Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun ilmoittautumisvaiheen aikana kilpailun sponsorit esittelevät kukin vuorollaan yrityksensä kestävän kehityksen tavoitteita ja toimintatapoja. Yritysten artikkeleissa esittelemien ratkaisujen, ideoiden ja innovaatioiden tarkoituksena on inspiroida toisen asteen opiskelijoita heidän kilpailutöissään ja tuoda esille, millaisia muotoja kestävä kehitys saa eri alojen yrityksissä.

Ihmiskunnan noin 300 000 vuotisen olemassaolon aikana olemme vasta viimeisen noin parin sadan vuoden aikana oppineet valjastamaan energiaa käyttöömme tuotteiden valmistamiseen ja hyvinvoinnin kehittämiseen ”luolamiesnuotioita” isommalla ja innovatiivisemmalla tavalla. Muutos on ollut kuin jääkiekkomailan lapa – kasvu on ollut eksponentiaalista. Vielä 80 vuotta sitten Suomen sähkönkäyttö oli noin 1,3% siitä mitä se on tänä päivänä. Oma isoisoisäni tuli koko ikänsä toimeen ilman sähköä, mutta tänä päivänä se ei ole mitenkään mahdollista. Jos ihmiset saataisiin aikakoneella tuotua sieltä 80 vuoden takaa, kauemmista ajoista nyt puhumattakaan, tähän päivään katsomaan miten maailma ja energiankäyttö on kehittynyt niin he eivät uskoisi silmiään!

Globaalisti kestäväksi ympäristöä kunnioittaen

Muutos ei ole hidastunut. Globaalisti muutos jatkuu edelleen. Kasvavan energiantarpeen tyydyttämiseksi ollaan ottamassa seuraava harppaus: kuinka muuttaa energiantuotantomme globaalisti kestäväksi ympäristöä kunnioittaen ja ilmastomuutosta torjuen. Turku Energia aloitti tuon harppauksen ottamisen 20 vuotta sitten ja on jo päässyt hiilidioksidineutraaliin kaukolämmön tuotantoon 80%:sti ja sähköntuotantoon 95%:sti:

  • Olemme siirtyneet Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n kanssa pois kivihiilestä käyttämään metsätähdehaketta (siis metsäteollisuuden ”roskaa”, joka ei jatkojalostukseen kelpaa).
  • Otamme puhdistetusta vesilaitoksen jätevedestä hukkalämmöt talteen lämpöpumpuilla ja pumppaamme ne kaukolämpöverkkoon.
  • Olemme investoineet tuulivoimaan runsaasti ja tulemme investoimaan siihen vastakin: tuulivoimatekniikka on kehittynyt 10 vuoden aikana huimasti: ennen tuulivoimalan korkeus oli 70 metriä ja siellä 1 MW turbiini – nyt mennään 260 metriin ja siellä on 5,5MW turbiini.
  • Olemme rakentaneet aurinkopaneelipuiston ja myymme paneeleita myös asiakkaillemme.
  • Olemme ostaneet osuuksia vesivoimaloista Suomessa ja Norjassa.
  • Seuraavaksi käynnistämme kierrätyspolttoainelinjan (kierrätykseen kelpaamatonta puuta ja pahvia) ja yhden hukkalämpöpumpun. Näiden, sekä ensi vuonna valmistuvan uuden tuulivoimapuiston avulla Turku Energia pääsee jo 100%:iin hiilidioksidineutraalisti tuotettua energiaa

Samalla kun ympäristö kiittää, niin kiittää asiakkaittemme kukkarotkin: uudet tekniikat ovat myös entisiä edullisempia. Vaikka meillä Turku Energiassa on askeleet selvät jo kuinka pääsemme täyteen 100%:iin hiilidioksidineutraaliudessa sekä kaukolämmössä että sähkössä, niin kehitettävää alalla ja Turussakin riittää vielä tämänkin jälkeen sillä energiantarve tulee jatkossakin kasvamaan.

Tervehdin ilolla ja kannustan kaikkia Beyond 2030 Challenge-kilpailuun osallistujia tulemaan mukaan suureen muutokseen, sitä tekemään, innovoimaan ja tutkimaan tieteen keinoin niin, että jos me pääsisimme puolestamme ajassa aikakoneella 80 vuotta eteenpäin, niin hämmästyisimme yhtä positiivisesti kuin menneisyydestä tähän päivään aikamatkaavat hämmästyisivät!

Kirjoittaja: Timo Honkanen, Turku Energia Oy