Turun kaupungin museopalveluissa on sitouduttu edistämään ilmastoystävällisempää tulevaisuutta. Vanhan vaaliminen on museotyössä avainasemassa.

Historiallisesti arvokkaiden asioiden ja rakennusten suojeleminen elinympäristössämme on ilmastoteko. Säilyttäminen ja kestävä korjaaminen on usein purkamista ilmastoystävällisempää.

Syksyllä 2021 museopalvelut on mukana Turun kaupungin ilmastokampanjassa 1.5 asteen elämä. Kampanjan avulla kaupunki kannustaa asukkaita ilmastoystävälliseen elämäntapaan. Tavoitteet ovat korkealla: tehdään yhdessä Turusta hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä! 

– Tavoitteenamme on vaalia ilmastoystävällistä suhdetta rakentamiseen, rakennussuojeluun ja korjausrakentamiseen Turussa. Kulttuurihistoriallisten ja esteettisen arvojen esiin nostamisen ohella rakennussuojelu on aktiivista toimintaa ilmaston hyväksi, kertoo museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen

1.5 asteen elämän kampanjan myötä museopalvelut kutsuu turkulaisia näkemään säilyttämisen ja suojelun arvoisen kauneuden arjessaan. Museopalvelut kehottaa kaikkia katsomaan kotikaupunkiaan uusin silmin: mitä kaikkea säilyttämisen arvoista kaupungissamme kukoistaakaan? Vanhan vaaliminen edistää ilmastoystävällistä elämäntapaa ja kestävä korjaaminen edistää kestävää kotikaupunkia.

Tervetuloa mukaan seuraamaan, kuinka suojelun ja säilyttämisen teemat edistävät ilmastotavoitteiden toteutumista.

1.5 asteen elämä -kampanja perustuu Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1.5 asteeseen. Ilmastoystävällinen elämäntapa edistää terveyttä ja hyvinvointia.