Turussa tartuntoja todetaan edelleen eniten nuorilla aikuisilla, mutta myös muissa ikäryhmissä. Koulujen lukuvuosi alkaa lähiopetuksena koronavarotoimia noudattaen. Turun kouluterveydenhuolto käynnistää 12–15-vuotiaiden rokotukset ensi viikolla. 16 vuotta täyttäneet pääsevät ensimmäiselle koronarokotukselle nyt myös pop upeissa.

ALTISTUMISPAIKAT TURUSSA

Turussa koronalle on voinut altistua ainakin seuraavissa paikoissa kyseisinä ajanjaksoina: 
turku.fi/korona/tartunnat-ja-altistukset 

AJANKOHTAISET KORONAAN JA ROKOTUKSIIN LIITTYVÄT TIEDOT PÄIVITTYVÄT NETTISIVUILLE 

Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 290 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 286/100 000/14 vrk (5.8.2021). Varsinais-Suomi siirtyi koronatilanteessa leviämisvaiheeseen 3.8.2021.

Tartuntoja todetaan edelleen eniten nuorilla aikuisilla, mutta myös muissa ikäryhmissä. Vähiten tartuntoja on todettu yli 60-vuotiailla. Leviämisvaiheessa tartunnan saamisen riski kasvaa, koska tautitapauksia todetaan yhä enemmän. Tämä korostaa varotoimien tärkeyttä. 

– Jos osallistuu tapahtumiin, on tärkeää noudattaa järjestäjän ohjeistamia terveysturvallisuusvarotoimia, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi toteaa.  

Sairaalahoidon tarve on kasvanut edeltävän seitsemän vuorokauden aikana. Sairaalahoitoa ovat tarvinneet myös nuoret aikuiset.  

Koronatesteihin on edelleen tärkeä hakeutua lievissäkin oireissa.

Koulujen lukuvuosi alkaa lähiopetuksena koronavarotoimia noudattaen. Rokotuskattavuuden nostaminen ensimmäisenkin rokotteen osalta on nyt erityisesti nuorten kohdalla tärkeää. 

– Kannustan kaikkia hakemaan koronarokotuksen, se on paras suoja tätä yleisvaarallista tartuntatautia vastaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi toteaa. 

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 125 802 turkulaista (64,4 % turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 65 611 (33,6 % turkulaisista) turkulaista.    

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 92,5 %, 70–79-vuotiailla 94,1 %, 60–69-vuotiailla 89,5 %, 50–59-vuotiailla 84,4 %, 40–49-vuotiailla 76 %, 30–39-vuotiailla 65,9 % ja 20–29-vuotiailla 56,2 %. 12–19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 23,7 %. (5.8.2021)  

12-15-vuotiaiden rokotukset alkavat Turussa ensi viikolla

Hallitus on päättänyt, että koronarokotukset laajennetaan 12–15-vuotiaisiin. Asetusmuutos tulee voimaan 9. elokuuta. Turun kouluterveydenhuolto käynnistää 12–15-vuotiaiden rokotukset ensi viikolla. Rokotuksia tullaan järjestämään niin ajanvarauksella kuin pop-upeina sekä keskitetysti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon eri toimipisteissä että myös kouluilla. Näistä tiedotetaan erikseen mm. Wilman kautta. 

16 vuotta täyttäneet ensimmäiselle koronarokotukselle pop upeissa tai ajanvarauksella 

16 vuotta täyttäneiden on nyt mahdollista saada ensimmäinen koronarokotus pop up -rokotusvastaanotoilta. Vaihtoehtoisesti ensimmäisen koronarokotusajan voi edelleen varata eTerveyspalveluiden kautta, ilmoittautumalla otanrokotteen.turku.fi-palveluun tai soittamalla rokotuspuhelimeen. Yhteydenottoja puhelimitse ei suositella. 

Tällä hetkellä Turun kaupungin rokotuspisteissä keskitytään ensimmäisten rokoteannosten antamiseen. Kun ensimmäisten rokotusaikojen kysyntä vähenee, voidaan kakkosannoksien aikaistaminen aloittaa. Jokainen toimija arvioi aikaistamisen mahdollisuudet itse.  

Pop up -rokotustapahtumat on tarkoitettu ensimmäistä rokotusannosta tarvitseville.  

Tiedot kaikista pop up -rokotuksista: turku.fi/pop-up-koronarokotus

Messukeskus

Messukeskuksessa jaetaan koronarokotuksia arkipäivisin pop up -rokotusjonon 100:lle ensimmäiselle 13.8. saakka. Rokotuksia annetaan 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä 12–15-vuotiaille riskiryhmäläisille. Sunnuntaina 8.8. klo 9–15 rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta. Tiistaina 10.8. ja keskiviikkona 11.8. pop up -rokotuksia on myös illalla klo 16.10–19.30. 

Varissuon terveysasema 

Varissuon terveysasemalla järjestetään kaksi pop up -rokotuspäivää ilman ajanvarausta torstaina 12.8. ja perjantaina 13.8. klo 8.45–15.00 Varissuon terveysaseman tiloissa (os. Nisse Kavon katu 3).  

Nuorten aikuisten ja opiskelijoiden pop up-rokotukset 

Nuorten aikuisten (16–29-vuotiaat) ja opiskelijoiden pop up –rokotukset käynnistyivät 4.8. Nuoret ovat hakeneet rokotuksia ilahduttavan aktiivisesti heti pop up –rokotusten käynnistyttyä. Rokotuksiin voivat tulla turkulaiset nuoret ja nuoret aikuiset sekä Turkuun muilta paikkakunnilta tulevat opiskelijat. 

Aikataulut, sijainnit ja tarkemmat ohjeet: turku.fi/nuorten-pop-up

Raskaana olevien ja vasta synnyttäneiden rokotukset  

Raskaana olevat turkulaiset ja heidän puolisonsa voivat varata ajan koronarokotukseen Mäntymäen neuvolassa (os. Luolavuorentie 2). Rokotuksiin voivat tulla raskaana olevien lisäksi neuvola-asiakkaat, joiden synnytyksestä on kulunut enintään 3 kuukautta. Myös heidän puolisonsa ovat tervetulleita rokotukseen. Rokotuspäiviä ovat lauantai 21.8. ja sunnuntai 22.8. 

Lisätiedot: turku.fi/neuvolat

Rokotusvastaanotto muuttaa Messukeskuksesta Satakunnantielle  

Koronarokotusvastaanotto muuttaa Messukeskuksesta osoitteeseen Satakunnantie 105 (entinen Kierrätyskeskus Kontti) ja toimii uusissa tiloissa maanantaista 16.8. alkaen. Rokotustila vaihtuu, sillä Turun Messukeskus Oy tarvitsee tiloja muuhun käyttöön. 

Uudessa tilassa rokotusvastaanoton odotustilat ovat pienemmät kuin Messukeskuksessa, ja odotustiloihin voi sen vuoksi muodostua ruuhkaa. Siksi toivomme, että rokotuksiin saavutaan mahdollisimman tarkkaan sovittuna aikana.   

Uuden rokotusvastaanoton tilojen wc-tilat on järjestetty bajamajoin, uloskäynnin läheisyyteen. Bajamajoissa on käsienpesumahdollisuus antiseptisellä vaahdolla. 

Rokotusvastaanotolle on helppo tulla bussilla. Esimerkiksi bussit 2A, 2B, 6, 60 ja 7 kulkevat Satakunnantietä. Lähin bussipysäkki on Paalupaikan kohdalla (pysäkki: Varkkavuorenkatu 473). 

Lisätiedot: foli.fi

Rokotusvastaanoton edustalla pihalla on rajoitetusti maksuttomia parkkipaikkoja. Läheisten kiinteistöjen pihoilla ei ole pysäköintimahdollisuutta. 
 

Ajankohtaiset koronaan ja rokotuksiin liittyvät tiedot päivittyvät nettisivuille: