Näyttelijä Teemu Aromaa on viettänyt freelancerin reissuelämää jo parikymmentä vuotta. Turussa vuosikaudet työnsä puolesta vieraillut ja viihtynyt Aromaa arvostaa kaupungin näppäriä välimatkoja ja kesäkaudella sitä, että saa perheen luokseen.

Eerikinkadulla sijaitsevan Turun Kaupunginteatterin kalustetussa vierailija-asunnossa on viihtyisän siisti tunnelma. Ruotsalaista huonekaluliikettä on selvästi hyödynnetty sisustuksessa, kompaktiin asuntoon mahtuu makuuhuone, keittiö–olohuone sekä sauna että parveke. 

Näyttelijä Teemu Aromaa etsiskelee kahvitarvikkeita, ja pohtii, onkohan kahvimaito mennyt happamaksi. Matkalaukkua ei ole juuri purettu.

– Olen viettänyt täällä vasta muutaman yön. Harjoituskausi pääsi juuri pyörähtämään käyntiin, Aromaa kertoo.

Näyttelijän elämään kuuluvat monenlaiset roolit, Teemu Aromaalle reissaaminen kaupunkien välillä on yksi niistä.

Kesäteatteri antoi sysäyksen uralle

Vaikka helsinkiläinen Aromaa ei olisikaan vielä täysin asettunut uuteen kotiin, vierailijaelämä on hänelle tuttua läpikotaisin. Vuonna 2000 näyttelijäksi valmistunut Aromaa on työskennellyt freelancerina käytännössä koko työuransa ja Turkuun hän saapui ensimmäisen kerran Turun Kaupunginteatterin pestillä vuonna 2005. Aromaa muistetaan muun muassa esityksistä Taru sormusten herrasta ja Näytelmä, joka menee pieleen, ja häntä on nähty myös Linnateatterin ja kesäteatteri Emman näyttämöillä. 

Se oli nimenomaan kesäteatterikokemus 80-luvun lopulla, joka Aromaan aikoinaan ajoi näyttelijäksi. Aromaa oli mukana nuorena avustajana Ryhmäteatterin Taru sormusten herrasta -näytelmässä, jota esitettiin Suomenlinnassa kahtena kesänä. 

– Siellä pääsin teatterin maailmaan Taneli Mäkelän ja kumppaneiden kanssa ja sille tielle jäin. Nyt sitten työskennellään yhä yhdessä samojen tyyppien kanssa, viittaa Aromaa syksyllä ensi-iltansa saavaan Tämä on ryöstö -esitykseen Turun Kaupunginteatterissa, jossa myös Mäkelä nähdään.

Aromaa näyttelee Snoopi Sirenin ohjaamassa komediassa Tämä on ryöstö, joka tulee ensi-iltaan Turun Kaupunginteatterissa 10. syyskuuta. Teemu on mukana myös teatterin Hobitti-suurtuotannossa.

Ajomatkat adrenaliinin voimalla

Tiiviillä harjoituskaudella Aromaa viettää enemmän aikaa Turussa, mutta esityskaudella hän joutuu olemaan pois kotoa vain pari yötä viikossa. Se on 3-vuotiaan tyttären isälle ja koko perheelle tärkeää. Aromaa tekee teatterityön ohella tv- ja elokuvatöitä, mutta esimerkiksi korona-aikaan hän on päässyt viettämään kotonaan Pitäjänmäessä tervetullutta koti-isän elämää.

Toissa kesänä Teemu asui perheineen Suomen Joutsenen lähellä sijaitsevissa kerrostaloissa. 

– Vietimme paljon aikaa Forum Marinumilla. Tyttäreni yhdistää Turun aina jättikukkaseen ja jäätelöön, Aromaa nauraa.

Aromaa myös asui parisen vuotta puolisonsa kanssa Turussa ja osti kaupungista oman asunnonkin. Puolison työt kuitenkin löytyivät opiskelun jälkeen Helsingistä, joten pariskunta päätti palata sinne. 

– Kun lähden kevät- ja kesäkaudella näytöksen jälkeen ajamaan kotiin päin Pitäjänmäkeen, matkaan menee puolisentoista tuntia. Puolet ajomatkasta menee pelkällä esityksen jälkeisellä adrenaliinilla.

Teatterisillan yli töihin

Aromaa laskee asuneensa ainakin 15 vierailija-asunnossa uransa aikana, siihen päälle vielä hotellimajoittumiset. Jos kyse on lyhyestä pestistä, hotelli on aivan passeli paikka majoittua aamiaisineen kaikkineen. Pidempää vierailujaksoa on mukavampi viettää kodinomaisemmin.

– Lopulta kuitenkin perhe on se, joka kodin tekee, Aromaa tuumii.

Teemu viilettää työpaikaltaan Eerikinkadun kotiinsa muutamassa minuutissa.

Turussa Aromaa harppoo muutamassa minuutissa asunnolta teatterille joen yli. Asuintalon alakerran ravintola on tullut tutuksi lounaspaikaksi, ja muutenkin kaupungin ravintolatarjonta saa näyttelijältä kiitosta. Kirjastoakin on tullut käytetyksi, ja sinne Aromaa aikoo viedä jatkossa myös tytärtään. 

Harrastusmahdollisuudet ovat myös liikkuvaiselle Aromaalle tärkeitä. Kesäaikaan rakasta ajanvietettä ovat olleet kiipeily ja frisbeegolf, joiden mahdollisuuksia Turussa Aromaa pitää erinomaisina. Luolavuoressa pääsee boulder-kiipeilemään ja teatterin väestä on löytynyt porukka, jonka kanssa käydään viskomassa frisbeetä.

– Täällä on todella paljon hyviä frisbeegolfratoja. Haastavuudestaan tunnettua Lausteen rataa en ole vielä selättänyt, ja olen vannonut, etten sinne palaa. Ehkä vielä joskus, kun heitto kulkee paremmin, hymähtää Aromaa.

Teksti: Heidi Horila
Valokuvat: Heikki Räisänen

Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 3 /2021.