Ruoan ilmastovaikutuksilla on merkittävä vaikutus yksittäisen ihmisen hiilijalanjälkeen. Arkea on tehnyt jo useita ilmastotekoja, joista viimeisempänä pienentänyt kouluruoan hiilijalanjälkeä korvaamalla osan kouluruoan naudan jauhelihasta vähäpäästöisemmillä vaihtoehdoilla.

ARKEAN ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

  • Arkea on vähentänyt kouluruoan päästöjä vaihtamalla naudan jauhelihan vähäpäästöisempiin vaihtoehtoihin eli broilerin jauhelihaan ja kasviproteiinin
  • Naudanlihan osuuden vähentäminen resepteissä pienentää aterioiden hiilijalanjälkeä ruuasta riippuen jopa 30–50 %.
  • Ruokailutapojen muuttaminen ilmastoystävällisemmäksi on keskeistä kulutuksen ilmastovaikutusten vähentämisessä

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. Kaikkia sarjan osia pääset tarkastelemaan tästä linkistä.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

Lue lisää yritysten ja yhteisöjen ilmastoteoista Hiilineutraali Turku -ilmastotekojen tietokannasta.

Arkean Ympäristöasiantuntija Sanna Paloposki vastaa viiteen kysymykseen ilmastoteosta.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Kokeilimme keväällä 2021 kouluruuan hiilijalanjäljen pienentämistä korvaamalla osan naudan jauhelihasta joko broilerin jauhelihalla tai kasviproteiinilla. Naudanlihan osuuden pienentämisellä resepteissä on suuri vaikutus ruuan hiilijalanjälkeen, mutta se vaikuttaa vain vähän ruuan makuun tai koostumukseen. Koulu- ja päiväkotiruuan menekki ja maistuvuus säilyivät hyvinä. Lapset antoivat hyvää palautetta hiiliviisaammin valmistetuista lempiruuistaan, kuten lasagnettesta, makaronilaatikosta tai jauhelihakastikkeesta.

2. Miten tekonne vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Naudanlihan osuuden vähentäminen resepteissä pienentää aterioiden hiilijalanjälkeä ruuasta riippuen jopa 30–50 %. Kun ruokaa tuotetaan päivittäin noin 25 000 annosta, on päästövähennyksellä suuri merkitys.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Arkeassa on tehty ympäristötyötä jo pitkään. Olemme osallistuneet hankkeisiin ja kehitysohjelmiin ja tehneet yhteistyötä mm. oppilaitosten ja tutkimuslaitosten kanssa. Meillä on vahva halu kehittää julkisia ruokapalveluja ympäristöystävällisempään suuntaan. Olemme sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeämme ja parantamaan resurssiviisauttamme jo vuoden 2021 aikana. Osana Turun kaupunkikonsernia, Turun kaupungin hiilineutraaliustavoite vuoteen 2029 mennessä koskettaa myös Arkeaa.

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Ruoantuotanto ja -kulutus aiheuttavat yli 20 % kaiken kulutuksen ilmastovaikutuksista. Ruokailutapojen muuttaminen ilmastoystävällisemmäksi on siis keskeistä ilmastovaikutusten minimoimisessa. Ruuan hiilijalanjälkeä voidaan pienentää mm. vähentämällä lihan kulutusta ja suosimalla kasvisvaihtoehtoja, lisäämällä kestävästi pyydetyn kotimaisen kalan osuutta ja suosimalla lähiruokaa sekä välttämällä ruokahävikkiä. Koulu- ja päiväkotiruokailussa voimme lisäksi kasvattaa lapsia ja nuoria tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Potentiaali on siis valtava.

5. Minkälaisen viestin haluat lähettää muille toimijoille?

Muutoksen ei tarvitse heti olla massiivinen! Liian isot kerralla tehdyt muutokset saattavat lisätä vastustusta. Lisäksi niiden noudattaminen voi olla haastavaa. Pienilläkin askelilla päästään kohti parempaa tulevaisuutta.