Puoliväliin edenneen sarjan luennot ja taidevartit jatkuvat syyskuun loppuun.

KULTTUURIHYVINVOINNIN JUTTUSARJA

Turun kulttuuripääkaupunki-vuodesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 10 vuotta. ”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti, ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Tässä juttusarjassa kerrotaan, miten kulttuuri tekee hyvää turkulaisten arjessa tänä päivänä.

Osa 1: OmaKirjasto tuo kulttuurin kotisohvalle
Osa 2: Tanssiteatterista kuoromusiikkiin – taidetta kotoa käsin
Osa 3: Tanssikummi®n kanssa mielenterveyskuntoutuja voi päästä kiinni sanattomaan
Osa 4: Satuvideoista sirkustyöpajoihin – matalan kynnyksen kulttuuria lapsille 
Osa 5: Taidetta kotiin -hanke tuo taiteen iloa ikäihmisille
Osa 6: Elinvoimaa kulttuurista -tapahtumakokonaisuus tuo hyvinvointia ja taide-elämyksiä arkeen 
Osa 7: Kulttuuria ja liikuntaa huokein hinnoin
Osa 8: Saavutettavat orkesterit -pilotti vei virtuaaliselle musiikkimatkalle läpi elämänkaaren
Osa 9: Sanataide kannustaa luovaan ilmaisuun
​​​​​​​
Osa 10: Hyvinvoinnin ideahaun oivallukset ilahduttavat monipuolisuudellaan

Tapahtumasarja on tarjonnut virkistäviä elämyksiä taiteesta ja kulttuurista Turussa alkusyksyn aikana.

Tapahtumasarjan ovat suunnitelleet ja tuottaneet TFO:n tuottaja Heidi Pulkkinen ja kirjaston ohjelmapäällikkö Taina Ratia yhdessä työryhmän kanssa.

– Ajatus kulttuurihyvinvointiin keskittyvästä tapahtumakokonaisuudesta syntyi keskellä pandemiaa. Halusimme luoda sarjan taide-elämyksiä, joiden avulla löytää uusia keinoja itsensä voimaannuttamiseen, kertovat Pulkkinen ja Ratia sarjan synnystä. 

– Sarja sopii kaikille, jotka haluavat löytää uusia oivalluksia taiteiden soveltamis- ja käyttömahdollisuuksista. Tilaisuuksien avulla voi löytää oman väylän tanssimiseen, kuvataiteeseen, lukemiseen tai musiikkiin. Aiempaa harjaantuneisuutta ei tarvita, Ratia kertoo.

Puoliväliin edennyt tapahtumasarja koostuu hyvinvointikonserteista, asiantuntijaluennoista sekä luentojen yhteydessä koettavista taidevarteista. 

Musiikkia ja mielenrauhaa 17.8., Villa Bella Vista. Kreeta Ranki, ohjaaja, Ilana Gothóni, viulu, Jonni Hämäläinen, viulu, Jouni Rissanen, alttoviulu, Andreas Helling, sello, Henna Jämsä, klarinetti.
Kuva: Turun filharmoninen orkesteri © Jussi Virkkumaa

Konsertteja järjestettiin elokuussa Villa Bella Vistassa Ruissalossa, Tuomiokirkossa ja Uittamon paviljongissa. Niissä keskityttiin kehon ja mielen vuorovaikutuksen edistämiseen. Tilaisuuksissa tehtiin läsnäoloharjoitteita ohjaajan opastamana, syvärentouduttiin ainutlaatuisessa äänihoitokonsertissa sekä venyttiin ja vahvistuttiin joogakonsertissa jousikvartetin säestyksellä. 

– Hyvinvointikonserttimme saivat yleisöltä positiivisen vastaanoton ja ne olivat kaikki loppuunvarattuja. Vastaavanlaisia tilaisuuksia on toivottu järjestettävän tulevaisuudessa lisää, iloitsee Heidi Pulkkinen.  

”Kokonaisvaltainen oikeasti parantava kokemus, hiukan leijun edelleen”, eräs kuulija kommentoi Sound Healing -konsertin jälkeen. Myös luennoista on saatu kiittävää palautetta; innokas osallistuja totesi: ”Tapahtumasarja on Turun parasta ohjelmatarjontaa tällä hetkellä.”  

Sound Healing Concert 23.8. Tuomiokirkko. Jani Toivonen, kristallimaljat ja gongit, Päivi Severeide, harppu, Per Björkling, kontrabasso, Timo Ollila, valot. Jutun pääkuva on samasta tilaisuudesta.
​​​Kuva: Turun filharmoninen orkesteri © Jussi Virkkumaa

Vielä ehtii luennolle 

Luennot jatkuvat maanantai-iltaisin klo 18 Kaupunginteatterin ylälämpiössä syyskuun loppuun saakka (20.9. luento poikkeuksellisesti pääkirjaston Studiossa). Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ilmoittautumalla ennakkoon varmistat paikkasi luennolle (ks. linkki infolaatikossa). Ovelta voi vielä tiedustella vapaita paikkoja.

Tapahtumasarjassa tutustutaan taiteen ja kulttuurin tuottamaan hyvinvointiin. Luentojen ja taidevarttien aikana tutustutaan eri taiteisiin hyvinvoinnin näkökulmasta. Mukana on myös yleisöä osallistavia osuuksia. Loppupaneelissa puolestaan pohditaan, miltä kulttuurielämä näyttää koronan jälkeen.

–  Olemme pyrkineet siihen, että sekä luennoitsijoissa että taidevarttien toteuttajissa olisi mahdollisimman monipuolista edustusta eri taiteenaloilta. Mukana onkin nimekkäitä omien alojensa asiantuntijoita, Taina Ratia toteaa.

Tulevilla luennoilla kuullaan esimerkiksi hoitavasta lukemisesta sekä teatterin ja valokuvan mahdollisuuksista hyvinvoinnin edistäjinä. Elinvoimaa kulttuurista -sarjan luennot striimataan, ja koko sarja tulee katsottavaksi jälkikäteen verkossa.

– Ideana on tutustua siihen, miten kulttuuri ja taide vaikuttavat aivoterveyteen, tunteisiin, muistiin ja hermoston toimintaan. Tutkimusten mukaan taide-elämyksillä voidaan hoitaa esimerkiksi muistiongelmia, MS-tautia, tunne-elämän vaikeuksia ja motorisia ongelmia. Esimerkiksi musiikilla ja kuvataiteella on osoitettu olevan  myönteisiä vaikutuksia aivotoimintoihin, ja toisaalta tanssia ja valokuvia voidaan käyttää terapiamuotona, Ratia kertoo.

–  Yhteistyö toisen vapaa-aikatoimialan laitoksen kanssa on ollut antoisaa ja mahdollistanut monipuolisen tapahtumakokonaisuuden sekä tuonut synergiaetuja, Ratia ja Pulkkinen summaavat. 

Joogaa meren äärellä 28.8., Uittamon paviljonki. Ilana Gothoni, joogaohjaaja, Johanna Johansson, joogaaja, Kati Overbeck, viulu, Jonni Hämäläinen, viulu, Jouni Rissanen, alttoviulu, Pekka Laamanen, sello Kuva: Turun filharmoninen orkesteri © Jussi Virkkumaa

Syyskuun luennot

6.9. Hoitavan lukemistyön mahdollisuuksia yksin ja yhdessä – dosentti, kirjallisuusterapeutti, kirjallisuusterapiakouluttaja Päivi Kosonen. Taidevartti: kirjallisuusterapeuttinen kirjoitusharjoitus, väitöskirjatutkija Eevastiina Kinnunen.

13.9. Miten kaipaan tulla ymmärretyksi – Näenkö sinut oikein? Voimauttava valokuva ja parantava katse – voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolainen. Taidevartti: Ota mukaan sinulle merkityksellinen valokuva, jossa tunnistat jotain siitä, mitä syvimmältäsi olet.

20.9. "Maailma on minun kioskini, ei minulta mitään puutu" – teatterillinen maisema hyvinvointiin – TeT, dosentti. Pia Houni. Taidevartti: katkelma Tehdasteatterin teoksesta Huoneiden kirja. Huoneiden kirja on TehdasTeatterin, Aurinkobaletin ja Aura of Puppetsin yhteistuotanto. HUOM! Luento pääkirjaston Studiossa.

27.9. Kulttuurielämää koronan jälkeen -loppupaneeli. Paneelikeskustelussa arvioidaan kulttuurihyvinvointia koronaepidemian aikaan ja sen jälkimainingeissa. Mitä kulttuurihyvinvoinnin sekä ylipäätään kulttuurin ja taiteen kentän hyväksi pitää tehdä juuri nyt Turussa? Millainen kulttuurikaupunki Turku on, mikä toimii, mikä mättää?

Panelisteina: 
Tuomo Karhu, Turun Sanomien kulttuuritoimituksen päällikkö
Annika Dahlsten, läänintaiteilija
Tuomas Sara, kulttuuriyrittäjä ja tapahtumatuottaja

Keskustelun moderaattorina toimii kulttuurihyvinvoinnin erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf Turun ammattikorkeakoulusta & Kulttuurikampus Turusta.

Asiantuntijaluennot ja hyvinvointikonsertit tulevat lokakuussa katsottavaksi verkkotallenteina.  

Jäikö joku tapahtumista kokematta, tai haluaisitko palata johonkin uudestaan? Katso tallenteet tästä.