Euroopan Komissio ja Lahden kaupunki järjestävät European Green Capital Awards -gaalaan Lahdessa torstaina 9.9. Tilaisuudessa juhlistetaan Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta sekä julkistetaan Euroopan ympäristöpääkaupunki vuodelle 2023.

Tilaisuus kokoaa laajan joukon kaupunkien, politiikan ja yritysmaailman edustajia ympäri Eurooppaa. Lahti, Turku ja Tampere ovat ympäristöpääkaupunkivuoden aikana kirittäneet toisiaan ilmastojohtamisen vertaisarvioinnein.

European Green Capital Award eli Euroopan ympäristöpääkaupunki -palkinto myönnetään vuosittain yhdelle kaupungille, joka on ympäristötyössä edelläkävijä, toimii esimerkkinä muille kaupungeille ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Ympäristöpääkaupunkikilpailun järjestää Euroopan komissio. Lahti on Suomen ensimmäinen Euroopan ympäristöpääkaupunki ja toistaiseksi kisan 12 voittajakaupungista pohjoisin ja pienin.

- Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi on nostanut kaupunkien ilmastotyön merkitystä entistä vahvemmin esille. Kaikki kaupungit hyötyvät siitä, sillä pyörää ei kannata keksiä uudestaan. Ilmastonmuutos ratkaistaan kaupungeissa. Yhteistyön vahvistaminen valtioiden, eurooppalaisten toimijoiden ja kaupunkien välillä on avain menestykseen isossa urakassa. Turku tahtoo hoitaa ilmastovastuunsa edelläkävijänä, linjaa Turun apulaispormestari Ville Valkonen.

Koska valtaosa eurooppalaisista asuu juuri Lahden kaltaisissa keskisuurissa kaupungeissa, on Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi ollut merkittävä erityisesti keskikokoisten kaupunkien ympäristötoimien merkityksen tunnistamiseksi. Merkittävä osa mahdollisuuksista leikata esimerkiksi maailman kasvihuonekaasupäästöjä on juuri keskikokoisissa kaupungeissa.

- Turun kaupunki valittiin Euroopan parhaaksi ilmastokaupungiksi 2020 keskikokoisten kaupunkien kokoluokassa ja tänä vuonna olemme tukeneet toisiamme Lahden ja Tampereen kanssa vertaisarvioimalla ilmastojohtamista. Tulokset tulevat Turun osalta käyttöön ilmastosuunnitelmamme päivityksessä, joka valmistuu ensi keväänä, kertoo Turun ilmastojohtaja Risto Veivo.

Lahti tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2025, Turku vuonna 2029 ja Tampere 2030. Kaikki kolme kaupunkia ovat tähän mennessä onnistuneet hyvin ilmastotoimissaan ja vähentäneet kasvihuonepäästöjään nopeasti. Suurista kaupungeista nopeimmin ovat vähennykset edenneet Turussa, joka on jo puolittanut alueensa päästöt vuoden 1990 tasosta.

- Saavuttamamme päästövähennys on merkittävä ja rohkaiseva, mutta meillä on silti vielä iso työ edessämme ennen vuotta 2029. Noudatamme ilmastotyössämme yhteistä eurooppalaista työmallia. Tulemme tehostamaan toimiamme entisestään niin, että erityisesti energian ja liikenteen päästövähennykset jatkuvat ja hiilinielumme kasvaa. Pormestariohjelmassa koko valtuusto sitoutui ilmastotavoitteisiin yhdessä, mistä olen erityisen tyytyväinen, kertoo Ville Valkonen.

Ympäristöpääkaupunkigaalassa kuullaan torstai-iltana Sinfonia Lahden soittamana ilmastonmuutoksen uhkaamille merenrantakaupungeille omistettu ja Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi sävelletty ICE-teos. Gaalaan osallistuu myös pääministeri Sanna Marin sekä EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius.