Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 slogan ”Kulttuuri tekee hyvää!” syttyy eloon Turun filharmonisen orkesterin ja kaupunginkirjaston tapahtumakokonaisuudessa. Sarja koostuu asiantuntijaluennoista, TFO:n hyvinvointikonserteista sekä luentojen yhteydessä koettavista taidevarteista.

Jäikö joku tapahtumista kokematta, tai haluaisitko palata johonkin uudestaan? 

Ilmoittaudu mukaan luennoille

-Ajatus kulttuurihyvinvointiin keskittyvästä tapahtumakokonaisuudesta syntyi keskellä pandemiaa. Halusimme luoda sarjan taide-elämyksiä, joiden avulla löytää uusia keinoja itsensä voimaannuttamiseen, kertovat TFO:n tuottaja Heidi Pulkkinen ja kirjaston ohjelmapäällikkö Taina Ratia sarjan synnystä

Yleisöluennot toteutetaan 16.8.–27.9. kaupunginteatterin ylälämpiössä (20.9. luento poikkeuksellisesti pääkirjaston Studiossa). Luennoilla käsitellään kulttuurihyvinvointia niin musiikin, tanssin, lukemisen, valokuvan kuin teatterin kautta. Jokaisen luennon päätteeksi on taidevartti, joka johdattelee syvemmälle luennon aiheeseen.

Hyvinvointikonserteissa keskitytään kehon ja mielen vuorovaikutuksen edistämiseen. Tilaisuuksissa rauhoitutaan tekemällä esimerkiksi läsnäoloharjoitteita ohjaajan opastamana. Syvärentouttavassa äänihoitokonsertissa koetaan ainutlaatuinen äänimatka sisimpään, ja joogakonsertissa venytään ja vahvistutaan jousikvartetin säestyksellä.

Tapahtumakokonaisuuden päättää 27.9. järjestettävä Kulttuurielämää koronan jälkeen -loppupaneeli. Keskustelussa arvioidaan kulttuurihyvinvointia koronaepidemian aikaan ja sen jälkimainingeissa. Mitä sen hyväksi kannattaa tehdä seuraavaksi?

Elinvoimaa kulttuurista -sarjan luennot striimataan, ja koko sarja tulee katsottavaksi jälkikäteen verkossa.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja niihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Osallistujamäärä on koronatilanteen vuoksi rajoitettu. Lisätiedot ja ilmoittautumiset tfo.fi ja turku.fi/kirjasto.   

Elinvoimaa kulttuurista -tapahtumakokonaisuus

16.8.    Mitä on kulttuurihyvinvointi? – Yliopettaja Liisa-Maria Lilja-Viherlampi Turku AMK. Taidevartti: TFO:n jousikvartetti, Susanna Suorttanen ja Christina Huurre, viulu, Ramona Wolin-Takala, alttoviulu ja Eija Huhtala-Krapu, sello

17.8.    klo 18, Villa Bella Vista (Iso-Pukintie 39, Turku) – TFO:n hyvinvointikonsertti: Musiikkia ja mielenrauhaa. Kreeta Ranki, ohjaaja, Ilana Gothóni ja Jonni Hämäläinen, viulu, Jouni Rissanen, alttoviulu, Andreas Helling, sello sekä Henna Jämsä, klarinetti.

23.8.    klo 18 Musiikkia ikääntyville aivoille: Musiikkiaktiviteetit terveen ikääntymisen ja kuntoutuksen tukena – dosentti Teppo Särkämö, kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö, Helsingin yliopisto

23.8.     klo 20, Tuomiokirkko – TFO:n hyvinvointikonsertti: Sound Healing Concert. Jani Toivonen, kristallimaljat ja gongit, Päivi Severeide, harppu sekä Per Björkling, kontrabasso.

28.8.    klo 11, Uittamon paviljonki (Rykmentintie 29, Turku) – TFO:n hyvinvointikonsertti: Joogaa meren äärellä. Ilana Gothoni, joogaohjaaja, Johanna Johansson, jooga, Kati Overbeck ja Jonni Hämäläinen, viulu, Jouni Rissanen, alttoviulu sekä Pekka Laamanen, sello.

30.8.    Tanssi tuo iloa ja terveyttä aivoille, mielelle ja keholle – FT ja WiseMotion-menetelmän kehittäjä Hanna Poikonen. Taidevartti: tanssitaiteilija Jonna Aaltonen, Läntisen tanssin aluekeskus: Surujenkerääjä 

6.9.       Hoitavan lukemistyön mahdollisuuksia yksin ja yhdessä – dosentti, kirjallisuusterapeutti, kirjallisuusterapiakouluttaja Päivi Kosonen. Taidevartti: kirjallisuusterapeuttinen kirjoitusharjoitus, väitöskirjatutkija Eevastiina Kinnunen.

13.9.     Miten kaipaan tulla ymmärretyksi – Näenkö sinut oikein? Voimauttava valokuva ja parantava  katse – voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolainen. Taidevartti: Ota mukaan sinulle merkityksellinen valokuva, jossa tunnistat jotain siitä, mitä syvimmältäsi olet.

20.9.     "Maailma on minun kioskini, ei minulta mitään puutu" – teatterillinen maisema hyvinvointiin – TeT, dosentti. Pia Houni. Taidevartti: katkelma Tehdasteatterin teoksesta Huoneiden kirja. Huoneiden kirja on TehdasTeatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin yhteistuotanto. HUOM! Luento pääkirjaston Studiossa

27.9.     Kulttuurielämää koronan jälkeen -loppupaneeli. Paneelikeskustelussa arvioidaan kulttuurihyvinvointia koronaepidemian aikaan ja sen jälkimainingeissa. Mitä sen hyväksi kannattaa tehdä seuraavaksi? Panelistit: Tuomo Karhu, Turun sanomien kulttuuritoimituksen päällikkö, Annika Dahlsten, läänintaiteilija, Tuomas Sara, kulttuuriyrittäjä ja tapahtumatuottaja. Keskustelun moderaattorina toimii kulttuurihyvinvoinnin erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf Turun ammattikorkeakoulusta & Kulttuurikampus Turusta. 

Jäikö joku tapahtumista kokematta, tai haluaisitko palata johonkin uudestaan? 

Asiasanat: