lotta Lekan vetämät työpajat toimivat non stop -periaatteella, ja niissä pääsee tekemään hyönteisteemaista taidetta akvarellimonotypian ja kirjonnan menetelmillä. Kirjontaa tehdään kulttuurimaisemassa kesäisesti vilteillä istuen. Grafiikkaa varten toiminnassa on polkupyörän peräkärryyn rakennettu paja.  Kirjotut paikat ovat toisaalta liikkuvia taiteellisia tuotoksia kaupunkikuvassa osallistujien vaatteissa.

-Tutkimme alueen hyönteismaailmaa ja toteutamme niiden pohjalta teoksia. Grafiikan vedostaminen akvarelleilla on kaikille soveltuva tekniikka. Vuoden käsityöteemana on parsinta ja paikkaus, ja kannustamme asukkaita vaatteiden paikkaamiseen esteettisillä, taiteellisilla ja hauskoilla hyönteispaikoilla.

Vaatteen käyttöiän pidentäminen näkyy suoraan vaatteen aiheuttaman hiilijalanjäljen pienenemisenä. Projektissa myös laajennetaan ajatusta yhteisöistä muinakin kuin ihmisyhteisöinä. Hyönteiset jäävät usein isompien otusten varjoon, vaikka ne tarjoavat oleellisen osan ekosysteemipalveluista. Meneillään oleva hyönteiskato on maailmanlaajuinen.

Työpajat ovat auki 4.-8.8. klo 12-15 Koroisten tilalla. Osallistujat voivat tehdä kirjonnan ja vedoksen myös yhteisteoksiin ja nähdä tuotokset projektin jälkeen. Yhteisteos on esillä Koroisten kahvilarakennuksessa 16.8.–12.9.

Turku viettää Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa vuonna 2021. Ants In the Pants -taidetyöpajat toteutetaan osana merkkivuoden ohjelmaa. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Elävän Kulttuurin Koroinen ry, joka edistää kädentaitojen osaamista, luonnonmateriaalien kestävää käyttöä, ekologista viljelyä sekä kestävää elämäntapaa ja permakulttuuria.

Hagqvist ja Leka ovat turkulaisia kuvataiteilijoita, jotka työskentelevät omien teosten tekemisen lisäksi yhteisöllisesti erilaisten projektien parissa. He tarjoavat osallistavan taiteen projekteja kaupunkilaisille ja pitävät siitä, että taide ja taiteen tekeminen tulevat matalalla kynnyksellä ihmisten kohdattavaksi.