Turun uusi kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 23.8.2021 syyskauden ensimmäiseen istuntoonsa. Kokouksessa Turulle valittiin pormestari ja kolme apulaispormestaria sekä hyväksyttiin Turun pormestariohjelma. Kaupunginvaltuusto valitsi Turun pormestariksi Minna Arveen (kok).

Turun pormestarit

Pormestarista ja apulaispormestareista kootaan tietoa valinnan jälkeen pormestarien verkkosivuille.

Tilaisuus on historiallinen kaupungin pitkässä historiassa. Turku palaa pormestarin johtamaksi kaupungiksi sadan vuoden tauon jälkeen.

Kolme apulaispormestaria valittiin pormestariohjelman mukaan seuraavasti: hyvinvoinnin apulaispormestariksi valittiin Elina Rantanen (vihr), kaupunkiympäristön apulaispormestariksi Ville Valkonen (kok) ja kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestariksi Piia Elo (sd). Apulaispormestarien työnjako tarkistetaan kahden vuoden kuluttua.

Kaupunginvaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Mika Maaskola (sd). Valtuuston varapuheenjohtajiksi valittiin seuraavat: I varapuheenjohtaja Muhis Azizi (kok), II varapuheenjohtajaksi Abdullahi Sultan (vas), III varapuheenjohtajaksi Mikael Miikkola (ps) ja IV varapuheenjohtajaksi Saara Ilvessalo (vihr).

Tavoitteet työlle tulevat pormestariohjelmasta

Tulevan valtuustokauden 2021–2025 toiminnan ja painopisteet määrittelee Turun pormestariohjelma. Siitä sopivat heinäkuun alussa kaikki Turun kaupunginvaltuustossa edustetut valtuustoryhmät.

Ohjelmassa määritellään kaupungin arvot, toimintatavat ja talousraami sekä tärkeimmät painopisteet aina ilmastotavoitteista kaupungin kärkihankkeisiin ja palvelujen kehittämiseen.

Yhtenä pormestarimalliin siirtymisen tavoitteena on, että kaupungin yhdessä sovittujen poliittisten tavoitteiden toimeenpano vahvistuu.

Turun pormestariohjelman mukaan Turku on avoin, toimelias ja kansainvälinen kaupunki, jolle kaksikielisyys on rikkaus. Turku edistää kaikkien tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua kaupunkilaisten keskuudessa sekä kaupungin omassa toiminnassa. Kaupungin kasvu on inhimillisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää.

Turulla on ollut pormestari läpi sen pitkän historian

Suurimman osan lähes 800 vuoden historiasta Turussa on ollut pormestari. Suomalaisista kaupungeista ensimmäinen maininta raadin ja pormestarin olemassaolosta on Turusta vuodelta 1324. Turussa on siis ollut pormestareita satojen vuosien ajan.

Kunnallispormestarijärjestelmä lakkautettiin kunnallislain muutoksella 1927. Viimeisin Turun kunnallispormestari oli Reinhold Alexander von Willebrand, mutta hänen toimikautensa päättyi jo 1921. Vuonna 2021 päättyy siis 100 vuoden tauko, jolloin pormestaria Turkuun ei ole valittu.

Kuvateksti: vasemmalta; kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestari Piia Elo (sd), pormestari Minna Arve (kok), sosiaali- ja terveydenhuollon apulaispormestari Elina Rantanen (vihr), kaupunkiympäristön apulaispormestari Ville Valkonen (kok).

Kuva: Jussi Vierimaa