Ylioppilaskyläsäätiön opiskelija-asuntoja ei riittänyt kaikille tänä syksynä Turkuun saapuneille vaihto-opiskelijoille. Osa heistä majoittuu paikallisissa majoitusliikkeissä. Hotelli Forumissa majoittuvat vaihto-opiskelijat ovat tyytyväisiä tilanteeseensa: "Meillä on täällä paljon tilaa. Olen todella iloinen."

Turkuun saapui syyslukukaudeksi kuutisensataa kansainvälistä vaihto-opiskelijaa. Kaikille ei riittänyt Turun ylioppilaskyläsäätiön asuntoa, mutta onneksi apuun tulivat paikalliset majoitusyrittäjät. Nyt Länsikeskuksessa sijaitsevassa Hotelli Forumissa asuu noin 26 vaihto-opiskelijaa. Myös Omenahotellissa ja Hostel Boressa majoittuu joitakin kansainvälisiä opiskelijoita.

Meksikolainen Jose Kanan on yksi Hotelli Forumissa majoittuvista opiskelijoista. Hän on erittäin tyytyväinen majapaikkaansa.

–Kun saavuin, täällä ei ollut muita kuin minä ja pari muuta vaihto-opiskelijaa, joten ajattelin, että meitä ei tulisi tänne paljon. Sen jälkeen kuitenkin joka päivä on tullut lisää vaihto-opiskelijoita, ja nyt meitä on yli 20, hän kertoo.

Metsäretkiä ja jalkapalloa

Myös itävaltalainen Tobias Schramek viihtyy hyvin Hotelli Forumissa. Hän pitää erityisesti mahdollisuudesta saunoa kaksi kertaa viikossa.

–Aluksi olin vähän hermostunut koska ajattelin, että jäisin paitsi kaikista opiskelijajutuista, kun en asu TYSin asunnossa. Mutta olenkin yllättynyt siitä, miten paljon meitä on täällä. Olen todella iloinen.

Samoilla linjoilla on myös belgialainen Eskil Casteleyn. Hänen mukaansa hieman kauempana Turun keskustasta sijaitseva majoitus tarjoaa monia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon.

–Eilen menimme metsään – se ei olisi yhtä helppoa, jos asuisimme keskustan liepeillä. On mahtavaa olla lähellä luontoa. Täältä löytyy myös jalkapallokenttä, hän hymyilee.

–Meillä on bussikortit, joten on helppoa mennä ja tulla. Ja täällä on isoja markettejakin aivan lähellä, lisää Jose Kanan.

Oma kerros ja runsaasti tilaa

Vaihto-opiskelijoilla on käytössään hotellin kolmas kerros kokonaisuudessaan. Sieltä löytyy omien huoneiden lisäksi yhteiskeittiö sekä oleskelutila. Lisäksi joitakin vaihto-opiskelijoita on majoitettu rakennuksen toiseen kerrokseen.

–Meillä on täällä paljon tilaa. Opiskelija-asunnoissa asuvat tuttumme sanoivat, että meidän keittiömme on suurempi kuin heidän huoneensa”, Eskil Casteleyn naurahtaa.

Kiitosta saa myös toimitusjohtaja Marko Virtanen, jota vaihto-opiskelijat kehuvat auttavaiseksi.

–Hän on todella ymmärtäväinen. Ei ole ongelma, jos haluaa vaikka vaihtaa huonettaan tai muuttaa lähtöpäivämääräänsä, opiskelijat kiittelevät.

Vaihto-opiskelijat paikkaavat koronavajetta

Toimitusjohtaja Marko Virtasen mukaan suurin osa hotellissa majoittuvista vaihto-opiskelijoista on varannut majoituksen syyslukukauden ajaksi. Pitkäaikaiset majoittujat ovat paikanneet koronan tuomaa tyhjiötä.

–Aloitimme tässä rakennuksessa viime vuoden helmikuussa. Kuukauden saimme rauhassa suunnitella tulevaa, sitten tuli korona ja kaikki meni jäihin. Aloimme avautua uudestaan tämän vuoden heinäkuussa, joten opiskelijat saapuivat hyvään aikaan. He majoittuvat edulliseen hintaan mutta pitkään, Virtanen tuumaa.

Kansainvälisten opiskelijoiden kanssa toimiminen on Virtaselle tuttua omilta opiskeluajoilta, jolloin hän oli Turun kauppakorkeakoulun kansainvälisten opiskelijoiden tuutori ja lisäksi ylioppilaskuntansa kv-vastaava. 

–Ei vaihtareiden kanssa toimiminen juurikaan ole muuttunut parissakymmenessä vuodessa. Minusta on mukavaa, kun he tuovat vähän elämää tänne, Virtanen hymyilee.

Ymmärrystä ja sääntöjä

Elo opiskelijoiden kanssa on sujunut pääasiassa hyvin. Opiskelijoiden alun juhlimisinto on jo hieman rauhoittunut, ja säännöistä voidaan sopia.

–Heitä kohtaan täytyy olla vähän ymmärrystä, mutta huomautan kyllä, jos meno on liian äänekästä yöaikaan. Juhliminen kuuluu opiskeluaikaan, mutta muita asiakkaita ei saa toki häiritä, Virtanen toteaa.

Ratkaisuksi Virtanen on päättänyt tehdä opiskelijoille oman oleskelutilan rakennuksen neljänteen kerrokseen, jossa muita vieraita ei ole suoraan ala- tai yläpuolella.

–Siellä voi sitten oleilla, jos palaa menoistaan myöhään ja haluaa vielä vähän istua iltaa, hän tuumaa.

Paluu omaan nuoruuteen

Hauskoja sattumuksiakin on jo matkan varrelle mahtunut. Eräs opiskelija oli saunaan mennessään unohtanut avaimensa huoneeseensa ja joutui astelemaan pyyhe päällään hotellin vastaanottoon apua pyytämään.

–Onneksi olin paikalla, Virtanen nauraa.

Hän toivoo, että vaihto-opiskelijoita tulisi hotelliin myös kevätlukukaudella nykyisten opiskelijoiden palattua kotimaihinsa.

–Heihin on ollut mukava tutustua. Tässä pääsee itsekin ikään kuin palaamaan nuoruuteen ja omiin opiskeluaikoihin.