Esittävien taiteiden syksy käynnistyy Turussa 13.–29.8.2021 ainutlaatuisella suurteoksella Huoneiden kirja. TEHDAS Teatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin monitaiteinen teos on osa Turun kulttuuripääkaupunki 10 vuotta -juhlaohjelmistoa.

Huoneiden kirja pohjaa Saila Susiluodon samannimiseen proosarunoteokseen. Linnankadun ja Ursininkadun kulmassa sijaitsevaan Turun Kivipainoon rakentuu Susiluodon teoksen 64 runoa eli huonetta mitä erilaisimmiksi teoksiksi. Teos tarjoaa keskellä kaupungin vilinää sukelluksen oikeasta maailmasta monitaiteiseen teokseen, johon astutaan sisään. Huoneiden kirja on mittakaavassaan ja muodossaan ainutlaatuinen. Yli sadan taiteilijan teokset muodostavat ohjatun ja harkitun kokonaisuuden.

Teos on immersiivinen eli upottava. Katsojat – tai tässä tapauksessa paremminkin kulkijat – kiertävät Kivipainon tiloissa itsenäisesti kohdaten polullaan runoutta, teatteria, nukketeatteria, tanssia, musiikkia ja visuaalisia taiteita. Kokemus on jokaiselle kulkijalle erilainen. Ainutlaatuinen teos on poikkeuksellinen myös tekijöilleen, jotka ovat työskennelleet teoksen parissa pitkään.

– Ihmeellinen energialataus alkaa olla käsillä. Huoneiden kirja on odottanut hetkeään kauan, varsinkin sitä keskeisintä teoksen osaa, kulkijaa, joka teoksen kokee kaikin aistein. Sattumat ja yhteenpunoutumat, henkilökohtaiset merkitykset, kaikki se tekee teoksesta uuden ja erilaisen kaikille, kaikissa hetkissä, teoksen taiteellinen johtaja Alma Rajala kuvailee.

Poikkeuksellisen laaja yhteistyö koronaturvallisesti

Turku juhlistaa tänä vuonna kulttuuripääkaupunkivuoden kymmenvuotisjuhlavuotta. Huoneiden kirja on osa juhlavuoden ohjelmaa, eikä tämänkaltaista suurteosta ei ole ennen nähty Turussa. Teoksen työryhmässä on mukana lähes sata vapaan kentän taiteilijaa. Tuotantotahoina ovat paikalliset toimijat teatterin, tanssin ja nukketeatterin aloilta. Yhteistyökumppanina teoksessa on Turun kaupunki. Yhteistyön merkitys ja uudet tekemisen tavat välittyvät elämyksenä myös yleisölle.

– Omien ajatusten tuulettaminen ja uusien ajatusreittien löytäminen voi saada kimmokkeen juuri tällaisista taidekokemuksista, kun vaan antaa itsensä vietäväksi. Avataan siis ovia rohkeasti yhdessä uuteen, Turun kaupungin kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Janina Andersson kehottaa.

Huoneiden kirjan näytökset siirtyivät alun perin vuodella eteenpäin koronapandemian vuoksi. Teos toteutetaan kaikkien viranomaissuositusten mukaisesti ja terveysturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Teoksen luonne mahdollistaa turvallisen toteutuksen, sillä yleisö ei ole kokoontuneena yhteen, vaan jokainen kulkija kokee talon itsekseen. Teos levittäytyy noin 2 500 m2 alueelle, jonka lisäksi Kivipainon pihapiiri on teoksen käytössä.

Ensi-ilta 13.8., sisäänkäynti Ursininkatu 6, 20100 Turku, muut esitykset: 14.–29.8.2021

Lisätiedot ja tarkemmat esityspäivät: www.huoneidenkirja.fi