Aktiivisuus ja liikunta kuuluvat kaiken ikäisten arkeen. Turussa kaiken kuntoisille liikkujille löytyy vaihtoehto.

Tutustu tarkemmin ikääntyneiden liikuntapalveluihin:

Liikuntaa ikääntyneille | Turku.fi

Yli 75-vuotiaille suunnatuissa maksuttomissa VoiTas-tehoryhmissä kehitetään voimaa ja tasapainoa kuntosalilla. Palvelu toimii väylänä liikunnan aloittamiselle. Kuntosalilla ponnistelun ohella kehonhallinta- sekä koordinaatioharjoitukset ovat tärkeä osa harjoittelua. Toiminta erottuu monipuolisuudellaan monista ikääntyvien liikuntaryhmistä.

Liikkuvuus, lihasvoima ja kunto kohenivat

Ikääntyneiden liikunnan tavoitteena on parantaa tai ylläpitää fyysistä, psyykkistä sekä sosiaalista toimintakykyä. Bror Nordling ja Marja-Liisa Oranen huomasivat kuntonsa parantuneen Voitas-tehoryhmässä.

- En olisi ikinä uskonut nauttivani tästä näin paljon. En aiemmin ollut mikään jumppaihminen. Kun aloitin ryhmässä, olin kankea kuin mikä. Hiljalleen kankeus katosi ja liikkuvuus parantui, Marja-Liisa kertoo.

Projektipäällikkö Saija Kultalan mukaan VoiTas-tehoryhmien ydinidea onkin, että oikeanlaisen toiminnan parissa ammattilaisen ohjauksessa iäkäskin ihminen pystyy vaikka mihin. Uuden oppiminen ja nousujohteisuus kuuluvat ikääntyvienkin liikuntaan. Tutkimusten mukaan erityisesti lihasvoiman ja tasapainon kehittäminen on tärkeää. Palveluja kehitetään jatkuvasti tutkimusten ja asiakaskokemusten pohjalta.  

- 75- tai 80-vuotias ei ole vanha, jos toimintakyky on hyvä ja voi nauttia itselle tärkeistä asioista. 65-vuotias voi kuitenkin olla vanha, jos ei huolehdi itsestään, VoiTas-ryhmän ohjaaja Susann Sundkvist painottaa.

- Tulevaisuuden tapaturmien ehkäisemiseksi on hyvä, että meillä on nyt parempi kunto kuin ennen näitä ryhmäjumppia. Jaksaminen ja fyysinen kunto ovat parantuneet, kertoo Bror.

Kuntoilulaitteita löytyy useita, jokaiselle lihasryhmälle omansa. Marja-Liisa jumppaa Saijan ohjauksessa laitteessa, joka vahvistaa rintalihaksia.

Huumoria ja hikeä

Parhaimmillaan ikääntyneiden ryhmäliikunta tarjoaa osallistujille toimintakyvyn parantumisen ohella iloa ja onnistumisia. Vuorovaikutus, ystävät ja yhteisöllisyys ovat tärkeä osa VoiTas-ryhmiä.

- Suosittelen tätä kaikille, sillä meillä oli niin hauskaa. Huumori ja hiki lensivät ryhmässä, Marja-Liisa nauraa.

Hauskuus on tärkeää, mutta ei kuitenkaan tarkoita löysäilyä. Saijan mukaan alku- ja loppumittaukset kertovat huomattavasta kehityksestä osallistujien voimassa ja tasapainossa. Ryhmä on ollut monille myös tärkeä innostuksen herättäjä.

- Tämä on ollut hieno mahdollisuus. Kunto nousi samalla kun liikunnasta sai oikeasti nauttia. Ryhmästä löytyi liikunnan ilo. Se toimi kipinänä liikunnasta innostumiselle myös ryhmän ulkopuolella. Harjoittelusta tuli asia, jota odotettiin, toteaa Marja-Liisa.

 

Teksti ja kuvat: Jenina Rajajärvi

Juttu on julkaistu Turkupostissa 3 / 2021.