Kuuden viikon ja kolmen kuukauden harjoitteluissa olevilta sosiaalityön opiskelijoita kerättiin kokemuksia harjoittelusta Turun kaupungilla kesällä 2021. Erityisen hyvänä harjoittelun aikana koettiin työyhteisö ja sieltä saatu tuki sekä ohjaus koko harjoittelun aikana.

Tule sosiaalityöntekijäksi Turkuun

(Kuvassa sosiaalityöntekijä Jenna Fagerholm, Turun kaupunginsairaalasta)

Opiskelijat kokevat työyhteisön tuen harjoittelun aikana erityisen merkittäväksi. Osalta harjoittelijoista kiitosta sai myös harjoitteluhaku ja harjoittelupaikan löytyminen helposti ja sujuvasti.

”Sain hyvää ohjausta harjoitteluni aikana ja ohjaaja oli varannut selkeästi aikaansa harjoittelijalle. Hyvää oli se, että pääsin osallistumaan lähes kaikille tapaamisille ja sain ottaa vastuuta oman tuntemuksen mukaan.”

”Sain hyvää ohjausta, minua ei jätetty yksin vaan tukea oli koko ajan saatavilla”.

”Työyhteisö otti minut avosylin vastaan ja koin sen tosi mukavaksi asiaksi. Sain osallistua monen eri työntekijän tapaamisille”.

Harjoitteluhaku nousi tärkeimpänä kehittämiskohteena esiin

Kehittämiskohteena nousi esiin mm. harjoitteluhaun sujuvuuden parantaminen. Toiveena on, että harjoittelun voisi useammin toteuttaa harjoitteluna eikä sijaisuutena. Harjoitteluhaun toivottiin olevan mahdollisimman stressitön, sillä harjoittelu on pakollinen ja se tulee suorittaa ennen valmistumista. Turun kaupungilla harjoittelijat kokivat saaneensa hyvää tukea harjoittelun aikana, mutta osittain tuki oli saattanut jäädä uupumaan sen vuoksi, että moni suorittaa harjoittelun sijaisuutena.

”Hakua voisi kehittää. Itse pitää olla todella aktiivinen harjoitteluhaussa. Hyvä asia oli, että samalla lomakkeella pystyi hakemaan moneen paikkaa. Johtajat ovat kiireisiä, eivätkä vastaa sähköposteihin helposti.”

”Kaipaisin enemmän tietoisuutta erilaisista paikoista.”

Turku työnantajana houkuttaa, palkka ja työsuhde-edut mietityttävät

Turun kaupunki työnantajana kiinnostaa opiskelijoita työmahdollisuuksien ja työyhteisöjen puolesta, mutta palkka ja työsuhde-edut houkuttelevat muualle. Lisäpanostusta toivottiin työntekijöiden hyvinvointiin ja työsuhde-etuihin. Kyselyssä nousi esiin myös se, että Turussa palkat ovat ympäristökuntia pienemmät, joka osaltaan heikentää opiskelijoiden halua tulla töihin Turun kaupungille.

”Turku vaikuttaa ihan hyvältä työpaikalta. Palkka hiukan mietityttää, koska muissa kunnissa samasta työstä saa parempaa palkkaa”.

”Asiakasmäärät voisivat olla vielä paremmin jaettuina eri työntekijöille”

”Työyhteisö on hyvä ja työnteko on mukavaa. Muut paikat menevät edelle palkassa”.

Harjoitteluhakua ja harjoittelun ohjaamista kehitetään koko ajan

Sosiaalityön harjoitteluun voi hakeutua Turun kaupungin nettisivuilla olevan hakulomakkeen kautta. Hakulomakkeelle opiskelijan odotetaan kertovan toiveistaan harjoittelun suhteen sekä ensisijaisen harjoittelupaikkatoiveensa. Hakulomake ohjataan kyseisen yksikön lähijohtajalle. Yksiköt valitsevat hakemusten ja haastattelujen perusteella harjoittelijat.

- Osallistumme Turun yliopiston järjestämään harjoitteluinfoon vuosittain. Infossa pyrimme kertomaan opiskelijoille eri harjoittelupaikkavaihtoehdoista, joita Turun kaupungilla sosiaalityön opiskelijoille on tarjolla. Tietoa saa myös yksiköiden nettisivujen kautta. Turussa on vuosittain harjoittelijoita myös muista yliopistoista, johtava sosiaalityöntekijä Marika Ahonen Turun kaupungilta kertoo.

Harjoitteluun hakeutumista, harjoittelun ohjaamista ja muusta yhteistyötä kehitetään yhteistyössä Turun yliopiston kanssa. Yliopiston henkilöstöltä ja opiskelijoista kerätty palaute käydään läpi yksiköiden lähijohtajien kanssa.

- Sosiaalityön opiskelijat tuovat aina tuoretta näkökulmaa työyhteisöön. Opiskelijan harjoittelun ohjaus koetaan usein haastavana, mutta mielekkäänä. Opiskelijan kautta myös ohjaaja saa haastaa omia ajatuksiaan ja näkemyksiään työstä. Pyrimme tarjoamaan opiskelijoille toisaalta realistisen kuvan sosiaalityöstä, mutta myös mahdollisuuksista, joita Turun kaupunki sosiaalityön eri sektoreilla tarjoaa. Tavoitteena on saada alalle innostuneita ja kehittämismyönteisiä kollegoita, joiden kanssa työtä voidaan yhdessä jatkaa, Ahonen painottaa.

Harjoittelijalle nimetään ohjaaja työryhmässä ja tämän lisäksi jaetaan vastuuta opiskelijan ohjauksessa. Näin opiskelija saa monipuolisemman kuvan työstä, kun hän pääsee työskentelemään työparina eri työntekijöiden kanssa. Opiskelijat pyritään kutsumaan mukaan työryhmissä harjoittelun ajankohtana meneillään oleviin koulutuksiin ja kehittämistyöhön. Lisäksi opiskelijalle tarjotaan mahdollisuus tutustua eri yksiköihin, joissa sosiaalityötä Turussa tehdään.
 

Sosiaalityön opiskelijoille kyselyn laati harjoittelija Iiris Seppälä kesällä 2021. Kysely tehtiin kuuden viikon ja kolmen kuukauden sosiaalityön harjoittelussa oleville opiskelijoille. Kyselyssä kerättiin tietoa siitä, miten opiskelijoiden harjoitteluhaku ja harjoittelu Turun kaupungilla sujui, millaista tukea he saivat, miten he itse kehittäisivät harjoittelua ja miten vastaajien mielestä Turku voisi kehittyä työnantajana.