Syksyllä uudessa Merikeskuksen mininäyttelyssä vierailijat tutustuvat Itämeren muoviarkeen rakentamalla legoista Muovisyöppö-lauttoja. Mininäyttelyllä kannustetaan kiinnittämään huomiota saaristoalueen herkkään tasapainoon ja siihen, millainen vaikutus kierrättämisellä on meren sekä meren pohjan laatuun.

Lisätietoja

Mininäyttely on osa Turun kaupungin 1,5 asteen ilmastokampanjaa.

Tutustu kampanjaan turku.fi/ilmasto

Merikeskus Forum Marinumissa toukokuussa avautunut toiminnallinen ja uudenlainen saaristonäyttely 40 000+ täydentyy kiinnostavalla ja hauskalla tavalla, kun Turku Beyond 2030 Challengen merten muoviroskista kertova mininäyttely Muovisyöppö valtaa Elävän laboratorion. Mininäyttely on esillä Elävä laboratorio -tilassa puolen vuoden ajan tutustuttamassa vieraita muovikiertoon.

- Näyttelymme elää ja muuntautuu, jotta saamme heräteltyä ihmisten mielenkiintoa Itämeren hyvinvointiin. 40 000+ on luotu yhdessä laajan kumppaniverkoston kanssa ja nyt joukkoon liittyy uudessa Muovisyöppö-näyttelyssä Turun kaupungin ja Bayerin yhteinen Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu, iloitsee näyttelytyöryhmän jäsen Selina Raunio Turun kaupungilta.

Muovisyöpöllä näkyvyyttä meren haasteille

Nyt aukeava Muovisyöppö-näyttely on tiiviin yhteistyön tulos. Näyttelyä ovat tekemässä Merikeskuksen lisäksi, Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu, Åbo Akademi ja Pidä Saaristo siistinä ry.

- Muovisyöppö-näyttelyssä erityisesti lapsiperheet ja nuoret pääsevät rakentamaan Åbo Akademin lainaamista legoista Muovisyöppö-lautan, joka kerää muovia Itämerestä. Kilpailussa syntyneen oikean lautan ovat keksineet Venla Vainio ja Joonas Heikola Halikon lukiosta. Nuorten Ideonella Sakaiensis -joukkue voitti kilpailutyöllään pronssia Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailussa. Kilpailutyössä ideana on, että Ideonella sakaiensis -bakteerin entsyymi hajottaa PET-muovia merestä, tiedekilpailun projektikoordinaattori Katri Lehtinen hehkuttaa.

- Oman työn jakaminen muiden kanssa mininäyttelyssä tuntuu hienolta ja antaa motivaatiota, tämän vuoksi tätä tehdään. Toivomme, että vierailijat tutustuvat rohkeasti muovikiertoon ja näkevät miten eri tavoin meidän oma toimintamme vaikuttaa luontoon, kannustavat Vainio ja Heikola.

Nuorten kilpailutyön pohjalta syntyneessä näyttelyssä esillä on Pidä saaristo siistinä ry:n kurkistuspurkkeja. Kurkistuspurkeissa esitellään Itämeren luontoa haittaavia roskia ja ihmisten tottumuksia. Näyttely on oivallinen retkikohde esikoulu- ja koululaisryhmille.

Aukioloajat ja ohjeet turvalliseen vierailuun Forum Marinumin verkkosivuilla forum-marinum.fi.