Kirjastojen toiminta on lähtökohtaisesti ympäristöystävällistä, sillä se perustuu resurssien kierrättämiseen eli kiertotalouteen. Lainauspalvelut perustuvat kiertotalouteen eli siihen että kierrätetään erilaisia resursseja kuten kirjoja tai esineitä yhteisessä käytössä. Ei tarvitse omistaa mitään itse, ja kaikki hyötyvät saamalla laajemman valikoiman käyttöön.

Olemme mukana Turun kaupungin 1,5 asteen kampanjassa!

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029. Se on rohkea tavoite, ja mukaan tarvitaan kaikki kaupunkilaiset. 1,5 asteen elämä on kampanja, jonka avulla Turku haluaa kannustaa asukkaita ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja. Teot voivat olla pieniä ja helppoja arjen tekoja, mullistavia keksintöjä tai kaikkea siltä väliltä.

On myös hyvä muistaa, että ilmastoystävällinen elämä ei ole luopumista ja kurjuutta, vaan se tuo myös terveyttä ja hyvinvointia elämäämme ja synnyttää parhaimmillaan uutta liiketoimintaa.

Kampanja perustuu Pariisin ilmastosopimukseen, jonka tavoitteena on pysäyttää ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

#hiilineutraali2029 #turku #kylmääki

Lainaa, älä osta!

Kirjastot ovat monipuolistuneet runsaasti vuosien saatossa, eivätkä keskity enää pelkästään kirjojen lainaamiseen. Turun kaupunginkirjastosta voi lainata pelejä, soittimia, energiamittarin, roskapihdit tai vaikka lumilapion.

Kiertotalouteen kuuluu olennaisesti tavaroiden ja esineiden käyttöiän pidentäminen. Luonnonvaroja säästyy, kun esineet pysyvät käytössä pidempään ja uutta ei tarvitse valmistaa.  Turun kaupunginkirjasto tarjoaa myös erilaisia laitteita käyttöesineiden korjaamiseen.

Tähän mennessä kirjastossa on voinut käyttää ompelukonetta ja saumuria, 3D-tulostinta sekä digitointilaitetta. Turun kaupunginkirjasto kehittää pajatoimintaansa syksyllä 2021, ja tarkoituksena on myös järjestää opastusta ja erilaisia kursseja pajatoiminnan ympärille.

Kirjasto tarjoaa kestäviä vaihtoehtoja

Kiertotalous perustuu resurssiviisauteen. Resurssiviisauden periaatteita ovat: ei päästöjä, ei jätettä ja, kestävä luonnonvarojen käyttö.  Kiertotalous, esimerkiksi lainauspalvelut, tarjoaa kestäviä arjen ratkaisuja ja auttaa muuttamaan kulutusta kestävämmälle pohjalle.

Yksi kirjastonkirja saattaa kiertää 80 kertaa. Lisäksi kirjastosta voi lainata e-kirjoja ja e-lehtiä, joiden valmistukseen on käytetty huomattavasti vähemmän luonnonvaroja kuin paperikirjojen ja -lehtien valmistamiseen. Turun kaupunginkirjasto on viime vuosina lisännyt huimasti e-aineistojensa määrää. Lisäksi niitä on markkinoitu aiempaa enemmän kaupunkilaisille erilaisten lukukampanjoiden ja aineistosuosittelujen avulla.

Lainattavan aineiston lisäksi kirjasto on mukana ilmastotalkoissa maailman ensimmäisen sähköisen kirjastoauton myötä. Sähköisen kirjastoauton ansiosta kirjasto tulee kuntalaisten lähelle ilman päästöjä. Vuodessa uusi kirjastoauto Lieke tuottaa 6552 kg vähemmän CO2:ta kuin polttomoottorikäyttöinen kirjastoauto.