Vakavilla rikoksilla oireilevien nuorten kanssa työskentelevä ROKKI-tiimi sai vieraakseen vihreiden kansanedustaja Sofia Virran ja avustaja Oona Varinwskin. Sofialla on työhistoriaa lastensuojelusta, nuoriso- ja perhetyöstä sekä opetusalalta, josta mm. kumpuaa hänen kiinnostuksensa nuorten auttamiseen. ROKKI-tiimiläisten kanssa riittikin keskusteltavaa viime keväänä käynnistyneestä työstä, sen haasteista ja tulevaisuudesta.

ROKKI-toiminnassa tuetaan ja kuntoutetaan rikoksilla oireilevia nuoria ja heidän perheitään, jotta nuoren rikollinen toiminta loppuisi. Rikoskierre pyritään katkaisemaan ja estämään uusien rikosten tekeminen. Lisäksi asiakkuudessa oleville nuorille tarjotaan valmiuksia kohti rikoksetonta elämää.

ROKKI-toiminnassa on ollut tähän mennessä 22 asiakasta. Heistä 8:lla ollut taustallaan omaisuusrikos, 7:llä huumausainerikos ja kolmella vahingonteko. Asiakkaista 20 on poikia ja 2 tyttöä.

Tiimiin kuuluvat sosiaalityöntekijä (projektikoordinaattori), ohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, erityisopettaja sekä rikosseuraamustyöntekijä. Tiimi tekee tiivistä yhteistyötä muiden viranomaisten ja asiakkaiden verkostojen kanssa.

◾ Lisätiedot: turku.fi/rokki

Nuoren omia vahvuuksia tukien ja tavoitteita kuunnellen

Moni nuori suhtautuu kyynisesti viranomaisiin ja nuorille yhteydenpito ja tapaamiset viranomaisten kanssa voivat olla siksi vaikeita. Sofia Virtaa kiinnostaakin, miten ROKKI-tiimin asiakkaaksi tullaan ja voisiko nuori itse tai hänen läheisensä ottaa yhteyttä hankkeen työntekijöihin matalalla kynnyksellä. ROKKI-toiminnassa pystytään kuitenkin tarjoamaan nuorelle aikaa ja tukea.

Toistaiseksi nuoret ovat ohjautuneet tiimiin asiakkaiksi mm. Rikosseuraamuslaitoksen ja lastensuojelun kautta. Poliisilta on vielä tullut vähän yhteydenottoja. Niitä toivotaan, jotta työskentely nuoren kanssa voitaisiin aloittaa varhaisessa vaiheessa jo rikosepäilyn aikana.

Tiimiläiset on yllättänyt se, että asiakkaiden ennakkoon asetettu 12 vuoden alaikäraja on osoittautunut liian korkeaksi. Toiminnassa on ollut mukana 10- ja 11-vuotiaitakin asiakkaita.

ROKKI-toiminnassa nuori hoitaa asiat yhden henkilön kanssa eikä joudu kertomaan asioitaan toistuvasti uusille ihmisille.

- Tiimin monialainen osaaminen on nuoren käytettävissä ja hänen kanssaan työskennellään systeemisellä työotteella nuoren omia vahvuuksia tukien, tiimiläiset kertovat.

Työskentelyyn voivat osallistua myös nuoren vanhemmat.

Näiden nuorten ja nuorten aikuisten läheisten tukimahdollisuudet tulisikin laajemmin huomioida, sillä jos nuoren lähellä kulkevia ei tueta, seuraavat uupuneet voivat olla juuri heitä.

Sofia Virta haluaakin tukea myös nuoren läheisille ja nähdä heidän roolinsa laajemmin.

- Näiden nuorten ja nuorten aikuisten läheisten tukimahdollisuudet tulisikin laajemmin huomioida, sillä jos nuoren lähellä kulkevia ei tueta, seuraavat uupuneet voivat olla juuri heitä, hän huomauttaa.

Vasemmalta Harri Kerola, Janita Lehmuslehto-Mäkinen, Heidi Lindevall, Sofia Virta ja Oona Varinwski

Aikaisemmin ja intensiivisemmin

ROKKI-toimintamallissa nuorelle annetaan moniammatillista tukea rikoksettomaan ja päihteettömään elämään, tukea opiskeluun sekä avohuollon kuntoutusta. Käytännön haasteita on reilun puolen vuoden matkalla tullut esille. Usein esimerkiksi oletetaan, että mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivä nuori hoitaa ensin päihdeongelmansa kuntoon ennen kuin hän voi saada mielenterveydellistä apua. Mielenterveysongelma voi aiheuttaa päihteiden käyttöä. Psykiatrian hoitojonot ovat samaan aikaan pitkät. Myös asumisen järjestäminen projektin kohderyhmälle voi olla pulmallista, varsinkin ei-päihdeongelmaisille.

Omanalaisia haasteita nuorten tukemiselle luo sekin, että vankilassa nuori saa vähän tukea opinnoilleen ja esim. verkko-opintojen suorittaminen ei ole mahdollista. Myös täysi-ikäisten perusopetuksessa ei ole mahdollisuutta yksilöllistää oppiaineita.

Avun tarve on kuitenkin laajaa. ROKKI-tiimiläisten terveiset päättäjille ovatkin, että nuorten ongelmiin pitäisi päästä kiinni nykyistä aikaisemmin ja tehokkaammin ennen kuin ongelmat pahenevat. Laajempana tavoitteena on estää nuoren syrjäytyminen yhteiskunnasta.

Sofia Virta kertoo eduskunnan viime aikoina laajemmin heränneen nuorten pahoinvointiin alaikäisten tekemien vakavien rikosten myötä. Korona-aika on luonut monelle nuorelle vaikean tilanteen etäkouluineen. Myös moni tavallisesti käytettävissä oleva palvelu on ollut ulottumattomissa. Eduskunnassa ollaan silti kaukana nuorten ja heidän perheidensä arjesta.

Hankkeen tulosten ja vaikuttavuuden osoittaminen on hankalaa. Usein vaikuttavuutta kuvaa vain viivan alle jäävä säästö. Luottamuksen rakentaminen vie kuitenkin aikaa. Asiakkailla on ollut isoja ongelmia ja järkyttäviäkin tarinoita taustallaan.

- Pyrimme rakentamaan nuorelle tukiverkoston rauhassa ja asiakaskontaktit ovat siksi pitkiä. Nuoren kanssa työskentelyyn saa käyttää aikaa ja se juuri on parasta, psykiatrinen sairaanhoitaja Janita Lehmuslehto-Mäkinen toteaa.

Kun asiakaskontaktit ovat pitkiä, asiakkaita ei voi olla kovin paljon. Niin tiivistä työtä heidän kanssaan teemme.

- Kun asiakaskontaktit ovat pitkiä, asiakkaita ei voi olla kovin paljon. Niin tiivistä työtä heidän kanssaan teemme, projektikoordinaattori ja sosiaalityöntekijä Harri Kerola lisää.

- Monella asiakkaalla voi olla ehdonalaisvalvonta tai yhdyskuntapalvelu käynnissä. Voin täällä työskennellä nuoren kanssa intensiivisemmin kuin Rikosseuraamuslaitoksella, rikosseuraamustyöntekijä Heidi Lindevall kertoo.

Nuoren iso edistysaskel ei näy päättäjille

Tiimiläiset nostavat esimerkkinä vaikuttavuudesta ja sen osoittamisesta esille nuoren, joka sitoutuu alkoholinkäytössään jokapäiväisestä käytöstä viikonloppuihin. Tämä nuorelle iso askel ei kuitenkaan näy päättäjille riittävänä edistysaskeleena.

Vaikutuksia tullaan arvioimaan mm. Kriminologian ja oikeuspoliittisessa instituutissa. Lisäksi tekeillä on Pro gradu -töitä.

Kun kyseessä on hanke, sillä on aina alku ja loppu. ROKKI-toiminta jatkuu 2023 kevääseen asti. Tiimiläisillä on mielessä jo myös toiminnan jatkuminen jollain tavalla Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, joka kokoaa alueen sote-palvelut yhteen vuoden 2023 alusta. Tarvetta sille ainakin olisi ja työ sitä kohti jatkuu yhdessä.