S:t Olofsskolanin koulurakennukseen tehdään tarveselvitystä, jossa tarkastellaan rakennuksen peruskorjaustarvetta. Tarveselvityksessä tutkitaan myös uudisrakennusvaihtoehtoa.

Osana tarveselvitystä rakennukseen teetettiin kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, jotta rakennuksen korjaustarpeet saadaan perusteellisesti selvitettyä. Tehtyjen tutkimusten perusteella on käynyt ilmi, että peruskorjauksen tarve on laaja ja se edellyttää väistötiloja. Toiminta kuitenkin käynnistyy normaalisti koulutalossa kesäloman jälkeen.
 
Rakennuksen tutkimuksista on vastannut Sirate Oy. Tutkimuskokonaisuus sisälsi kosteusmittauksia, rakenneavauksia, ilmanvaihdon selvityksiä ja kuitunäytteenottoja. Lisäksi tilojen paine-eroja seurattiin 14 vuorokauden ajan. Rakennukseen tehtiin samassa yhteydessä myös asbesti- ja haitta-ainekartoitus (AHA-kartoitus) tulevien töiden edellyttämien erikoistoimenpiteiden kartoittamiseksi. Sirate Oy:n laatimat tutkimussuunnitelma ja tutkimusten loppuraportti on viety Turun kaupungin verkkosivuille Ajankohtaiset kiinteistöt -osioon.
 
Tutkimusten perusteella merkittävimmät sisäilman laatua heikentävät tekijät ovat rakennuksessa esiintyvät laajat kosteus- ja mikrobivauriot sekä teolliset mineraalikuidut. Kosteus- ja mikrobivaurioita todettiin eripuolilla rakennusta ja niitä esiintyy erityisesti ulkoseinä- ja ikkunarakenteissa. Rakenteista havaittiin myös ilmavuotoja sisäilmaan.
 
Tutkimusten pohjalta suositeltiin tehtäväksi käyttöä turvaavia korjaustoimenpiteitä, kuten mm.

•    tilojen ylipaineistaminen ja ilmamäärien mitoitus käyttäjämäärien mukaisesti
•    ilmanpuhdistimien hankinta tiloihin
•    kuitulähteiden kartoitus, poisto ja kuitusiivous
•    tehostettu siivous
•    tiivistyskorjauksia
 
Edellä mainittujen toimenpiteiden suunnittelu- ja korjaustyöt on aloitettu. Tällä hetkellä tilat on ylipaineistettu, ilmamäärät on mitoitettu vastaamaan käyttöä ja tiloihin on tuotu ilmanpuhdistimet. Kuitulähteiden kartoitus ja poisto on myös aloitettu. Tilat on kesällä siivottu keskittyen erityisesti yläpölyjen poistoon. Tiloissa jatketaan tehostettua siivousta koulun alettua.  
 
S:t Olofsskolanin tarveselvitys valmistuu alkusyksystä ja se viedään päätöksentekoon niin pian kuin mahdollista. Parhaillaan selvitetään myös tarkemmin, kuinka kauan toiminta koulun tiloissa jatkuu ja missä vaiheessa nykytilojen kunnon ja tulevan tilahankkeen näkökulmasta tulee siirtyä väliaikaisiin tiloihin. Toimenpiteet väistötilojen selvittämiseksi on käynnistetty ja selvitysten etenemisestä tiedotetaan lisää sitä mukaan, kun tietoa saadaan lisää.
 

Asiasanat: