Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK) haastaa jo toista kertaa koulut ja päiväkodit syömään Itämerta puhtaaksi Itämeripäivänä 26.8.2021. Itämeripäivänä kaikissa Turun kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa tarjoillaankin lähikalaa. Tänä vuonna haasteeseen saatiin mukaan myös koko toinen aste – sekä ympäristökunnista Masku, Lieto, Naantali ja Sauvo.

Itämeripäivänä Turun kaupungin peruskouluissa, päiväkodeissa ja toisella asteella tarjoillaan lähikalaa. Lisäksi Turun ammatti-instituutin opetusravintola Taito tarjoilee lounaallaan herkullisen Itämerimenun. Lähikalan syöminen vähentää Itämeren rehevöitymistä poistamalla fosforia vedestä, ja lisäksi sen syöminen tukee paikallisia yrittäjiä. Tänä vuonna mukaan saatiin myös ympäristökunnat Masku, Lieto, Naantali ja Sauvo.  

Konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi  

– Ajatus Syö Itämeri puhtaaksi -haasteesta syntyi kolme vuotta sitten: opiskelijat halusivat tehdä vielä enemmän töitä Itämeren ja Saaristomeren hyvinvoinnin eteen. TSYKin lukio on ollut mukana Turun ja Helsingin kaupungin Itämerihaasteessa jo vuodesta 2007, kertoo biologian ja maantieteen lehtori Nina Brander TSYKin lukiosta. 

Haaste tukee hyvin myös Turun kaupungin ympäristötavoitteita, sillä Turku on kestävän kehityksen edellä kävijä ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä. Itämeri- ja ilmastoystävälliset ruokavalinnat kulkevat käsi kädessä, samaan suuntaan.  

– Turun Itämeri-toimenpideohjelmassa on yli 100 toimenpidettä, joita kaupunki toteuttaa vuosien 2019–2023 aikana. Lähikalahaasteessa yhdistyy mainiolla tavalla fosforin vähentäminen vesistössä kuin myös tietoisuuden lisääminen kouluissa Itämeriasioista, toteaa Turun ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki.  

Tarjolla n. 26 000 annosta lähikalaa  

Itämeripäivänä Turun kaupungin peruskouluissa, päiväkodeissa ja toisella asteella tarjoillaan yhtenä ruokavaihtoehtona Itämeren kalapuikkoja, jotka on valmistettu MSC-merkitystä suomalaisesta silakkafileestä. Arkean palvelujohtaja Sanna Malaska kertoo, että tarjolla on noin 26 000 annosta lähikalaa.  

– Haluamme Arkeassa vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin ja myös Itämeren tilaan omalta osaltamme ja yhdessä asiakkaidemme kanssa. Lisäksi on ihan mahtavaa, että pystymme tekemään hyvää tuotteella, joka on yksi lasten ja nuorten lempiruoista, kalapuikoilla, kertoo Malaska. 

Ilmoittaudu mukaan haasteeseen 

– Tähän mennessä Syö Itämeri puhtaaksi -haasteeseen on ilmoittautunut yli 120 koulua ja päiväkotia ympäri Suomen. Turun ja sen lähikuntien lisäksi lähikalaa syödään muun muassa Oulussa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa, Brander kertoo. 

Itämeripäivänä kaikkia kouluja ja päiväkoteja kannustetaan myös ilmiöpohjaiseen oppimiseen lähikalan syömisen lisäksi. Syö Itämeri puhtaaksi -haasteen verkkosivuille on kerätty esimerkkejä, joita voi hyödyntää opetuksen suunnittelussa.  

Syö Itämeri puhtaaksi -haasteetta koordinoi STEAM Turku. Haasteessa ovat mukana TSYKin ja STEAM Turun lisäksi John Nurmisen Säätiö, Arkea, Itämeripäivä, Itämerihaaste, Lounais-Suomen LUMA-keskus, Ainutlaatuinen Saaristomeri, Turun Nuorkauppakamari ry ja Opetushallitus. 

Lisätietoja Syö Itämeri puhtaaksi -haasteesta STEAM Turun verkkosivuilta  

Myös Turun alueen ravintoloita ja asukkaita kannustetaan juhlistamaan Itämeripäivää elokuun viimeisenä torstaina syömällä ja tarjoamalla lähikalaa sekä muuta ilmastoystävällistä ruokaa.