Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 299 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 230/100 000/14 vrk (30.7.2021). Turun tartunnat ovat voimakkaassa nousussa. Tartunnanjäljitysprosentti edeltävältä kahdelta viikolta on n. 90 %.

Altistumispaikat Turussa

Turussa koronalle on voinut altistua ainakin seuraavissa paikoissa kyseisinä ajanjaksoina: 
turku.fi/korona/tartunnat-ja-altistukset 

Ajankohtaiset koronaan ja rokotuksiin liittyvät tiedot päivittyvät nettisivuille 

Tartunnanjäljityksen ruuhkan helpottamiseksi tehdyt toimenpiteet, esimerkiksi Runosmäen terveysaseman työntekijöiden siirtyminen tartunnanjäljitykseen, ovat parantaneet jäljityksen tilannetta. Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi pysynyt vähäisenä ja tilannetta seurataan tiiviisti yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.  

Delta-variantti on selvästi tarttuvampi kuin esimerkiksi keväällä Turussa valtaviruksena ollut Alfa-variantti (UK-variantti). Delta-variantti tarttuu aiempaa herkemmin sisätiloissa ja lisäksi voi tarttua myös ulkona tiiviissä lähikontaktissa. Kasvomaskin käyttö on edelleen todella tärkeää esimerkiksi tapahtumissa, työpaikoilla, julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä. 

Tartunnoissa 18–25-vuotiaat ovat selkeänä enemmistönä. Iäkkäillä ja lapsilla tartuntoja todetaan sen sijaan vähän. Iso osa tartunnoista liittyy yksityisiin illanviettoihin tai ravintolan sisätiloissa olemiseen. Yleisimmät tartunnanlähteet ovat tällä hetkellä: 1. lähipiiri 23,4 %, 2. ravintola/yökerho/sisätilat 19,2 % 3. sama talous 17,3 %.  

- Ravintoloiden sisätiloista saatuja tartuntoja on todettu runsaasti heinäkuun aikana. Ravintoloiden sisätiloissa on erittäin tärkeää noudattaa koronavarotoimia, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi korostaa.  

- Edelleen on erittäin positiivista, että nuoret ilmoittavat tartunnastaan eteenpäin kontakteilleen, jotka käyvät testeissä runsaasti, Peltoniemi jatkaa.   

 

Yleisötapahtumiin osallistuminen 

Turussa järjestetään elokuun alussa useita yleisötapahtumia. Tapahtumajärjestäjät ohjeistavat asiakkaille tapahtumassa terveysturvallisuusohjeet aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa. 

- Jos osallistut yleisötapahtumaan, on tärkeää noudattaa järjestäjän antamia ohjeita, tartuntatadeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa.  

Turussa koronalle on voinut altistua ainakin seuraavissa paikoissa kyseisinä ajanjaksoina:  

Turkuun saapuvien matkustajien kannattaa käyttää Finentry-palvelua  

Kaikki Ruotsista Turun satamaan ja riskimaista lentokentälle saapuvat matkustajat ohjataan terveystarkastukseen tartuntatautilan perusteella. Maahan tullessa matkustajalta pyydetään todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista tai ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä. Jos todistuksia ei ole, vuonna 2005 ja sitä ennen syntyneet ohjataan pakolliseen koronatestiin.

Ei testiä

Koronatestiin ei tarvitse osallistua, jos maahan saapuvalla on todistus:

  • täydestä koronarokotussarjasta (koronarokotteen 1. ja 2. annos) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta tai 
  • alle 6 kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista 

1 testi

Koronatestiin tulee mennä 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa, jos maahan saapuvalla on todistus:

  • enintään 72 tuntia ennen maahan saapumista otetusta negatiivisesta koronatestistä 
  • osittaisesta koronarokotussarjasta (1. rokoteannos) ja rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta. Yhteen testiin osallistutaan myös jos 2. rokotuskerrasta on kulunut alle 14 vuorokautta.

2 testiä

Kaikkien muiden tulee osallistua koronatestiin sekä maahan saavuttaessa että 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa. (jos esim. 1. rokoteannoksen ottamisesta on alle 14 vuorokautta).

Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Matkustajamäärien kasvaessa Suomeen ja Turkuun ilman täyttä rokotussarjaa matkustaville suositellaan maahantuloa nopeuttavaa sähköistä Finentry-palvelua. Palvelun kautta saa automaattisesti lähetteen maksuttomaan koronavirustestiin. Finentry palvelee useilla kielillä osoitteessa: 

Turkulaisia kannustetaan ottamaan rokote, pop-up-rokotukset käynnissä Messukeskuksessa ja alkamassa opiskeluterveydenhuollossa  

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 121 785 turkulaista (62,3 % turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 60 529 (31 % turkulaisista) turkulaista.  

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 92,4 %, 70–79-vuotiailla 94 %, 60–69-vuotiailla 88,9 %, 50–59-vuotiailla 83,7 %, 40–49-vuotiailla 74,8 %, 30–39-vuotiailla 63,5 % ja 20-29-vuotiailla 50,4 %. 12-19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 19,9 %. (29.7.2021) 

Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla:   

  • soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14)    

Rokotusaikoja on tarjolla koko ajan ja niitä lähetetään otanrokotteen.turku.fi-palveluun ilmoittautuneille. Myös koronarokotuspuhelimessa on aikoja tarjolla, vaikka puhelin on ruuhkautunut.  

Nuorille tarjolla ensimmäinen rokotus pop up -tapahtumissa, Varissuon terveysasemalla kaksi pop up -rokotuspäivää 

Turussa on käynnissä ja myös käynnistymässä useita pop up -rokotustapahtumia.  

Nuorille aikuisille (16–29-vuotiaat) ja opiskelijoille tarjotaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta Turussa viikoilla 31–32. Rokotuksiin voivat tulla turkulaiset nuoret ja nuoret aikuiset sekä Turkuun muilta paikkakunnilta tulevat opiskelijat. Pop up -rokotustapahtumat on tarkoitettu ensimmäistä rokotusannosta tarvitseville. 

Rokotuksia järjestetään seuraavasti:  

  • ke 4.8. ja to 5.8. klo 10-15 opiskeluterveydenhuolto Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku 

  • pe 6.8. klo 10–13 opiskeluterveydenhuolto Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku 

  • la 14.8. ja su 15.8. klo 10–15 opiskeluterveydenhuolto Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku 

  • ke-to 11.-12.8. klo 9–15 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutalot  

  • pe 13.8. klo 9–13 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutalot 

Turun Ammatti-Instituutin toimipisteissä järjestettäviin rokotuksiin voivat osallistua myös muut nuoret kuin instituutissa opiskelevat.  

Toiset rokotusannokset annetaan todennäköisesti viikonloppuna 30.-31.10.2021. Näistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. 

Varissuon terveysasema järjestää kaksi pop up -rokotuspäivää ilman ajanvarausta to 12.8. - pe 13.8. klo 8.45-15 Varissuon terveysaseman tiloissa (os. Nisse Kavon katu 3). Pop up -päivinä terveysasemalta voi saada ensimmäisen koronarokotteen.  

Lisäksi Turun Messukeskuksessa on tiistaista 27.7. lähtien voinut päivittäin 100 turkulaista saada ensimmäisen koronarokotteen pop up -jonosta. Hyvin käynnistynyttä toimintaa jatketaan Messukeskuksessa 13.8. asti.